Sjefredaktøren Trine Eilertsen ukebrev i A-magasinet i dag.Klimaendringer for nybegynnere.

Forvirret? Overveldet? Du forstår at klima er viktig, men har ikke satt deg inn i det?KlimakrisenVi har de enkle svarene du trenger, på hvorfor klimaet endrer seg, hvordan og hva det vil bety.Hvordan har klimaet endret seg siden førindustriell tid?Det er blitt varmere og våtere.Siden førindustriell tid (perioden 1850–1900) har snitt-temperaturen på Jorden steget med 1,1 grad. Oppvarmingen har ført til varmere og stigende hav, mindre snø og is, hyppigere hetebølger og kraftigere regnvær.Klimaet har jo alltid endret seg. Hvorfor skal vi bekymre oss nå?Fordi mennesker aldri har opplevd raskere oppvarming.Temperaturen på Jorden har svingt voldsomt. Dette skyldes små endringer i Jordens bane eller skiftende CO₂-nivåer som følge av vulkanutbrudd og andre naturlige prosesser.Men menneskeheten har ikke sett maken til dagens oppvarming. Fortsetter den i samme takt, vil mellom 1 og 3 milliarder mennesker leve utenfor klimaforholdene vi har tilpasset oss de siste 6000 årene. Det er vanskelig å overdrive hva dette vil kunne føre til av sult, sykdom, død, flukt og krig. Det er derfor FNs generalsekretær oppsummerte innholdet i rapporten som «kode rød for menneskeheten».Vil Norge rammes?Ja. Vårt vær blir verre. Men aller verst blir det for resten av verden.2020 var det varmeste året som er målt i Norge – 2,4 grader over normalen. Nedbøren har allerede økt med 20 prosent siden 1900. Fremover vil vi oppleve flere flommer og skred og mer ekstremvær.Den største risikoen for nordmenn er likevel hva som skjer globalt. Utøylede klimaendringer vil i noen regioner gi massive tap av avlinger, katastrofal vannmangel og en hete som er livsfarlig for dyr og mennesker. Det er liten grunn til å anta at krigene, krisene og flyktningene som følger av dette, vil stoppe ved den norske grensen.FaktaHva er klima?Klima er gjennomsnittet av alt vær i en gitt 30-årsperiode, ofte kalt «normalen».Været med nedbør, temperatur og vind varierer fra dag til dag og år til år. Det er helt normalt. Det er først når forskerne regner ut snittet, at de kan påvise en klimaendring.Lenge har klima vært regnet ut fra perioden 1961–1990.Fra 1. januar 2021 er perioden endret til 1991–2020.Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) har vedtatt at normalperioden fra nå av skal justeres hvert tiende år.Klimaendringene skjer så raskt at normalen, som før ble endret hvert 30. år, blir utdatert og ikke reflekterer det vanlige været i et område.

Kan være en tegneserie av tekst

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.