Syria refser Norge: Fordømmer beslutning om å sende norske spesialstyrker til Syria

Assad-regjeringen er rasende over Norges beslutning om at
norske spesialsoldater skal trene opp syriske opprørsgrupper, og kan bli sendt inn i Syria.

Mandag 16. mai 2016 kl. 15:46

UD innrømmer: Kan anses som «noe kontroversielt»

Forsker: Assad har et poeng

– Den syriske arabiske republikk fordømmer uttalelsene fra den norske statsministeren mandag om hennes lands intensjoner om å sende 60 spesialsoldater for å trene opp det hun kaller «syriske krigere» under dekke av å kjempe mot IS, skriver det syriske utenriksdepartementet i en uttalelse gjennom Syrias offisielle nyhetsbyrå SANA.

Allerede før sommeren skal doble sin innsats i krigen mot IS ved å sende spesialsoldater for å trene opp sunnimuslimske syriske opprørsgrupper på et treningssenter i Jordan.

Regjeringen har – med fra juristene i Utenriksdepartementets rettsavdeling – bestemt at de norske soldatene kan sendes inn på syrisk territorium, så lenge de kun skal slåss mot IS.

– En grov og uakseptabel innblanding

– En slik beslutning representerer en grov og uakseptabel innblanding i statsanliggender, og er et skamløst brudd på suverenitet, og stabilitet, står det i uttalelsen fra det syriske utenriksdepartementet.

Norges bidrag i kampen mot IS

**Spesialstyrke-bidraget på 60 soldater (operatører og støttepersonell) som skal drive opplæring av opprørsgrupper i Jordan, er ikke det eneste norske bidraget til den såkalte Operasjon Inherent Resolve, som skal bekjempe IS i Syria og Irak.

**Opp til 120 norske soldater driver opplæring av kurdiske sikkerhetsstyrker utenfor i Nord-Irak.

**Fra sommeren stiller Norge med et kirurgisk team til et amerikansk feltsykehus i Erbil.

**I tillegg er et titalls norske offiserer i tjeneste på ulike hovedkvarter som styrer den amerikanskledede operasjonen – som består av flere tusen soldater fra over 30 land.Vis mindre

Som VG skriver i dag, tok de norske politikerne beslutningen om å sende spesialsoldatene til Jordan uten å vite hvilke grupper de norske soldatene skal trene opp.

I uttalelsen gjentar Syria sitt ståsted – at de ser på alle som kjemper mot regjeringen som terrorister:

– De som faktisk vil hjelpe til med å slåss mot IS, Nusrafronten og andre terrorgrupper som er tilknyttet dem, må ikke være dobbeltmoralske og kategorisere disse terroristene som «gode» eller «onde», fordi alle som har tatt til våpen i Syria mot det syriske folk og den legitime regjeringen er terrorister, står det i uttalelsen.

Brende: Forventet og forutsigbart

– Dette er en forventet og forutsigbar reaksjon fra Syria. Vi har sett tilsvarende reaksjoner mot andre land når de har annonsert sine bidrag til koalisjonen mot IS, sier utenriksminister (H) til VG.

Han var onsdag i Jordan – der norske spesialstyrker skal stasjoneres – og møtte blant annet den jordanske kongen.

– Kongen uttrykte støtte til det norske bidraget, sier Brende.

Han er også trygg på at det å sende norske soldater inn i Syria ikke bryter internasjonale konvensjoner.

– I likhet med en lang rekke andre land anser vi at tiltakene hviler på et trygt folkerettslig grunnlag, sier Brende.

Les Norges begrunnelse – og flere Syria-reaksjoner – under bildet

TIL JORDAN: Norske spesialsoldater skal til Jordan, der de skal jobbe med å trene opp syriske opprørere. De kan også bli sendt inn i Syria. Foto: Foto: Didrik Linnerud

Norge innrømmer: Omstridt

VG har lest den juridiske begrunnelsen regjeringen har lagt til grunn for å kunne sende norske soldater inn i Syria.

I følge det 13 sider lange notatet kalt «Kampen mot ISIL. Folkerettslig grunnlag for militær maktbruk mot ikke-statlige aktører i Syria» er det Brende kaller «en lang rekke andre land» USA, Storbritannia, Frankrike og Tyskland og Nederland.

I dokumentet bygger rettsavdelingen beslutningen om at det er greit å sende soldater inn i Syria blant annet på at Norge og internasjonale styrker er invitert til å kjempe mot terroristene i IS av den irakiske regjeringen.

Videre argumenterer juristene med at FNs sikkerhetsråd sin resolusjon 2249 «omtaler ISIL som en enhet, uten å skille mellom Irak og Syria og oppfordrer statene til å iverksette alle nødvendige tiltak på det området som er under kontroll av ISIL».

