Har funnet flere døde duer og svaner: – Meld fra hvis du finner flere

FUNNET TORSDAG: Disse to duene ble funnet på toppen av Kaffehuset i Skien sentrum torsdag formiddag. Foto: Eigil Movik

Da er vi i gang igjen!!

 02.02.23 11:38

 Ørnulf Holen  NTB

SKIEN: I Skien er det funnet flere døde duer og svaner, og det er mistanke om at det kan være fugleinfluensa eller annen smittsom sykdom.

 For abonnenter

Viltforvalter Eigil Movik ved Grenland landbrukskontor ber folk om å ikke bruke døde fugler som åte for rovfuglfotografering eller jakt, siden dette eventuelt kan spre smitte videre til rovfugler.

– Vi har fått inn en god del døde duer, og vi har sendt duene og en svane videre til Mattilsynet, så vil de undersøke hva det her er, sier Movik.

Han sier at det mandag ble funnet 11 døde duer på Mølla i Skien, og at de også måtte avlive ei due der.

– Tirsdag fikk vi melding om en syk svane, og så har vi også tidligere fått melding om døde svaner. I Gjerpensdalen fikk vi melding om en død svane, men da vi kom for å hente den så hadde noen allerede vært der, sier Movik, som advarer fotografer og jegere om å bruke selvdøde fugler som åte nå.

Han sier at dette kan spre sykdom videre til rovfugler.

– Vi vet ikke hva dette er

– I dag (torsdag) fant jeg også to døde duer på toppen av Kaffehuset i Skien sentrum. Vi vet ikke hva dette er, men enten er det smittsom sykdom eller så er det forgiftning, sier Movik.

De døde fuglene er sendt til Mattilsynet, og de har gitt beskjed om at de skal få svar på prøvene fredag eller mandag.

– Hvis folk finner døde fugler, så vil vi helst ha beskjed om det. Dette gjelder spesielt når man finner flere fugler på samme plass, for eksempel svaner og gjess, sier Movik.

De døde fuglene de har funnet, er pakket inn i plast og foreløpig lagt i en container.

– Når vi jobber med det her, så bruker vi munnbind og plasthansker, sier Movik.

Gjerpensdalen er som kjent et svært populært sted for fuglekikkere og naturfotografer, og Movik sier at de også har gitt beskjed til dette miljøet om de døde fuglene.

Fugleinfluensa påvist i Oslo

Tidligere denne uka meldte NTB at har påvist en alvorlig form for fugleinfluensa hos tre svaner som har oppholdt seg ved Frognerkilen i og Holmen i Asker.

Det er den mest alvorlige typen av fugleinfluensa, høypatogen aviær influensa, som er påvist, opplyser Veterinærinstituttet.

To av svanene hadde oppholdt seg ved Holmen i Asker, og den tredje holdt til ved Frognerkilen i Oslo.

Veterinærinstituttet har fått meldinger fra Birdlife og Svanehjelpen om at det er observert flere syke og døde svaner i disse områdene den senere tiden. Høypatogen fugleinfluensa kan være svært dødelig for ville og tamme fugler, og smitter gjennom direkte eller indirekte kontakt med avføring eller sekret fra til smittede dyr.

Les mer om:

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.