14,9 millioner dødsfall knyttet til covid-19-pandemien i 2020 og 2021

5. mai 2022 

DENNE OG DRIVER MED LØGN OG BEDRAG!..PERIOD!

Nye estimater fra Verdens helseorganisasjon (WHO) viser at det fulle dødstall assosiert direkte eller indirekte med -pandemien (beskrevet som “overdødelighet”) mellom 1. januar 2020 og 31. desember 2021 var omtrent 14,9 millioner (spredning 13,3 millioner) til 16,6 millioner).  

“Disse nøkterne dataene peker ikke bare på virkningen av pandemien, men også på behovet for alle land å investere i mer robuste helsesystemer som kan opprettholde viktige helsetjenester under kriser, inkludert sterkere helseinformasjonssystemer,” sa Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. WHOs generaldirektør. “WHO er forpliktet til å samarbeide med alle land for å styrke deres helseinformasjonssystem for å generere bedre data for bedre beslutninger og bedre resultater.”

Overdødelighet beregnes som forskjellen mellom antall som har inntruffet og antallet som kan forventes i fravær av pandemien basert på data fra tidligere år. 

Overdødelighet inkluderer dødsfall assosiert med COVID-19 direkte (på grunn av sykdommen) eller indirekte (på grunn av pandemiens innvirkning på helsesystemer og ). Dødsfall som er indirekte knyttet til covid-19, kan tilskrives andre helsetilstander som folk ikke kunne få tilgang til forebygging og behandling for fordi helsesystemene ble overbelastet av pandemien . Det estimerte antallet overdrevne dødsfall kan også påvirkes av dødsfall som ble avverget under pandemien på grunn av lavere risiko for visse hendelser, som motorkjøretøyulykker eller yrkesskader. 

De fleste dødsfallene (84%) er konsentrert i Sørøst-Asia, og Amerika. Omtrent 68 % av overflødige dødsfall er konsentrert i bare 10 land globalt. Mellominntektsland står for 81 % av de 14,9 millioner dødsfallene (53 % i lav-middelinntektsland og 28 % i øvre middelinntektsland) i løpet av 24-månedersperioden, med høyinntekt og lavinntekt land som hver står for henholdsvis 15 % og 4 %. 

Anslagene for en 24-måneders periode (2020 og 2021) inkluderer en fordeling av overdødelighet etter alder og kjønn. De bekrefter at det globale dødstallet var høyere for menn enn for kvinner (57 % menn, 43 % kvinner) og høyere blant eldre voksne. Det absolutte antallet overdøde påvirkes av befolkningsstørrelsen. Antall overdøde per 100 000 gir et mer objektivt bilde av pandemien enn rapporterte covid-19-dødelighetsdata.

“Måling av overdødelighet er en viktig komponent for å forstå virkningen av pandemien. Endringer i dødelighetstrender gir beslutningstakere informasjon for å veilede retningslinjer for å redusere dødeligheten og effektivt forhindre fremtidige kriser. På grunn av begrensede investeringer i datasystemer i mange land, forblir den sanne grad av overdødelighet ofte skjult, sier Dr Samira Asma, assisterende generaldirektør for data, analyse og levering i WHO. “Disse nye estimatene bruker de beste tilgjengelige dataene og er produsert ved hjelp av en robust metodikk og en fullstendig transparent tilnærming.”

«Data er grunnlaget for vårt arbeid hver dag for å fremme helse, holde verden trygg og tjene de sårbare. Vi vet hvor datahullene er, og vi må kollektivt intensivere vår til land, slik at hvert land har evnen til å spore utbrudd i sanntid, sikre levering av viktige helsetjenester og ivareta befolkningens helse, sa Dr Ibrahima Socé Fall, assisterende generaldirektør for beredskap. 

Produksjonen av disse estimatene er et resultat av et globalt samarbeid støttet av arbeidet til Technical Advisory Group for COVID-19 Mortality Assessment og landkonsultasjoner. 

Denne gruppen, sammenkalt i fellesskap av WHO og FNs avdeling for økonomiske og sosiale saker (UN DESA), består av mange av verdens ledende eksperter, som utviklet en innovativ metodikk for å generere sammenlignbare dødelighetsestimater selv der data er ufullstendige eller utilgjengelige. 

Denne metodikken har vært uvurderlig ettersom mange land fortsatt mangler kapasitet for pålitelig dødelighetsovervåking og derfor ikke samler inn og genererer dataene som trengs for å beregne overdødelighet. Ved å bruke den offentlig tilgjengelige metoden kan land bruke sine egne data til å generere eller oppdatere sine egne estimater. 

“FN-systemet jobber sammen for å levere en autoritativ vurdering av det globale antallet liv tapt fra pandemien. Dette arbeidet er en viktig del av UN DESAs pågående samarbeid med WHO og andre partnere for å forbedre globale dødelighetsestimater, sier Liu Zhenmin, FNs undergeneralsekretær for økonomiske og sosiale saker. 

Stefan Schweinfest, direktør for statistikkavdelingen i UN DESA, la til: «Datamangler gjør det vanskelig å vurdere det sanne omfanget av en krise, med alvorlige for folks liv. Pandemien har vært en sterk påminnelse om behovet for bedre koordinering av datasystemer i land og for økt internasjonal støtte for å bygge bedre systemer, inkludert for registrering av dødsfall og andre viktige hendelser.»

Merknad til redaktører:

Metodene ble utviklet av Technical Advisory Group for COVID-19 Mortality Assessment , ledet av professor Debbie Bradshaw og Dr. Kevin McCormack med omfattende støtte fra professor Jon Wakefield ved University of . Metodene er avhengige av en statistisk modell utledet ved hjelp av informasjon fra land med tilstrekkelige data; modellen brukes til å generere estimater for land med lite eller ingen data tilgjengelig. Metodene og estimatene vil fortsette å bli oppdatert etter hvert som ytterligere data blir tilgjengelig og i samråd med land.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.