Litt om Solar Geoengineering.

Hva er Solar Geoengineering.

Solar geoengineering (også kjent som solar radiation management or modification, SRM), refererer til et sett med spekulative teknologier for å senke globale temperaturer ved kunstig å gripe inn i klimasystemene på planeten vår. Enkelt sagt, solenergi-geoingeniørintervensjoner vil reflektere noe innkommende sollys tilbake til verdensrommet og dermed “dempe solen”. 

Solar geoengineering er svært kontroversielt. Det er risikabelt og usikkert. Den tar ikke opp grunnårsaken til klimaendringene, det vil si klimagassutslipp og konsentrasjoner. I stedet fokuserer geoteknikk på solenergi på “symptombehandling”, og prøver å begrense global oppvarming ved bare å maskere effekten av klimagassutslipp.

Det mest fremtredende eksemplet på solar geoengineering er stratosfærisk aerosolinjeksjon (SAI), som krever injeksjon av små reflekterende partikler inn i stratosfæren, for eksempel med fly eller ballonger. Disse partiklene ville spre og reflektere noe innkommende sollys tilbake til verdensrommet. Ideen for stratosfærisk aerosolinjeksjon trekker på vulkanutbrudd og deres avkjølende effekt på klimasystemet. En mye sitert inspirasjonskilde er Mount Pinatubo-utbruddet i 1991 på Filippinene, som kastet store mengder svovel inn i troposfæren og stratosfæren med en avkjølende effekt på globale temperaturer.

Stratosfærisk aerosolinjeksjon er det mest fremtredende eksemplet på solar geoengineering fordi det vil bli brukt til å påvirke klimaet på planetarisk skala, virker teknisk gjennomførbart og blir sett på som rimelig.

Andre eksempler på solar geoengineering er:

  • Lysere marine skyer: Dette vil gjøre skyene lysere, for å reflektere mer sollys tilbake til verdensrommet. For det meste tar dette sikte på mer regionale effekter.
  • Tynning av cirrusskyer: Dette vil gjøre cirrusskyer tynnere, som i gjennomsnitt fanger mer varme enn de reflekterer tilbake til verdensrommet.
  • Romspeil: denne merkelige ideen foreslår å plassere speil i verdensrommet for å reflektere sollys, med sikte på å avkjøle hele planeten. Det er ikke mye undersøkt eller tatt på alvor.

Noen få land har publisert oversikter over de tekniske aspektene ved solar geoengineering, for eksempel i USA ( NAS ), Storbritannia ( Royal Society ) og Tyskland ( Eu-TRACE ). NGOer har også gitt kritiske vurderinger av geoengineering, slik som ETC Group, sammen med Heinrich Böll Foundation ( her ).

For mer informasjon om risikoene ved solar geoengineering, se ressurssiden vår .

Viktig: Begrepet ‘geo-engineering’ brukes om mange forskjellige teknologier, i tillegg til solar geoengineering. Innenfor klimaendringer brukes det noen ganger også for å beskrive ulike måter å fjerne karbon fra atmosfæren og lagre det på. Vi uttrykker ingen mening om teknologier for fjerning av karbon her.

Oversikt

Forestillinger om den forestående klimakrisen har presset et sett av svært omstridte teknovitenskapelige tiltak inn på politiske agendaer rundt om i verden. Forslag om bevisst å endre, for å konstruere, jordens klima har fått politisk valuta de siste årene, ikke som en positiv visjon om tekno-vitenskapelig innovasjon, men som et skremmende mål for siste utvei. Den kontroversielle statusen til ulike såkalte klimatekniske forslag reiser et enkelt, men likevel presserende spørsmål: Hvordan har det kommet til dette? Og mer spesifikt, hvordan fikk slike omstridte tiltak sin plass på politiske agendaer, til tross for enorm vitenskapelig kompleksitet og voldsom politisk strid?

Denne boken nærmer seg disse spørsmålene ved å re-kontekstualisere klimateknikkens historie innenfor den større historien om politisk innsats for å dyrke klimavitenskap for staten. Den forteller historien om klimateknikk som en historie om historisk skiftende allianser mellom klimavitenskap og politikk. Med utgangspunkt i politiske dokumenter, arkivmateriale og ekspertintervjuer følger teksten den turbulente banen til det vi nå omtaler som klimateknikk gjennom amerikansk politikk. I stedet for å essensialisere klimateknikk, demonstrerer teksten hvordan historisk spesifikke versjoner av klimateknikk har knyttet vitenskapelige til politiske agendaer fra begynnelsen av det tjuende århundre til tenårene i det nye årtusenet.

Globale samfunnsproblemer, som klimaendringer, finanskriser eller pandemier, har brakt den politiske relevansen til vitenskapelig ekspertise i forgrunnen.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.