WINTER IS COMING

Kjære Bent Punktum Høye,

Jeg kaller deg Punktum, så kan du kalle meg komma, for enkelthets skyld.

Jeg tenkte å benytte meg av ytringsfriheten, ut av ren kuriositet, i tilfelle det plutselig ikke blir lov i Norge lenger. Jeg har vokst opp med et gjentagende mantra fra mine forfedre om at vi er så heldige som lever i et demokrati. Behovet for å ytre seg har kanskje ikke vært så sterkt hos meg fordi jeg har visst at det er en grunnleggende rettighet jeg har som norsk statsborger. Når ytringsfriheten henger i en tynn tråd derimot, kjenner jeg på en plutselig trang til å snakke med deg om noe så banalt som Game of Thrones.

Jeg har gått og tenkt litt på det du sa for en stund siden, på en pressekonferanse til det norske folk. 

Du sa at the winter is coming.

Det var tidlig i Corona-forløpet – jeg tror det var i mai, for å disiplinere russen – at jeg merket meg at du brakte serien Game of Thrones inn i norsk politikk. 

Kanskje var du ute etter å skape en allianse med ungdommen. Kjekke deg litt og å varsle oss om et gryende alvor og et dystert mørke som kommer for oss alle.

Jeg har sett deg forme en mer og mer autoritær karakter. Som en far som blir nådeløst streng og nesten litt trist når barna hans ikke lystrer og forstår sitt eget beste.

Den strenge faren som tillater seg å tukte sine barn og refse dem fordi han egentlig ønsker å beskytte dem mot noe ondt, som de selv ikke aner dybden av. 

Karakteren din har vokst seg høy og mørk. Belærende og beskyttende. Du har vokst Bent!

Da du refset en journalist som om han var din ulydige sønn fordi han stilte deg et kritisk spørsmål, må jeg innrømme at jeg ble litt usikker på om du har blitt for konfluent med rollen din, eller om du rett og slett kom ut av skapet psykologisk, der og da. Rett foran nesa på det norske folk i NRKs beste sendetid.

Tankene for gjennom hodet mitt og hjertet slo urytmisk. Hva skjer, tenkte jeg. Har vi ikke fri presse?

Et øyeblikk kjente jeg at jeg ble øm i hjertet. Jeg fikk vondt av deg. Tenkte at du trenger profesjonell hjelp. Men så husket jeg at du er på jobb. Du er jo minister for faen! Og i ren desperasjon laget jeg en hypotese som jeg vil si kom deg tilgode og samtidig reddet meg fra et midlertidig angstanfall.

Hypotesen bygget på et flashback til pressekonferansen i våres da du advarte oss om at the winter is coming.

Hypotese;

Kan det være at har du identifisert deg med karakteren Eddard Stark i Game of Thrones? 

Han gjør jo en enorm innsats i det godes ærend sånn som deg. Han kjemper med alle midler og noen ganger må han bli veldig streng, også mot sine egne barn, fordi han vet at the winter is coming og det er end of story.

Bra mann, Eddard Stark. Han er kongens hånd og beskytter av Nord. Han er ekstremt lojal og gjør sine plikter på godt og på ondt. Skikkelig solid karakter.

Ettersom du advarte oss på pressekonferansen om at the winter is coming, antar jeg at du har sett Game of Thrones selv?

Da vet du sikkert også at Eddard, eller Ned som han kalles, til alles overaskelse dør. En av de første heltene som ryker ut av denne nådeløse sagaen hvor ingen helter blir spart. Han blir tiltalt for forræderi faktisk! Selv om han er skikkelig «hel ved.» For et paradoks!

Seerne er i sjokk.
Og vinteren, den kommer som faen! Ned var bare en ubetydelig liten kar som måtte vike for de store kreftene som higer etter den totale makten. Jerntronen.

Jeg har et bestemt inntrykk av at du ønsket å etablere the winter is coming som en metafor på Covid-19 pandemien. Tilgi meg hvis jeg tar feil. Kanskje er jeg for naiv.

Det er vinteren, altså pandemien, vi skal frykte ifølge deg, og det er derfor vi skal være lydige og se gjennom fingrene på vår tapte individuelle frihet og vårt privatliv. 

At demokratiske prinsipper rakner er ikke så farlig, for vi er i en nasjonal krise.
Til helvete med friheten, bare vi overlever!
Glem grunnloven, for nå kommer vinteren. Glem intelligensen også forresten.
Whatever takes you through the night!

Men for å oppklare litt..

Du vet sikkert fra Game of Thrones at med vinteren så kommer the Night King? 

Det er the Night King og hans army of dead som kommer! 

Vinteren er bare en metafor for å skape litt guffen stemning rundt og før The Night King og hans hær kommer og overtar alt. Det som blir den nye normalen, i Game of Thrones vel å merke.

Det er ikke vinteren i seg selv som er farlig Bent! Bare sånn i tilfelle du ikke har sett serien eller lest bøkene. 

Det er the Night King og hans hær som er farlig. Han er ikkeen bra mann! I den virkelige verden ville man nok minimum kalt ham en psykopatisk, fascistisk, diktator. Døden, en morder og en skikkelig faen. En trussel for den frie menneskeheten. Når satan er løs er det end of story. Eller punktum for å bruke dine ord.

Enkelt sagt, patetisk som det enn høres ut, så forvandler the Night King alle  levende mennesker til døde. Litt sånn som zombier, blir de. Eller VI, hvis vi skal leke med å ta denne serien inn i virkeligheten vår, som du selv slo an tonen til.

