NORSK KLIMASTIFTELSE…Hva er status for EUs energiomstilling og klimapolitikk? Kan EUs klimapolitikk redde verden – og Norge?

Hva er vedtatt og hva ligger til behandling – og hvordan påvirkes norsk næringsliv? Og: Kan EUs lederrolle i energiomstillingen gi håp om temposkifte også i andre land og verdensdeler? Det er tema på vår #Klimafrokost i Media City Bergen.
Tid: Onsdag 15. mars kl. 08–10. Vi serverer god frokost fra kl. 07:30, kom gjerne i god tid!Sted: Media City Bergen, Lars Hilles gate 30, i auditoriet Atlantis. Det er viktig at du melder deg på om du skal møte opp fysisk! (Arrangementet strømmes også sendes direkte på vår Facebookside og på nettavisen Energi og Klima.)Hovedinnleder er Alf Ole Ask, Energi og Klimas korrespondent i Brussel. Han vi gi en grundig gjennomgang av status for EUs energiomstilling og klimapolitikk og hva som skjer framover. Det blir god tid til spørsmål.Øvrige innledere er blant andre Heidi Sydnes Egeland, doktorgradsstipendiat ved Juridisk fakultet, UiO, Alfred Bjørlo, stortingsrepresentant for Venstre, Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV, Kirsten Øystese, prosjektleder for tilnull.no og Anders Bjartnes ansvarlig redaktør for Energi og Klima og Norsk klimastiftelse.
Meld deg på
Mer om temaet: EU har de siste årene fått fart på arbeidet som skal omstille unionen til en økonomi som frikopler vekst fra klimautslipp og ressursforbruk. Av alle land som har annonsert mål om utslippskutt på 55 prosent innen 2030, og netto nullutslipp senest innen 2050, er det EUs mål og ambisjoner som er mest forpliktende.EUs grønne giv forutsetter at alle deler av økonomien drar i samme retning. Taksonomien er et slikt grep overfor finanssektoren. Klimapakken Fit for 55 er en gigantisk lovpakke der summen av tilstramninger skal sørge for at EU når de nye klimamålene, mens RepowerEU skjerper overgangen til fornybarsamfunnet ytterligere som følge av Russlands krig mot Ukraina. Samtidig ser vi at EUs kvotesystem begynner å bite – med karbonpriser som for få år siden virket utenkelige. Handelspolitikken påvirkes også, der forholdet til USA og Joe Bidens skjerpede klimapolitikk nå står i sentrum.EUs arbeid med nye lover og regler er omfattende og går i hurtigtogsfart – og får stor betydning for Norge. På denne Klimafrokosten spør vi:Hva er status for EUs energiomstilling og klimapolitikk? Hva er vedtatt og hva ligger til behandling?Hva vil EUs klimapolitikk bety for Norge de neste årene, og hvordan forholder Norge seg til det som skjer?Hvordan påvirker EUs arbeid med klima- og energiomstillingen norsk næringsliv? EU arbeider med å reformere strømmarkedet, hvordan vil dette påvirke Norge? Hva har denne å bety for tempoet i energiomstillingen?Kan EUs lederrolle i energiomstillingen gi håp om temposkifte også i andre land og verdensdeler?Hvordan sikre at det som skjer i raskt tempo på klimafeltet i EU kan oppnå forankring i befolkningen?  NB: Husk påmelding! Hjertelig velkommen!Vi takker Kavlifondet for støtte til prosjekt #Klimafrokost.
Beste hilsener
Anne Jortveit
Nestleder, Norsk klimastiftelse
annejortveit@klimastiftelsen.no

Kan EUs klimapolitikk redde verden – og Norge?

Hva er status for EUs energiomstilling og klimapolitikk? Hva er vedtatt og hva ligger til behandling – og hvordan påvirkes norsk næringsliv? Og: Kan EUs lederrolle i energiomstillingen gi håp om temposkifte også i andre land og verdensdeler? Det er tema på #Klimafrokost 15. mars på Media City i Bergen.

Bilde av Christian Lue på Unsplash

TID

Onsdag 15. mars, 08:00–10:00

STED

Media City BergenPåmelding

Tid: Onsdag 15. mars kl. 08–10. Vi serverer god frokost fra kl. 07:45, kom gjerne i god tid!
Sted: Media City, Lars Hilles gate 30, Bergen i auditoriet Atlantis. Det er viktig at du melder deg på om du skal møte opp fysisk! Arrangementet strømmes også sendes direkte på vår Facebookside og på nettavisen Energi og Klima.

