Gates forplikter 400 millioner dollar til å teste ny tuberkulosevaksine på 26 000 mennesker i Afrika og Sørøst-Asia

Eksperter fortalte The Post at nyhetene var “store”, og The Guardian kunngjorde kunngjøringen som “gamechanging” – men Brian Hooker, Ph.D., PE, seniordirektør for vitenskap og forskning for Children's Health Defense, kritiserte planen for å bruke de «undertjente» som «marsvin for resten av verden».

Av 

Brenda Baletti, Ph.D.

Linken er kopiert

bill gates tuberkulose tb-vaksinefunksjon

Savner en dag, savner mye. Abonner på The Defender's Top News of the Day . Det er gratis.

Bill & Melinda Gates Foundation og Wellcome Trust kunngjorde onsdag planer om å finansiere en fase 3 klinisk studie for en tuberkulose (TB) vaksine som vil bli testet på 26 000 mennesker på 50 steder i og Sørøst-Asia i løpet av de neste fire til seks årene.

Gates forpliktet $400 millioner til rettssaken, og Wellcome – den største finansiereren av medisinsk forskning i Storbritannia og en av de største i verden – forpliktet ytterligere $150 millioner.

Forsøkene skal teste M72/AS01-vaksinen, utviklet av farmasøytisk gigant GSK (tidligere GlaxoSmithKline) med delvis finansiering fra Gates Foundation.

Eksperter sa til The Washington Post at nyhetene var « enorme ». The Guardian varslet kunngjøringen som « gamechanging », mens STAT kalte den « lovende ».

Men Brian Hooker, Ph.D., PE , seniordirektør for vitenskap og forskning for Children's Health Defense fortalte The Defender at de planlagte forsøkene for tuberkulosevaksinen ga røde flagg.

“Jeg er bekymret for at de planlegger å gjennomføre rettssaken i underutviklede nasjoner,” sa Hooker. “Det virker nesten prototypisk at de undertjente må være forsøkskaniner for resten av verden.”

Han la til, “Femti prosent er utrolig lav effekt for at en så “viktig” intervensjon skal gå til praktisk talt alle i utviklingsland.

TB mer vanlig blant fattige

GSK utviklet vaksinen og kjørte mindre “proof-of-concept” fase 2b-forsøk på den i 2018, og rapporterte en effektivitetsrate på 54 % . Men vaksineprodusenten gikk ikke videre med de store forsøkene som trengs for en lisens.

I stedet ga den lisensen til Gates Medical Research Institute , en nonprofit bioteknologisk spinoff av Gates Foundation dedikert til å utvikle “nye biomedisinske intervensjoner” for å behandle globale helseproblemer.

Den eksisterende vaksinen mot BCG-vaksinen (bacille Calmette-Guérin) , ble utviklet i 1921 og er effektiv til å stoppe tuberkuloseinfeksjon blant barn, men har begrenset effekt hos voksne.

Nyere estimater tyder på at opptil 25 % av den globale befolkningen bærer på en latent (asymptomatisk) TB-infeksjon , som senere kan bli aktiv blant 5-15 % av latente bærere. Personer med latent infeksjon kan ikke spre sykdommen.

TB dreper 1,6 millioner mennesker per år, hovedsakelig i lav- og mellominntektsland. Det kan behandles og kureres med antibiotika. Det har dukket opp medikamentresistente stammer, men de kan også behandles og kureres med andrelinjemedisiner.

TB er mer vanlig blant fattige mennesker , som er mer sannsynlig å jobbe under dårlig ventilerte og overfylte forhold, lider av underernæring og har mer begrenset tilgang til helsetjenester.

Den finansierte studien skal teste om den eksperimentelle vaksinen kan forhindre at ungdom og voksne med latent tuberkulose utvikler .

Maziar Divangahi, Ph.D. , assisterende direktør for McGill International TB Center – et WHO-samarbeidende forskningssenter og mottaker av store Gates Foundation-stipender – fortalte STAT at vaksinen var ” virkelig en stor sak .”

Men han advarte også mot å ha for mye tro på den tidligere GSK-rettsaken. I den studien ble 39 personer – 26 i placebogruppen og 13 i vaksinegruppen – syke, så prøvestørrelsen var “ekstremt lav,” sa han. Og ingen vet hvor lenge beskyttelsen kan vare, sa han.

