Ekspert tror at Norge aldri vil ta i bruk koronapass: – Mye dårligere løsning enn tiltakene vi har nå

https://87a347e118286fc86164f9cdac243a7c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

KORONAPASS-NEI: Professor Ørjan Olsvik fra Universitetet i Tromsø mener at koronapass ikke bør innføres.
KORONAPASS-NEI: Professor Ørjan Olsvik fra Universitetet i Tromsø (UiT) ser ikke noe verdi i et koronapass i dagens situasjon. Foto: Yngve Olsen Sæbbe ()

Professor mener at koronapasset har mistet sin verdi.Åpne deleknapper for artikkelenÅpne deleknapper for artikkelen

17.01.22 09:21 17.01.22 09:23Profilbilde av Mario Andrés Neira Torres

Mario Andrés Neira TorresTips meghttps://spkt.io/e/3331460https://87a347e118286fc86164f9cdac243a7c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Ørjan Olsvik er professor i mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, og regnes som en av landets mest fremtredende smitteverneksperter. I det siste har han fulgt debatten om en mulig innføring av koronapass i , men Olsvik er helt klar på at det er et tiltak som regjeringen bør skrote og legge tilbake i skuffen.

– Koronapass kommer aldri til å bli innført i Norge, så lenge vaksinerte kan bære smitten, sier professoren til P4.

Han mener at et koronapass ikke har noe for seg, når vaksinerte kan bli smittet og smitte videre. Olsvik tror heller at dagens tiltaksnivå er en bedre løsning.

– Jeg kan ikke se det med denne vaksinen og stadig nye virusvarianter. Det gjør at jeg tror vaksinepass er en mye dårligere løsning enn de tiltakene vi har nå, sier smitteverneksperten til P4.Endelig! Få dagens viktigste nyheter rett i innboksen 

NHO kjemper videre

Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) har vært en forkjemper for koronapass hele veien. De ser til sine naboer i Danmark og Sverige, hvor koronapasset allerede har vært i bruk for å kunne åpne opp flere deltakere på ulike arrangementer. Nå ber de regjeringen om å få opp dampen.https://87a347e118286fc86164f9cdac243a7c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

– Nå har de sagt flere ganger at de vil utrede dette og tiden går. Vi vil få i gang aktiviteten og samle flere på arrangementer innendørs. Dette rammer arbeidsplasser. Det er et paradoks at vi ikke har fått dette på plass når andre land allerede har det på plass og melder at det fungerer godt, sier arbeidslivsdirektør i NHO, Nina Melsom, til P4.

Nå håper NHO at saken kommer opp til høring i Stortinget så fort som mulig, fordi situasjonen er svært kritisk for næringslivet.https://www.opinionstage.com/polls/2810989/poll?sembed=1&wid=/polls/2810989-0

– Må være svært gode grunner

Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet har allerede fått oppdraget fra regjeringen om «å vurdere konkrete forslag til forskrift om hvordan koronasertifikat kan tas i bruk på arrangementer og serveringssteder.”https://87a347e118286fc86164f9cdac243a7c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

FHI og Helsedirektoratet har i sine anbefalinger skrevet følgende: «Det vil ha lite effekt å skjerpe inn tiltak overfor uvaksinerte på arenaer der strenge generelle tiltak uansett gjelder. Lettelser spesifikt for vaksinerte kan øke smittespredningen, og således undergrave effekten av tiltakene.»

– Etter at omikron har blitt dominerende, og vaksinene har mindre effekt på smittespredning med omikron, mener vi at det er vanskelig å se at koronasertifikat kan bidra til å begrense smittespredning. Ett formål med bruk av koronasertifikat kan være å bidra til gjenåpning for vaksinerte og beskytte uvaksinerte mot alvorlig sykdom, men effekten er usikker, sa assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i FHI til NTB i forrige uke.https://87a347e118286fc86164f9cdac243a7c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

Og hun la til:

– I tillegg er vi generelt opptatt av å bevare tillit i befolkningen, at vaksinasjon er frivillig, og det må være svært gode grunner for å differensiere tiltak mellom vaksinerte og uvaksinerte.

I Danmark har de hatt koronapass lenge. Ekspert forklarer hvorfor det er hensiktsmessig der:Immunologiprofessor om koronapass: – Må ta et ansvar i samfunnet

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.