Romovervåkingssensorer: Globus II Radar (1. juni 2012)

Globus II

Globus II er en stor X-bånds parabolradar som ligger ved Vardo i Nord- (70,37˚ N, 31,13˚ E). Det er en dedikert sensor i SSN og brukes til å spore objekter i dype rom, inkludert objekter i geosynkrone baner, og for bredbåndsavbildning av romobjekter.

Globus II med utsikt over byen Vardo (fotografi fra: http://barentsobserver.com/en/node/22234 )

Bakgrunn

Opprinnelig kjent som HAVE STARE (AN/FPS-129), ble radaren operativ i 1995 ved Vandenberg Air Force-base i California. [1]   Mens den var der, observerte den flere flytester for interkontinentale ballistiske missiler (ICBM) samt to ikke-avskjæringstester av drepekjøretøyet for USAs nasjonale missilforsvarsavskjærer som da var under utvikling (IFT-1A og IFT-2).

Fra slutten av 1998 ble HAVE STARE demontert og flyttet til Vardo, og omdøpt til Globus II og ser ut til å ha blitt operativ i ca. 2003. En radar kalt Globus, hadde vært operert siden 1960-tallet av Norge ved Vardo, i samarbeid med US Air Force, og ble brukt til å overvåke sovjetiske og russiske ballistiske missilflygetester.

Utenfor observatører har hevdet at Globus II sannsynligvis vil bli brukt til å samle informasjon om russiske ballistiske missil-tester, og at slik informasjon kan være nyttig for ballistisk missilforsvar. Imidlertid uttalte offisielle norske regjeringsuttalelser at radaren ville bli brukt betjent av kun norsk personell og ville bli brukt til å spore og overvåke objekter (inkludert romavfall) i verdensrommet, forskning og utvikling, og “Overvåking av det norske interesseområdet, inkludert teknisk innsamling av etterretning.» [2]

Tekniske egenskaper

Få tekniske detaljer om Globus II er offentlig tilgjengelig. Radaren har en toppeffekt på 200 kW og opererer på X-bånd (9,5-10,5 GHz). [3]   Den har en 27 m diameter antenne i en 35 m diameter radom. Strålebredden er mindre enn 0,1˚. (λ/D = 0,0011 = 0,06˚) 

Drift

Globus II “gir den mest nøyaktige sporingen av enhver romovervåkingsradar.” [4]

Et orienteringslysbilde fra 2001 indikerte at Globus II var forventet å spore rundt 100 dypromsobjekter daglig og å gi bilder på tre dypromobjekter per dag. [5]

Radaren gjennomgår for tiden et program for forlengelse av levetiden for å forlenge levetiden til 2030.

Selv om Globus II-radaren er ganske langt nord, er den fortsatt i stand til å se mer enn en 90˚ bue av det geosynkrone beltet. Sammen med sin plassering på omtrent 31˚ E, gjør dette det mulig å fullstendig, eller nesten fullstendig, fylle ut gapet i geosynkron radarsporingsdekning mellom Millstone Hill-radaren i Massachusetts og ALTAIR-radaren ved Kwajalein (Denne sektoren pleide å være dekket av radaren ved Pirinclik i Tyrkia, som ikke lenger er i bruk.) Se figuren under.

Figuren over viser vinkeldekning av det geosynkrone beltet ved å spore radarer fra US Space Surveillance Network (SSN), sett fra under sørpolen nordover (radiale avstander er ikke i noen skala). Den indre sirkelen viser vinkelplasseringen (lengdegraden) til radarene, og de ytre sirkelbuene viser deres vinkeldekning av det geosynkrone beltet. En minimum høydevinkel på 3 grader er antatt for radarene. Vist i blått er dekningene for radarene Millstone Hill (Massachusetts), FPS-85 (Florida) og ALTAIR (Kwajalein), som alle er omtalt i tidligere innlegg. Dekningene av Globus II (Have Stare) og den tidligere FPS-79-radaren ved Pirinclik, Tyrkia, vises i rødt. 


[1] For bakgrunn om GLOBUS II og kontroversen rundt utplasseringen til Norge, se: Inge Sellevag, “Vardo Exposed,” The Bulletin of the Atomic Scientists , mars/april 2000, s. 26-29; og Theodore A. Postol, “The Target Is Russia,” The Bulletin of the Atomic Scientists ,” mars/april 2000, s. 30-35.

[2] “Globus II-radaren og norske overvåkingsaktiviteter i nord,” uttalelse av forsvarsminister Eldbjorg Lower, 25. februar 2000. Tilgjengelig på: www.fas.org./spp/military/program/track/0000225 -hs1.htm 

[3] Erik Korsbakken, “Possible Use of GLOBUS II for Cooperative R&D,” tilgjengelig på; http://www.cdi.org/pdfs/Korsbakken.pdf .

[4] Richard F, Colarco, “Space Surveillance Network Sensor Development, Modification, and Sustainment Programs,” AMOS-konferansen 2009, tilgjengelig på: http://www.amostech.com/TechnicalPapers/2009/Space_Situational_Awareness/Colarco.pdf 

[5] Gen H. McCall, Space Surveillance,” 23. januar 2001. (Tilgjengelig på: http://www.fas.org/spp/military/program/track/mccall.pdf ).

LEGG IGJEN EN KOMMENTARav 

MOSTLYMISSILEDEFENSE 1. 

JUNI 2012  •  

PERMALINKSkrevet i 

ROMOVERVÅKINGSSENSORER

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.