Mer om temaet: EU har de siste årene fått fart på arbeidet som skal omstille unionen til en økonomi som frikopler vekst fra klimautslipp og ressursforbruk. Av alle land som har annonsert mål om utslippskutt på 55 prosent innen 2030, og netto nullutslipp senest innen 2050, er det EUs mål og ambisjoner som er mest forpliktende.

EUs grønne giv forutsetter at alle deler av økonomien drar i samme retning. Taksonomien er et slikt grep overfor finanssektoren. Klimapakken Fit for 55 er en gigantisk lovpakke der summen av tilstramninger skal sørge for at EU når de nye klimamålene, mens RepowerEU skjerper overgangen til fornybarsamfunnet ytterligere som følge av Russlands krig mot Ukraina. Samtidig ser vi at EUs kvotesystem begynner å bite – med karbonpriser som for få år siden virket utenkelige. Handelspolitikken påvirkes også, der forholdet til USA og Joe Bidens skjerpede klimapolitikk nå står i sentrum.

EUs arbeid med nye lover og regler er omfattende og går i hurtigtogsfart – og får stor betydning for Norge. På denne Klimafrokosten spør vi:

 • Hva er status for EUs energiomstilling og klimapolitikk? Hva er vedtatt og hva ligger til behandling?
 • Hva vil EUs klimapolitikk bety for Norge de neste årene, og hvordan forholder Norge seg til det som skjer?
 • Hvordan påvirker EUs arbeid med klima- og energiomstillingen norsk næringsliv? 
 • EU arbeider med å reformere strømmarkedet, hvordan vil dette påvirke Norge? Hva har denne å bety for tempoet i energiomstillingen?
 • Kan EUs lederrolle i energiomstillingen gi håp om temposkifte også i andre land og verdensdeler?
 • Hvordan sikre at det som skjer i raskt tempo på klimafeltet i EU kan oppnå forankring i befolkningen?  

Alf Ole Ask, Energi og Klimas korrespondent i Brussel, vil holde hovedinnledningen. Det blir god tid til spørsmål.

Øvrige innledere er blant andre Heidi Sydnes Egeland, doktorgradsstipendiat ved Juridisk fakultet, UiO, Alfred Bjørlo, stortingsrepesentant for Venstre, Lars Haltbrekken, stortingsrepresentant for SV, Kirsten Øystese, prosjektleder for tilnull.no og Anders Bjartnes ansvarlig redaktør for Energi og Klima og Norsk klimastiftelse. Vi kommer tilbake med flere innledere / deltagere i samtalepanelet.

Vi takker Kavlifondet for støtte til prosjekt #Klimafrokost.

Påmelding

Påmelding til #Klimafrokost 15. mars

Påkrevde felter er merket med *

Vil du delta fysisk i Bergen? *

 • Ja
 • Nei

E-post *FornavnEtternavnArbeidssted

Samtykke *

 • Ja, jeg er enig
 • Nei, det ønsker jeg ikke
 • Jeg er allerede abonnent

Norsk klimastiftelse er Norges grønne tankesmie. Er det greit om vi legger deg til i vårt nyhetsbrev, slik at du får beskjed når vi gir ut rapporter eller inviterer til arrangement? Vi deler ikke din e-postadresse med andre og du kan når som helst melde deg av ved å følge en lenke nederst i nyhetsbrevet.

Du kan også abonnere på Energi og Klimas nyhetsbrev

 • Energi og Klimas ukebrev – Alle sakene vi har publisert siden sist. (Fredager 07:00)
 • Fem på fredag – Redaksjonen presenterer viktige internasjonale nyheter. (Fredager 07:00)
 • Klimavalg – Redaktør Anders Bjartnes og hans kolleger om norsk klimapolitikk. (Tirsdager 17:00)
 • Europas grønne skifte – Det viktigste fra EUs klimasatsing. (Månedlig)
 • Klima og finans – om klimarisiko og den grønne bølgen i finansmarkedene. (Månedlig)
 • Klimalederen – analyser og kommentarer om viktige nyheter på klima- og energifeltet. (Annenhver uke)
 • EU-korrespondenten – Alle saker fra Energi og Klimas Brussel-korrespondent Alf Ole Ask.
 • Ekspertintervjuet – Intervjuer med fagpersoner om klimakrisen og energiomstillingen.

Energi og Klima er Norsk klimastiftelses nettavis. Hver uke sender vi ut flere nyhetsbrev med kommentarer, bakgrunnsartikler og nyheter. Ønsker du å holde deg oppdatert på klima- og energifeltet? Kryss av for de nyhetsbrevene du vil motta. Alle våre nyhetsbrev er gratis.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.