Og så til slutt blir vi alle the Night King sin døde slavehær. Slaver!

Men, hvem er så the Night King for deg Bent? Hvem er det som kommer med denne vinteren? Eller kan man si; hvem eller hva er det som kommer etter vinteren? 

Jeg er så spent på hva du tenker om det i metaforenes univers. Det var tross alt du som sådde dette frøet i min hjerne Bent, så du forstår sikkert at jeg undrer?

For du hadde vel noen tanker om det da du brakte Game of Thrones inn som skremsels propaganda mot det norske folk? Jeg håper virkelig ikke at du bruker såpass skumle virkemidler, uten å ha plassert the Night king på ditt indre moralske kart.

Du vet jo selvsagt også at Game of Thrones har en helt latterlig og overraskende slutt. Og det verste er at det skyldes tid og penger. Tid er penger vet du. De måtte skynde seg for å lage Star Wars. Mer penger å hente der.

Uansett,

Slutten er en stor nedtur for mange og en punktering av et grandiost og narsissistisk maktkamp univers. Det ender ikke som noen tror. Nå skal jeg ikke røpe for mye, i tilfelle du bare har sett den «på lat».

Men det er jo tross alt det som er litt fint og moro med eventyr også da, synes du ikke?

At hvordan det hele ender, avhenger av hvert enkelt individ sine valg underveis. Og nettopp derfor er det etter min mening, hvis du lurer på den, så viktig at individet ikke utslettes. Men det har du vel allerede tenkt på din vesle luring.

Hva tenker du forresten om munnbind og individualitet, Bent?

Jeg må også å si før jeg glemmer det, at jeg synes det er skikkelig sprekt av deg å bringe Game of Thrones inn i norsk politikk.  Jeg har vokst opp med trauste og noenlunde samvittighetsfulle politikere som Kåre Willoch og Gro Harlem Brundtland. Ikke sånne action råskinn av noen super selgere som dere i regjeringen. Så spennende Bent! Det jo nesten som å være i Game of Thrones på ordentlig! Btw- please ikke selg indre Oslofjord a. Er så glad i bade der.

Så hva blir det neste mon tro? Når punktum ikke holder som punktum. La meg tipse deg om selve slagordet i Game of Thrones. I tilfelle du ikke har fått med deg det, så er det «All men must die!»

Jeg må innrømme at jeg mistenker deg for å kunne like litt å si det på en pressekonferanse. Litt macho da!

Litt sårt også akkurat det slagordet der forresten, for vi kommer jo ikke unna døden i virkeligheten heller.

Men enten man dør før vintern, under vintern, som følge av vintern eller som følge av det som kommer etter vintern osv, så tror jeg at vi dør med en viss mengde lys og en viss mengde mørke i våre hjerter. Den himmelske syklus, yin og yangs intime dans, tar aldri fri, selv når det er nasjonal krise!

Hadde du og jeg vært levende karakterer i Game of Thrones sagaen, tror jeg vi kunne sittet på et vertshus i timesvis med hver vår leir kopp med humle øl og diskutert strategier og definisjoner på hva som er lys og hva som er mørke . Kanskje var du allerede litt i lomma på The Night King og co. Hvem vet… Og det gjorde meg skikkelig opprørt. Og så ble vi kanskje til og med litt uvenner. Tok oss en real fektekamp. Men alt det spilte ingen rolle. For så kom vinteren og selv om vi begge testet positivt på covid-19 og overlevde den, så gikk det til helvete for oss begge da den nye normalen senket seg over landsbyen vår, med Nattens Konge som vår nye hersker. Den ene døde kanskje av sult og fattigdom og den andre døde for eksempel av ensomhet, mangel på oksytocin og immunsvikt. Vi forsøkte å besøke hverandre. Søke felleskap Du og Jeg. Du ville stikke innom meg å gi men noen egg og poteter og jeg ønsket slenge bortom deg for gi deg en oppmuntrende klem. Kanskje ta inn posten for deg. Slå av en prat. Bare for å være grei. Sånn som i gamle dager vet du. Samhold og felleskap. Men det gikk ikke pga den nye normalen. Vi ble slaver, husker du, og hadde husarrest på livstid og vi ble overvåket osv og snipp snapp snute…

Det er moro med ytringsfrihet Bent! Leke litt med perspektiver.

Det var ikke meningen å bli for dramatisk altså. Bare som sagt leke litt med ytringsfriheten før det er for sent. Kanskje jeg fikk frem et lite smil hos deg? Det er så lenge siden sist jeg så deg smile. Eller har jeg sett deg smile?

Så helt til slutt har jeg lyst til å tilføye en setning til slagordet «All men must die». Noe jeg tenker en del på for tiden.

«How did you live your life while you lived? «

Jeg heier på deg Bent, men ikke på den måten du tror!

Men jeg vil deg vel, det skal du vite, og jeg håper du også vil meg vel?

Vennlig hilsen «Komma»

P.S Kommer du i min begravelse, hvis jeg kommer i din? Nei, det stemmer det. Glemte boble regelen. Vi er jo ikke i samme boble. Hvor stor boble får jeg lov til å invitere i begravelsen min hvis jeg ikke møter opp selvog bare inviterer barn under fire år, eventuelt kutter ut Presten og lærer opp et av barna til å lede sermonien?

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.