75 milliarder kroner til Ukraina: − Dette er en beskjed til Moskva.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/y6OQ82/presenterer-stoettepakke-for-ukraina

Statsminister Jonas Gahr Støre varsler at skal gi 15 milliarder kroner hvert år de neste fem årene, for å . Han understreker at støtten også er et signal til Moskva. Støre får personlig takk fra Volodymyr Zelenskyj tilbake.

Publisert:

Oppdatert i går 14:10

– Dette er en beskjed til om at vi står sammen med Ukraina over tid. Det er også en viktig beskjed til Moskva at Stortinget så my esom mulig står samlet bak dette, sier Støre til VG.

Mandag formiddag snakket han først med de parlamentariske lederne på Stortinget. Etter møtet holdt Støre en presseorientering i Vandrehallen, der han offentliggjorde regjeringens forslag til støttepakke.

Denne kan du se på i videoen øverst i artikkelen.

I tillegg til 75 milliarder over fem år til Ukraina, foreslår regjeringen et eget program for bistand til land i sør som er rammet av Ukraina – konflikten.

Dette anslår regjeringen til fem milliarder kroner i år. Halvparten av dette beløpet skal gå til humanitær hjelp, og halvparten til matvarestøtte.

Etter kunngjøringen fikk Støre en personlig hilsen og takk fra Ukrainas president på :

– Takknemlig overfor det norske folk, regjeringen og Jonas Gahr Støre personlig, for å ha kunngjort en ny og banebrytende femårig støttepakke verdt 75 milliarder kroner. Det er et betydelig bidrag til å sikre seier over den som angrep oss, og for en vellykket gjenoppbygging etter krigen, skriver Zelenskyj.

Sivil og militær støtte

Støre sier at Russland nå forholder seg til ulike naboland på ulike vis, men at mange naboland nå står sammen om å fordømme krigen og gi Ukraina sin ubetingede støtte:

– Jeg bruker gjerne eksemplet om Norge og Estland, som har helt ulik historie i forholdet til Russland, men som nå søker sammen for vår egen , og i forsvar for våre felles verdier, sier han.

Ifølge VGs opplysninger er fordelingen mellom militær og sivil støtte omtrent lik.

Dette bekrefter også Støre på pressekonferansen.

– Femti-femti er fordelingen for 2023, så får vi se hva det blir fremover, etter hva behovet er, sier Støre.

Pengene kommer som en følge av budsjettforliket med SV om 2023-budsjettet, hvor partene avtalte å lage et stort, flerårig program for Ukraina,

– I hovedsak ser dette bra ut. Det er en enormt stor sum, men det er rimelig fordi vi har ekstraordinært store olje- og gassinntekter som en følge av krigen, sier SV-leder Audun Lysbakken til VG.

Partiene på Stortinget går nå inn i forhandlinger om en samlet norsk pakke.

VG meldte i forrige uke at SVs utgangspunkt var minst 14 milliarder kroner til Ukraina allerede nå i 2023.

14 milliarder kroner er anslaget på det som må bevilges ytterligere over statsbudsjettet i år, for å nå tilbake til målet om en prosent av brutto nasjonalinntekten til bistand.

MØTES: Statsministeren, finansministeren og de parlamentariske lederne for Ap og Sp møtte på Stortinget mandag formiddag. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

– Bred støtte

Støre redegjorde om krigen i Ukraina i Stortinget sist torsdag. Der varslet han at prosessen med et flerårig program til støtte for Ukraina ville starte med et møte med partilederne i Stortinget i dag mandag:

– Jeg ønsker at vi i denne saken kan samle oss på tvers av partiene, på en måte som gjenspeiler den brede støtten til Ukraina i det norske folk, sa statsministeren.

Om innretningen av støtten sa han:

– Men denne innsatsen skal ikke – og jeg gjentar: ikke – handle om å føre mer oljepenger inn i norsk økonomi. Ukraina-programmet skal ikke føre til økt rente eller i Norge, noe som vil forverre situasjonen for folk. Den veien skal vi ikke gå. Et slikt bidrag kan derfor forenes med et ellers stramt budsjettopplegg og innrettes på en måte som gir svært liten innvirkning på aktivitetsnivået i norsk økonomi.

Kort sagt: Dette er penger ut av Norge som vi ikke bør bruke eller ikke ville brukt i Norge akkurat nå. Jeg håper også på bred forståelse i denne sal for denne tilnærmingen til bruken av disse pengene, la han til.

Publisert:

Publisert: 06.02.23 kl. 10:36

Oppdatert: 06.02.23 kl. 14:10

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.