«Resolusjon 2249 utgjør ikke et selvstendig grunnlag for bruk av makt i Syria, men den understøtter at det folkerettslige grunnlaget for maktbruk i Syria, basert på et selvforsvar av Irak, er til stede», skriver juristene.

LES UDs BEGRUNNELSER FOR Å SENDE SOLDATER INN I SYRIA SELV:
Lang versjon || Kort versjon (.pdf)

UD-juristene innrømmer samtidig at beslutningen kan være kontroversiell:

«Maktbruk i Syria basert på et selvforsvar mot ISIL som ikke-statlig aktør har ikke vært uttrykkelig bestrid av EU- eller -land, men må likevel anses som noe kontroversielt folkerettslig i fravær av uttrykkelig autrorisasjon i sikkerhetsrådsresolusjon», står det i notatet.

Ekspert: Assad har et poeng

MIDTØSTENFORSKER: Cecilie Hellestveit fra ILPI. Foto: Foto: Privat

Midtøstenforsker og folkerettsekspert Cecilie Hellestveit ved International Law and Policy Institute (ILPI) er ikke imponert over den norske argumentasjonen.

– Her har syriske myndigheter et godt poeng. Den norske begrunnelsen for å sende soldater inn i Syria er folkerettslig svakt begrunnet, sier hun.

Dessuten: Hvem som slåss mot hvem – og hvem som er venner eller fiender – i kaoset på bakken i den syriske borgerkrigen, er helt umulig å kontrollere, mener hun.

– De gruppene vi skal trene opp og slåss sammen med, slåss ikke bare mot IS. Norge kan jo hevde så mye vi vil gruppene kun skal bruke treningen de får til å slåss mot IS. Men hvordan de bruker det de har lært, har vi ingen som helst mulighet til å kontrollere, sier forskeren.

FÅ OVERSIKT: Dette er gruppene som slåss i Syria

– Strider mot internasjonal lov

Assad-regimet deler på ingen måte den norske tolkningen av retten til å gå inn i Syria med bakkestyrker:

– Beslutningen fra den norske regjeringen er i strid med internasjonal lov og Sikkerhetsrådets resolusjon om å kampen mot terror, som fordrer koordinering med statene som er involvert i kampen mot terrorisme, skriver de i uttalelsen.

– Denne beslutningen kan ikke rettferdiggjøres ved å si at det er en del av en kamp mot terrorisme, siden den ikke har blitt tatt i samarbeid med den syriske regjeringen, heter det i uttalelsen.

– Vi ber det internasjonale samfunnet og den norske og globale opinionen om å ta standpunkt mot så uansvarlige beslutninger som har resultetert i spredningen av terrorisme både i regionen og verden, med terrorisme som rammer hjertene av europeiske byer mens deres myndigheter fortsetter å praktisere sin ubalanserte politikk om krisen i Syria og krigen mot terrorisme, står det i uttalelsen til SANA.


Kopiert fra en bekjent:

Nå gjelder det å redde ansiktet til norske myndigheters hemmelige tjenester og dobbeltmoral og ikke minst det sataniske Pride-narrativet som de fremelsker for å ødelegge norske familieverdier!

-Derfor blir Arfan Bhatti hentet hjem til Norge under stor ståhei og pressedekning som den store trusselen som man kan påstå står bak terroren 25 Juni 2022 – når Bhatti har vært i Pakistan siden FØR terroren! Derfor er sannheten mere komplisert og med norske hemmelige tjenester innblandet…

Norske myndigheters nye yndlings-muslim Arfan Bhatti og en organisasjon han visstnok ledet, ble tidligere beskyldt for å ha sendt norske muslimer som krigere til Syria for å krige for ISIS- (en organisasjon finansiert og styrt av IS-Ra-El og USA under Barak Obama) -uten at dette ble bevist eller at Bhatti er blitt dømt for noe slikt.

Samtidig sendte den norske Solberg-regjeringen ulovlig norske spesialsoldater for å krige mot den lovlig valgte regjeringen Assad i Syria uten at dette vakte særlige reaksjoner i Norge. Utad skulle nemlig norske soldater krige mot syriske opprørere eller ISIS – det hele var lenge litt uklart inntil det ble kjent for de som følger med over gjennomsnittet at de norske spesialstyrkene egentlig var i Syria ulovlig for å bekjempe Syrias lovlige president Assad som både USA og Is-Ra-El ville ha fjernet for å få tilgang til store mengder olje og gass på syrisk territorium. Noe som selvsagt aldri ble uttalt offentlig i Norge. Vi er jo en fredsnasjon som bekjent..

-Norske myndigheters dobbeltmoral er nemlig dobbelt så god som andre lands moral!

“Våpen er veien til fred!” som den høymoralske NATO-sekretæren Jens Stoltenberg nylig uttalte..

-Hans moralske ryggrad er jo som kjent like sterk og bøyelig som kokt spaghetti..

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.