HARVARD`S SOLAR GEOENGINEERING RESEARDS PROGRAM

hjem

refererer til et sett av nye teknologier som kan manipulere miljøet og delvis oppveie noen av virkningene av . Solar geoengineering spesielt kunne ikke være en erstatning for å redusere utslipp (mitigation) eller takle et endret klima (tilpasning); likevel kan det supplere denne innsatsen.

GEOENGINEERING ER KONVENSJONELT DELT INN I TO BREDE KATEGORIER:

DEN FØRSTE ER KARBON GEOENGINEERING, OFTE OGSÅ KALT KARBONDIOKSIDFJERNING (CDR). DEN ANDRE ER SOLAR GEOENGINEERING, OFTE OGSÅ KALT SOLAR RADIATION MANAGEMENT (SRM), ALBEDO MODIFIKASJON ELLER SOLLYSREFLEKSJON. DET ER STORE FORSKJELLER.

Karbon geoengineering søker å fjerne karbondioksid fra atmosfæren, noe som vil adressere grunnårsaken til klimaendringer – akkumulering av karbondioksid i atmosfæren. I kjeden fra utslipp til konsentrasjoner til temperaturer til påvirkninger bryter den koblingen fra utslipp til konsentrasjoner

Solar geoengineering søker å reflektere en liten brøkdel av sollys tilbake til verdensrommet eller øke mengden solstråling som slipper ut i verdensrommet for å avkjøle planeten. I motsetning til karbon geoengineering, tar ikke solenergi geoengineering opp årsaken til klimaendringer. Den har i stedet som mål å bryte koblingen fra konsentrasjoner til temperaturer, og dermed redusere noen klimaskader.

er

SOLAR GEOENGINEERING

Det er flere foreslåtte solenergi-geoingeniørteknologier. Disse inkluderer lysere marine skyer, tynning av cirrusskyer, rombaserte teknikker og stratosfærisk aerosolspredning, blant annet.

Lysere marine skyer ville forsøke å lysne opp marine skyer for å reflektere mer sollys tilbake til verdensrommet.

Tynning av cirrusskyer ville forsøke å redusere de tynne cirrusskyene i stor høyde for å sende ut mer langbølget stråling fra jorden til verdensrommet.

Rombasert ville forsøke å reflektere en liten brøkdel av sollys bort fra jorden ved å plassere solskjermer i verdensrommet.

Til slutt vil stratosfærisk aerosolspredning introdusere små reflekterende partikler, som sulfataerosoler eller kanskje kalsiumkarbonat, inn i den øvre atmosfæren, hvor de kan spre en liten brøkdel av sollys tilbake til verdensrommet.

Mer informasjon finnes på Technology Factsheet: Solar Geoengineering  fra Harvard Belfer Center og Center for Research on Computation and Society (CRCS).

er

SOLAR GEOENGINEERING FORDELER OG RISIKOER

Klimamodeller har konsekvent vist at solenergi geoengineering, når den brukes med måte og kombinert med , har potensialet til å redusere klimaendringer rundt om i verden. For eksempel kan det redusere klimapåvirkninger som ekstreme temperaturer, endringer i vanntilgjengelighet og intensiteten til tropiske stormer.

Imidlertid følger alle fordeler med nye risikoer og betydelig usikkerhet. For eksempel, mens den nyeste vitenskapen kan vise noen fordeler globalt, kan lokale virkninger variere mer. Det er mange andre vitenskapelige usikkerheter som ennå ikke er godt forstått, ikke minst de enorme styringsutfordringene. 

Solar geoengineering adresserer (stort sett) ikke havforsuring. Hvert år absorberer havet omtrent en fjerdedel av karbondioksidet vi slipper ut i atmosfæren, noe som endrer kjemien i havene og skader marine økosystemer. Gitt at solar geoengineering ikke ville fjerne karbondioksid fra atmosfæren direkte, men snarere reflektere sollys tilbake til verdensrommet, kan det gjøre lite for å løse dette alvorlige problemet bortsett fra via tilbakemeldinger om karbonsyklus, prosessen der ytterligere karbon slippes ut i atmosfæren ved ytterligere oppvarming.

Når det er sagt, kan solenergi-geoteknikk redusere stigende temperaturer, og oppveie mange påvirkninger på havene. For eksempel, ved å redusere havoverflatetemperaturen, kan det redusere risikoen for korallbleking og bidra til å opprettholde forhold som er gunstige for korallrev (ettersom skadene på korallrevene i stor grad er forårsaket av stigende havoverflatetemperaturer, etterfulgt av intensivert havforsuring). Solar geoengineering kan også redusere poleward forskyvninger i artsområder, noe som har utgjort en alvorlig risiko for tropiske fiskerier. Og det kan redusere mengden av tap av havis, noe som kan redusere påvirkningene på økosystemer og klima på høye breddegrader, og bidra til å begrense endringer i havsirkulasjon og isbresmelting. 

I alle fall kan ikke solenergi-geoteknikk være en erstatning for å kutte karbondioksidforurensning. Det kan bare være et potensielt supplement.

er

SOLAR GEOENGINEERING RESEARCH

Forskning kan redusere usikkerheten om teknologiens potensielle fordeler og risikoer, men i flere tiår har forskning innen solenergi-geoteknikk vært begrenset. Dette har delvis vært på grunn av en for at det kan lære innsats for å kutte utslipp. Det har også vært bekymringer knyttet til dens etikk, styring og potensielle innvirkninger på klimasystemet. Nylig har US National Academy of Sciences og store miljøgrupper som Environmental Defense Fund og Natural Resources Defense Council begynt å nøye forskning. USA publiserte også Climate Science Special Report, som diskuterte geoengineering og etterlyste videre forskning. Rapporten var en sentral del av den fjerde nasjonale klimavurderingen, som US Global Change Research Program (USGCRP) hadde tilsyn med.

Forskere ved Harvard

SOLAR GEOENGINEERING FORSKNING VED HARVARD

Utforsk disse sidene for våre siste arrangementer , forskningsprosjekter , publikasjoner og hvordan du kan bli involvert .

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.