I den tidligere studien ga 67 % av personene i gruppen som mottok stoffet uønskede rapporter om uønskede hendelser innen 30 dager etter injeksjon, sammenlignet med 45 % i placebogruppen.

Gates Foundation-finansiering som å jobbe i et “kartell”

Gates Foundation er en av de største finansiererne av globale helseinitiativer, og “dets innflytelse på internasjonal helsepolitikk og utformingen av globale helseprogrammer og initiativer er dyp,” rapporterte The Lancet i 2009.

Siden den gang har dens innflytelse vokst betydelig.

Ifølge Anne-Emanuelle Birn, Sc.D. , professor og styreleder ved Dalla Lana School of Public Health ved University of Toronto, er dette et problem:

“ BMGF [Gates Foundation], emblematisk for eliteinteresser i dagens , ser bort fra de underliggende årsakene til dårlig helse i utgangspunktet, overser hvilken rolle den enestående akkumuleringen av rikdom i hendene på noen få har spilt der, og er fortsatt voldsomt stolt. (som setter et moralsk høyt terreng) av dens generøsitet og tekniske savoir-faire, mens den forblir undersøkt av både forskere og den bredere offentligheten.»

Forskningen hennes skisserte hvordan Gates Foundations “profit-making-prinsipper som drivere for politikk” har gitt forretningsinteresser “en enorm og enestående rolle” i å drive internasjonal politikkutforming.

“Til tross for de mangfoldige manglene ved en teknologifokusert, sykdom-for-sykdom-tilnærming til global helse, råder denne modellen for tiden, støttet av BMGFs viktigste innflytelse på formelle globale helsebeslutningsorganer,” skrev hun.

I en fersk artikkel som undersøker rollen til Gates Foundation i global helse, sier professor ved University of London, Gwilym David Blunt, Ph.D. , skrev at stiftelsen har blitt mye kritisert for ikke å følge datadrevne retningslinjer. “Dens preferanse for teknologi og nye ” klarer ikke å erkjenne at ofte er drevet av “mangel på grunnleggende ressurser som sanitær, bolig og ernæring,” skrev Blunt .

Mens folk kan ha nytte av kliniske løsninger, skrev han “en folkehelseintervensjon som å sikre tilgang til rent vann og sanitæranlegg kan redusere raskere og med mindre kostnader.”

I stedet skrev han at Gates Foundations innflytelse “har hjulpet med å flytte global helse mot høyteknologiske, vaksinefokuserte initiativer.”

I debatter om hvordan man skal nærme seg global helse ved GAVI, Vaksinealliansen, rapporterte han at “sterkt insisterte på at ikke ‘en cent' av pengene hans skulle gå inn i offentlige systemer.”

Arata Kochi, Ph.D. , tidligere leder av WHOs malariaprogram, sammenlignet Gates Foundations finansiering med å jobbe i et «kartell», med forskere låst på agendaen til en stiftelse med «en lukket intern prosess, og så langt det kan sees ansvarlig overfor ingen ringere enn seg selv.”

Selv The Lancet publiserte en lignende kritikk av Gates tilbake i 2009.

“Viktige helseprogrammer blir forvrengt av store tilskudd fra Gates Foundation,” skrev Dr. Richard Horton, sjefredaktør i en lederartikkel.

Linsey McGoey, Ph.D. , professor i sosiologi ved University of Essex og forfatter av en bok som undersøker Gates' filantropi har skrevet at sykdommer som HIV, tuberkulose og – nøkkelfokus for Gates Foundation – helt klart trenger akutt oppmerksomhet.

Men, sa hun i et intervju med Current Affairs , “I virkeligheten må du bygge opp folkehelsekapasiteten og den universelle helsevesenet i utviklingsregioner, ikke introdusere flere markedsaktører som har insentiver til å øke kostnadene for ulike medisiner og inngrep.”

Tilhengere av tuberkulosevaksinen innrømmer at den globale utrullingen vil ” kreve mye ressurser ” og oppfordrer regjeringer “til å øke investeringene i tuberkulosevaksinerørledningen betydelig.”

Wellcome Trust og Gates Foundation håper å sikre en kommersiell partner for deres nye vaksine innen 12 måneder, rapporterte The Economist .

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.