Hva er ISP/DNS sensur, og hvordan funker det.

Tenk på som en gigantisk by full av hus. Hvert hus har en adresse, akkurat som nettsteder har IP-adresser. Når du vil besøke et nettsted, spør du vanligvis om veibeskrivelsen. Dette er hvor DNS (Domain Name System) kommer inn. DNS er som et kart eller en telefonbok som hjelper deg med å finne veien til nettstedets IP-adresse.

Men, hvis din internettleverandør (ISP) driver med DNS-, er det litt som om de legger til noen sperringer eller skilt som sier “Denne veien er stengt” for visse nettsteder. De endrer kartet eller telefonboken for å hindre deg i å finne veien til bestemte hus (nettsteder). Så selv om huset (nettstedet) fortsatt er der, kan du ikke enkelt finne det fordi veibeskrivelsen (DNS-oppslag) har blitt tuklet med.

For å endre DNS på ruteren din, må du først logge inn på ruterens innstillinger. Dette gjør du vanligvis ved å skrive inn en spesiell adresse i nettleseren, som ofte er noe som “192.168.0.1” eller “192.168.1.1”. Deretter bruker du brukernavn og passord for å få tilgang. Når du er innlogget, leter du etter DNS-innstillinger, ofte under Internett- eller Nettverksinnstillinger. Her kan du legge inn adressene til den DNS-serveren du vil bruke, for eksempel Google DNS eller OpenDNS.

Fordelene med å bruke en VPN (Virtual Private Network) er litt annerledes. En VPN krypterer all data som går mellom datamaskinen din og internett, som gir deg mer og . Det kan også hjelpe deg med å omgå geografiske restriksjoner, siden det ser ut som om du kobler til internett fra en annen plassering. Så, hvis en ISP blokkerer tilgang til visse nettsteder, kan en VPN hjelpe deg med å få tilgang til dem likevel.

Kort sagt, endre DNS kan hjelpe deg med å omgå enkelte typer sensur, mens VPN gir deg mer personvern og muligheten til å lure blokkeringer og geografiske begrensninger.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.