Den svarte paven og slaveri: stillhet midt i galskapen

Jesuittens øverste prest avla et stort sett hemmelig besøk i USA forrige uke, og en svart katolsk akademiker sier at afroamerikanere fortjente mye mer.

NATE TINNER-WILLIAMS

9. august 2022 . 08:21  4 min lesing

(jesuitter Australia)

Det er nok å si at et besøk til USA fra lederen av verdens største religiøse orden kan forventes å bringe en viss pomp og medieoppmerksomhet.

Det er selvfølgelig når et slikt besøk faktisk annonseres for publikum.

P. Arturo Sosa , SJ – jesuittenes overordnede general, også kjent som “den svarte paven” – besøkte Boston College i forrige uke for en konferanse og generalforsamlinger, og en svart katolsk akademiker sier at reisen virker lite for de som er bekymret for ordenens pågående historiske kontroverser angående afroamerikanere og slaveri.

“For de utenfor den katolske kirken vil ikke denne turen til generalfaderen være nyheter,” skrev Dr. Anthea Butler ved University of Pennsylvania, president for American Society for Church History , i en artikkel for MSNBC søndag.

“Men for de som både har dratt nytte av og blitt såret av ordren, er det ekstremt viktig.”

Butler viser selvfølgelig til jesuittenes tilsynelatende forsøk på å sone for deres beryktede engasjement i den translatlantiske slavehandelen, inkludert slavehold ved forskjellige amerikanske institusjoner og det spesielt avskyelige salget av 272 slaver av afroamerikanere fra Georgetown University i 1838.

Så langt har det kommet unnskyldninger ved forskjellige anledninger for disse overgrepene, og jesuittene etablerte til og med en stiftelse på 100 millioner dollar i fjor for å møte bekymringene om at ordenen skyldte mer enn bare leppetjeneste til etterkommerne av de de solgte som menneskelig løsøre. Når det er sagt, i sin største skala, kom disse overturene bare fra jesuittenes lokale operasjoner, nemlig dens provins som dekker USA og Canada – ikke fra ledelsen av ordenen generelt.

Det mest sett fra Sosa så langt har vært et svar på utvalgte etterkommere som nådde ut etter oppdagelsen av deres forbindelser til salget i 1838, og hans påfølgende godkjenning av stiftelsen ved etableringen.

Med Sosas opptreden denne uken i Massachusetts, dempet som den var, kontrasterer Butler sitt tause møte med de nylige personlige unnskyldningene til First Nations-folkene fra den hellige far – selv en jesuitt par excellence.

“Jeg kan ikke la være å lure på hvorfor generalfar ikke fulgte pave Frans på hans besøk i Canada, eller avtalte et møte med afroamerikanere hvis familiemedlemmer var både slavebundet og solgt,” skrev Butler.

“Det fortjener absolutt en unnskyldning fra lederen av den religiøse orden som ikke ville vært i stand til å holde en nøkkelinstitusjon i gang uten å selge mennesker.”

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=natemup&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1556722967991795713&lang=no&origin=https%3A%2F%2Fwww.blackcatholicmessenger.com%2Fjesuit-superior-silent-visit-2022%2F&sessionId=5b304e083daa1467e9b34313849c0f6ba2bbcfd2&siteScreenName=BlkCathStories&theme=light&widgetsVersion=aaf4084522e3a%3A1674595607486&width=550px

Ironisk nok gikk turen til Sosa for årsmøtet til International Association of Jesuit Universities, hvor Georgetown kanskje er det mest fremtredende medlemmet. Grunnlagt i 2018 – bare to år etter Sosas valg som ordenens overordnede – beskriver IAJU seg selv som å fremme «utviklingen av en mer rettferdig og human verden for Guds større ære og ære» og som ønsker «å fremme søken etter sannhet i å fremme tro, rettferdighet og forsoning».

Det er uklart om konferansens saksbehandlinger inkluderte noen diskusjon om den nevnte Descendants Truth and Reconciliation Foundation – spesifikt dens svakheter, inkludert det faktum at den har blitt grundig kritisert av etterkommerne selv som kjæreste og finansielt eksternalisert.

Stiftelsen har også blitt karakterisert som kortsynt, om ikke bevisst begrenset i omfang. (Det handler tross alt ikke meningsfullt om etterkommerne av de som ble slavebundet av jesuitter og ikke solgt nedover fra DC til Louisiana i 1838.)

Forskjellige andre temaer, inkludert jesuitt-bedriftsutdanning, «misjonsintegrasjon», migranter og flyktninger, , miljøvern og sekularisme var på agendaen for IAJU-møtet, og dette er alle gode ting. De er imidlertid ikke det som har fått jesuittene i internasjonale overskrifter gjentatte ganger det siste året.

“Som en tidligere professor ved en jesuitt-institusjon vet jeg at det er viktig for generalfar å tale og presidere i en messe som ledere i jesuitt høyere utdanning har kommet til fra hele verden,” skrev Butler.

«Kanskje det ikke er noen skadelig grunn for et rolig besøk. Men tidspunktet for dette spesielle besøket, holdt tett skjult, er mistenkelig.»

Som det er, har Sosa holdt en travel timeplan i det siste, men hans forskjellige andre stopp ser ut til å ha blitt godt publisert. Blant dem var hans gjeninnvielse av Jesu Society til Jesu hellige hjerte den 31. juli i Spania, som markerte slutten på Ignatianåret (som feirer femhundreårsdagen for jesuittgrunnleggeren St. Ignatius ‘ tilbakevending til den katolske troen).

I mai innkalte Georgetown til en konferanse på Villa Malta i Roma under temaet “The Culture of Encounter: An Imperative for a Divided World.” Der var Sosa kanskje profetisk – om enn ubevisst – om hans ordens behov for dristig handling for å rette opp deres egen urettferdighet.

“Interkulturelt møte søker å bygge broer og fremme flytende utveksling mellom alle kulturer i en kompleks prosess som involverer å bekrefte og berike ens egen identitet samtidig som de beriker andres identitet,” sa han i sin konferansetale .

“Møte risikerer alltid å provosere konflikter.”

Butler ser ut til å være enig.

“Burde ikke jesuittenes overordnede general på et besøk i Amerika i det minste ta seg tid til å møte noen av etterkommerne av de slaver som ble solgt for å holde det første jesuittuniversitetet i Amerika i gang?” hun sa.

“Ville det skade å gi en unnskyldning og ha en samtale?”


Nate Tinner-Williams er medgründer og redaktør av Black Catholic Messenger, en seminarist hos Josephites , og en ThM-student ved Institute for Black Catholic Studies ved Xavier University of Louisiana (XULA).

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.