Frankfurtskolen for kritisk teori En overivensning av mennesker og teori

Max Horkheimer og Theodor Adorno i 1964
 Max Horkheimer og Theodor Adorno i 1964. Jeremy J. Shapiro / Creative Commons

Samfunnsfag

Av Nicki Lisa Cole, Ph.D.

Oppdatert 15. oktober 2019

Frankfurt-skolen var en gruppe lærde kjent for å utvikle kritisk teori  og popularisere den dialektiske metoden for å lære ved å forhøre samfunnets motsetninger. Det henger mest sammen med arbeidet til Max Horkheimer, Theodor W. Adorno, Erich Fromm og Herbert Marcuse. Det var ikke en skole, i fysisk forstand, men snarere en tankeskole assosiert med lærde ved Institute for Social Research ved University of Frankfurt i Tyskland.

I 1923 grunnla den marxistiske lærde Carl Grünberg instituttet, opprinnelig finansiert av en annen slik stipendiat, Felix Weil. Frankfurts skolestudenter er kjent for sitt merke av kulturfokusert nymarxistisk teori – en nytenkning av klassisk marxisme oppdatert til deres sosiohistoriske periode. Dette viste seg å være ledende for fagområdene sosiologi, kulturstudier og mediestudier.

Portrett av Max Horkheimer og professor Rajewski
 Max Horkheimer mottok funksjonskjeden av tidligere rektor prof. Rajewski. Dr. Horkheimer forlot Tyskland i begynnelsen av det tredje riket da hans institutt for sosial forskning falt under naziforbudet. Bettman / Getty Images

Opprinnelse fra Frankfurt-skolen

I 1930 ble Max Horkheimer direktør for instituttet og rekrutterte mange av de lærde som samlet ble kjent som Frankfurt-skolen. I kjølvannet av Marx ‘mislykkede forutsigelse av revolusjon, ble disse individene forferdet av fremveksten av det ortodokse partiets marxisme og en diktatorisk form for kommunisme. De henvendte seg til problemstillingen med regel gjennom ideologi , eller regel utført på kulturområdet . De mente at teknologiske fremskritt innen kommunikasjon og gjengivelse av ideer muliggjorde denne formen for regel.

Ideene deres overlappet med den italienske forskeren Antonio Gramscys teori om kulturelt hegemoni . Andre tidlige medlemmer av Frankfurt-skolen inkluderer Friedrich Pollock, Otto Kirchheimer, Leo Löwenthal og Franz Leopold Neumann. Walter Benjamin ble også assosiert med det under høydepunktet på midten av det 20. århundre.

En av kjerneproblemene til lærde ved Frankfurt-skolen, spesielt Horkheimer, Adorno, Benjamin og Marcuse, var fremveksten av “massekultur.” Denne frasen refererer til den teknologiske utviklingen som muliggjorde distribusjon av kulturelle produkter – , film og kunst – i masseskala. (Tenk på at da disse lærde begynte å lage kritikk, var radio og kino fremdeles nye fenomener, og TV eksisterte ikke.) De innvendte seg mot hvordan førte til en ensartethet i produksjon og kulturopplevelse. Teknologi tillot publikum å sitte passivt foran kulturelt innhold i stedet for å aktivt engasjere seg for hverandre for underholdning, slik de hadde gjort i det siste. De lærde teoretiserte at denne opplevelsen gjorde mennesker intellektuelt inaktive og politisk passive,

Frankfurtskolen hevdet også at denne prosessen var et av de manglende leddene i Marxs teori om kapitalismens herredømme og forklarte hvorfor revolusjon aldri kom. Marcuse tok denne rammen og brukte den på forbruksvarer og den nye forbruker livsstilen som nettopp hadde blitt normen i vestlige land på midten av 1900-tallet. Han argumenterte for at forbrukerisme fungerer på samme måte, for den opprettholder seg gjennom en skapelse av falske behov som bare kapitalismens produkter kan tilfredsstille.

Flytter Institutt for samfunnsforskning

Gitt staten Tyskland før 2. verdenskrig, flyttet Horkheimer instituttet for sine medlemmers . I 1933 flyttet den til Genève, og to år senere flyttet den til New York i tilknytning til Columbia University. I 1953, godt etter krigen, ble instituttet gjenopprettet i Frankfurt. Teoretikerne Jürgen Habermas og Axel Honneth ville bli aktive på Frankfurt-skolen i løpet av de senere årene.

Filosof Herbert Marcuse
 Filosof Herbert Marcuse i 1968 mens han var professor i filosofi ved University of California i San Diego. Bettman / Getty Images

Nøkkelverk av medlemmer av Frankfurt-skolen inkluderer, men er ikke begrenset til:

 • Tradisjonell og kritisk teori , Max Horkheimer
 • Opplysningens dialektikk , Max Horkheimer og Theodor W. Adorno
 • Kritikk av instrumentell grunn , Max Horkheimer
 • Den autoritære personligheten , Theodor W. Adorno
 • Estetisk teori , Theodor W. Adorno
 • Kulturindustri revurdert , Theodor W. Adorno
 • Endimensjonal mann , Herbert Marcuse
 • Den estetiske dimensjonen: Mot en kritikk av marxistisk estetikk , Herbert Marcuse
 • The Art of Art in the Age of Mechanical Reproduction , Walter Benjamin
 • Strukturell transformasjon og den offentlige sfæren , Jürgen Habermas
 • Mot et rasjonelt  , Jürgen Habermas

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.