WHOs generaldirektørs åpningskommentarer på mediebriefing om globale helsespørsmål – 2. juni 2023

Full pressekonferanse Lydfiler https://who.canto.global/b/LSNEJ

Weblink: https://terrance.who.int/mediacentre/presser/WHO-AUDIO_Emergencies_Press_Conference_02JUN2023.mp3

2. juni 2023

God morgen, god ettermiddag og god kveld,

I løpet av de siste to ukene har helseledere fra hele verden samlet seg i Genève for den årlige World Health Assembly.

Det ble tatt mange viktige resolusjoner og beslutninger om det store utvalget av spørsmål som WHO jobber med.

Dette inkluderer atferdsvitenskap; beste kjøp for ikke-smittsomme sykdommer; diagnostikk; funksjonshemminger; forebygging av drukning; akutt, kritisk og operativ omsorg; mat mikronæringsstoffer; urfolks helse; infeksjonsforebygging og kontroll; mødre og barns helse; medisinsk oksygen; primærhelsetjeneste; flyktning- og migranthelse; rehabilitering; tradisjonell medisin, WHOs arbeid med nødssituasjoner; og mye mer.

Godkjenningen av budsjettet for 2024-25, inkludert 20 % økning i vurderte bidrag, og til en investeringsrunde, er landemerkeavtaler i vår felles innsats for en sterkere, mer effektiv og bemyndiget WHO.

Og året som kommer byr på flere muligheter til å komme videre.

Spesielt er høynivåmøtene i september om universell helsedekning, og pandemiberedskap og respons på FNs generalforsamling store muligheter for å katalysere politisk engasjement.

Likeledes er de pågående forhandlingene om pandemiavtalen og endringer i de internasjonale helseforskriftene en enestående mulighet for oss alle til å lære av suksessene og fiaskoene til responsen på -pandemien.

Det er flere viktige punkter som er verdt å gjenta for å unngå misoppfatninger.

For det første er denne avtalen en generasjonsmulighet som vi må gripe. Vi er generasjonen som levde gjennom COVID-19-pandemien, så vi må være generasjonen som lærer leksjonene den lærte oss, og gjør endringene for å holde fremtidige generasjoner tryggere.

For det andre forhandles de to prosessene frem av medlemsstatene for medlemsstatene, og vil – hvis de vedtas – bli implementert i medlemsstatene i samsvar med deres egne lover.

For det tredje vil alle medlemsland beholde sin egen suverenitet til å fastsette sin egen innenlandske helsepolitikk.

Tanken om at denne avtalen eller de endrede internasjonale helseforskriftene vil gi suverenitet til WHO er rett og slett falsk. WHO vil ikke få noen makt til å overstyre innenrikspolitiske beslutninger. Det ville vi heller ikke.

Jeg vet at journalistene som lytter til denne orienteringen i stor grad er helse- og vitenskapsjournalister som har en dypere forståelse av helse og forstår hvordan en avtale kan bidra til å styrke vårt kollektive pandemiforsvar.

Så jeg ber deg fortsette å følge fakta om disse to prosessene, for å avlive myter og informere kollegene dine på nyhets- og redaksjonspultene slik at det er nøyaktig rapportering.

Disse prosessene representerer et seriøst engasjement fra alle 194 WHO-medlemsstater overfor deres befolkninger, og vi kan ikke la feil- og desinformasjon sette dem i fare.

===

Ved siden av noen gode nyheter om utbrudd av Marburg-virussykdom i Ekvatorial-Guinea og Tanzania.

I dag erklærte Tanzania utbruddet over, 42 dager etter at den siste pasienten testet negativ for andre gang.

Utbruddet i Ekvatorial-Guinea forventes også å bli erklært i løpet av neste uke, hvis ingen flere tilfeller oppdages.

WHO vil fortsette å støtte begge land for å styrke deres utbruddsforebygging og beredskapsaktiviteter.

===

Nå til det større Afrikas horn, som står overfor en stadig dypere sult og helsekrise.

Regionen omfatter 7 land – Djibouti, Etiopia, Kenya, Somalia, Sør-Sudan, Sudan og Uganda – og er allerede midt i den verste tørken som er registrert.

I første halvdel av dette året har kraftige regnskyll på den bakte jorden forårsaket oversvømmelser i deler av Etiopia, Kenya og Somalia og fordrevet tusenvis av mennesker.

Flom øker risikoen for vann- og myggbårne sykdommer i en region som allerede er rammet av , kolera og andre smittsomme sykdommer.

53 millioner mennesker – 1 av 6 – står overfor krisenivåer av sult.

WHO og våre partnere er på bakken, og sikrer tilgang til grunnleggende helsetjenester; gi behandling til alvorlig underernærte barn; og hjelpe land med å oppdage, forebygge og reagere på sykdomsutbrudd.

Men mangel på ressurser hindrer vår respons. Under vår helsenødappell for 2023 ber WHO om 178 millioner amerikanske dollar for å gjøre det mulig for oss å levere akutt nødvendig, livreddende medisinsk hjelp. Vi står overfor kritiske finansieringshull, og vi oppfordrer givere til å være rause.

===

I Sudan har situasjonen blitt forsterket av vold.

Kampene, som startet 15. april, fortsetter i en syvende uke.

Folk dør fordi de ikke får tilgang til sykehus og får den omsorgen de trenger for å behandle skader eller medisinene de trenger for å behandle kroniske sykdommer, som diabetes eller hypertensjon.

Kvinner kan ikke trygt føde sine babyer og barn dør av underernæring og dehydrering.

Med den kommende regntiden er det økt risiko for utbrudd av vannbårne og myggbårne sykdommer.

Siden begynnelsen av konflikten har over 1,6 millioner mennesker blitt fordrevet, både internt og til nabolandene.

WHO samarbeider tett med helsemyndighetene i nabolandene for å gi omsorg til flyktninger.

Helsearbeidere, forsyninger og fasiliteter fortsetter å bli målrettet.

Siden kampene startet har WHO bekreftet 46 angrep på helsevesenet som har ført til 8 og 18 skader. 16 av disse angrepene fant sted etter signeringen av Jeddah-erklæringen for å beskytte sivile den 11. mai.

Dette er uakseptabelt.

Sammen med andre humanitære organisasjoner har WHO jobbet for å fremskynde distribusjonen av livreddende medisinske forsyninger.

Vi har sendt totalt 170 tonn medisinske forsyninger, inkludert for traumer og skader, kroniske og smittsomme sykdommer via luft, land og sjø.

Begrenset tilgang og usikkerhet fortsetter imidlertid å hemme vår innsats for å få disse forsyningene dit de kan brukes til å redde liv.

Vi oppfordrer alle parter i Sudan til å gjenoppta våpenhvileforhandlingene, stoppe kampene, trekke seg fra helseinstitusjoner, beskytte helsearbeidere og støtte levering av livreddende forsyninger.

Endelig vil den 4. Helse for alle filmfestival ha sin prisutdeling tirsdag 6. juni.

Filmfestivalen Health for All bringer et menneskelig ansikt til WHOs vitenskapelige arbeid. Å lytte til stemmene til mennesker som er berørt av helseproblemer er en effektiv måte å øke bevisstheten og forbedre vår forståelse av folks opplevelser.

Jeg gratulerer på forhånd vinnerne og takker de utmerkede jurymedlemmene.

Prisutdelingen vil bli webcast på WHOs nettside og vi inviterer alle til å bli med.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.