En etterlengtet .for både Halden og Aremark….27april 2024

– Pengene kommer godt med

Østfold Energi fikk i 2023 et sterkt årsresultat på 539 millioner kroner etter skatt. Styret foreslår et utbytte til eierne på 350 millioner kroner.

Trine Høistad trinemh@ha-halden.no


Det skriver Østfold Energi i en pressemelding

Høy produksjon og relativt høye kraftpriser, spesielt i begynnelsen av året, bidrar til det gode resultatet. Dette gjør at Østfold Energi kan levere et solid utbytte til de offentlige eierne; Østfold fylkeskommune og kommunene i Østfold, samt Aurskog- Høland kommune.

Samtidig bidrar selskapet med 1,1 milliarder kroner i skatter og avgifter.

KOMMENTAR: DET SKULLE VÆRT INTERESSANT Å FÅ VITE HVOR MYE KRAFTVERKET I STRØMSFOSS BIDRAR TIL KOMMUNE KASSA I ? BURDE DET IKKE INN I REGNSKAPET ? OG HVA MED KRAFTVERKET I BREKKE. ER DET I DRIFT?

Høyere produksjon

Selv om kraftprisene var høyere enn normalen, var de betraktelig lavere enn ekstremåret 2022. De fallende europeiske gassprisene, en mild start på året og mye nedbør, bidro til at kraftprisene falt gradvis utover våren 2023. Årsprisen endte på 76,2 øre/kWh i prisområdet NO5, der Østfold Energi har store deler av sin kraftproduksjon, står det i pressemeldinga.

Totalt produserte Østfold Energi 2457 GWh i 2023. Dette er godt over normalproduksjon og 13 prosent høyere produksjon enn i 2022. Mye nedbør spesielt i tredje kvartal og god fyllingsgrad i magasinene ved inngangen til året er hovedårsakene til den høye produksjonen. Den oppnådde kraftprisen for vannkraftproduksjon ble på 86,4 øre/kWh.

Driftsinntektene for 2023 endte på 1 623 millioner kroner, en nedgang på 38 prosent fra 2022. Resultatet etter skatt på 539 millioner kroner er 10 prosent lavere enn årsresultatet for 2022.

– De gode resultatene de siste årene gjør at vi Østfold Energi er på god vei mot å levere på de ambisiøse målene vi har satt i konsernstrategien. Vi skal produsere mer fornybar energi, bidra til nye grønne arbeidsplasser og levere gode utbytter til våre offentlige eiere, sier Oddmund Kroken, administrerende direktør i Østfold Energi.

Store investeringer

I løpet av 2023 har selskapet utvidet vannkrafta, jobbet med vindkraftprosjekter på lands og til havs og bidratt til at Norges første storskala solkraftverk ble koblet til nettet.

– Dersom vi skal ha forutsigbare kraftpriser og klare å kutte klimagassutslipp, må det bygges ut mer fornybar energi. Samtidig blir vår viktige oppgave framover å finne løsninger som balanserer økt energiproduksjon med naturvern og lokal aksept, sier Kroken.

De neste fem årene har Østfold Energi ambisjoner om å investere om lag 1,5 milliarder kroner i eksisterende vannkraftanlegg og nye satsinger. Selskapet har blant annet nylig besluttet å bygge Gravdalen vannkraftverk i Lærdal.

– Det kommer godt med

Det er langt mellom de økonomiske «gla'sakene» i Halden kommune for tida. Økonomidirektør Pål Granholmen koster på seg et lite jubelrop da han får vite at Halden kommune ligger an til et utbytte på 26,8 millioner kroner. De har budsjettert med 10 millioner kroner, så her kommer det vesentlig mer penger enn planlagt inn på en slunken kommunekonto.

– At Østfold energi signaliser et utbytte på over 26 millioner kroner er positivt og kommer godt med i lys av dagens økonomiske situasjon. Hva pengene skal brukes blir besluttet av kommunestyret. Utbyttet vil bli innarbeidet i revidert budsjett som skal behandles i juni, sier Granholmen.

Samtidig som han er fornøyd med den gode nyheten, presiserer han at de alvorlige økonomiske utfordringene i driften av helsesektoren i Halden fortsatt er gjeldende.

– Økt utbytte bidrar positivt til økonomien, men utfordringsbilde er fortsatt uendret. Sektor for Helse og mestring må fortsatt igjennom en omstilling hvor fokus vil være effektiv drift, bedre utnyttelse av ressurser, bedre økonomistyring og økt fokus på gevinst realisering. Dette skal Helse og mestring gjøre sammen med resten av kommunen, slik at Halden kommune er best rustet for framtida.

Pynter på budsjettet

– Dette var fint, det er ikke annet å si, forteller ordfører i Aremark, .

– Vi hadde jo forventninger da vi så hvordan ting utviklet seg utover året, men denne summen er nok i øvre del av hva vi forventet.

Aremark kommune ligger an til et utbytte på 5,1 millioner kroner. En del mer enn det ble budsjettert med.

For 2024 var det budsjettert med 3,2 millioner i utbytte fra Østfold Energi. I det samme budsjett er det lagt opp til et merforbruk på 2,45 millioner kroner i kommunen.

– Dette kommer veldig godt med. Jeg har ikke finregna på det, men det betyr nok at budsjettet for 2024 går i balanse, hvis det ikke dukker opp noe helt spesielt.

Etter noen raske utregninger, viser dette seg å ikke være så altfor langt unna sannheten, med mindre noe veldig uforventa økonomisk skulle dukke opp.

Med 5,1 millioner i utbytte fra Østfold Energi, ( SMULER)får Aremark kommune 1,9 millioner mer enn de har budsjettert med. Da gjenstår 550.000 kroner i det budsjetterte merforbruket, som da må dekkes inn på annet vis for å sette regnskapet i balanse. Det er planlagt bruk av disposisjonsfond.

KOMMENTAR: MAN BLIR UTEN ORD VED Å LESE DETTE. MED 1623 MILL I DRIFTSINNTEKTER / ÅRSRESULTAT 539 MILL BURDE DET VEL GI MERE ENN “SMULER” TIL KOMMUNENE?

I løpet av 2023 har selskapet utvidet vannkrafta, jobbet med vindkraftprosjekter på lands og til havs og bidratt til at Norges første storskala solkraftverk ble koblet til nettet. GALSKAP!

KOMMENTAR: DETTE ER HVA ØSTFOLD ENERGI BRUKER PENGENE TIL? SNAKK OM SLØSERI”

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.