Faktasjekk 05.10 2021

Den kanadiske provinsens Covid-19-ordre godkjenner ikke krigslov

AFP CanadaFacebookTwitterE -post Publisert onsdag 6. oktober 2021 klokken 17:01Copyright AFP 2017-2021. Alle rettigheter forbeholdt.

En video som deles på sosiale medier hevder at det vil bli innført krigslov i Canada i oktober 2021. Dette er usant; dokumentet som er sitert som bevis er en nødordre som tar sikte på å dempe Covid-19-pandemien i provinsen Saskatchewan, og godkjenner ikke en militær utplassering.

“NØDVARSELSDELING TIL ALLE CANADA FOR HÅNDFØRE MARTIAL LOV,” sier tekst i begynnelsen av en 1. oktober 2021 Bitchute -video som har blitt sett mer enn 159 000 ganger.

“Disse datoene er på plass – 8. – 16. oktober 2021,” står det i teksten.Skjermbilde av en BitChute -video tatt 5. oktober 2021

Den samme videoen dukket også opp online her , her og her .

Teksten vises i begynnelsen av en video av to personer – som ikke ser ut til å være kanadiske juridiske eksperter – som diskuterer en ordre 13. september signert av Saskatchewans premier og hevder at den vil tillate handling fra .

Men ordren nevner ikke militæret, og en talsperson for provinsdepartementet for justis og riksadvokat sa til AFP at påstanden er falsk.

“Regjeringen i Saskatchewan vil ikke implementere krigslov, og vil ikke påberope seg noen nødmakter utover det som kreves for å håndtere spredningen av og sikre stabiliteten i helsevesenet vårt,” sa talsmannen.

Et opposisjonsparti i Saskatchewan ba provinsregjeringen be om hjelp fra det kanadiske militæret da sykehusinnleggelsene i Covid-19 økte . Men statsminister Scott Moe avviste ideen og sa at provinsen søkte føderal bistand på andre områder, inkludert fremskyndet godkjenning for hurtige tester.

I følge en uttalelse fra regjeringen 13. september , signerte Moe “en ny provinsiell beredskap for igjen å sørge for arbeidskraftmobilitet i helsevesenet gjennom større fleksibilitet i planlegging og omdirigering av helsearbeidere til områder som opplever kapasitetstrykk og ved bruk av tilleggsressurser.”

Provinsens beredskapslov “og myndighetene den gir i en nødssituasjon, har eksistert lenge før pandemien, og ligner beredskapslovgivningen i andre provinser. Ministerordren angir bare regjeringens evne til å bruke disse myndighetene (side en) og hvilke handlinger som iverksettes under denne myndigheten (side to), “sa talsmannen.

Den orden lov i provinsen for å fornye en avtale det hadde på plass med ulike helsesektoren organisasjoner som hadde gått ut i løpet av sommeren – noe bekreftet av en uttalelse funnet på Saskatchewan Union of Nurses' nettsted, en av underskriverne.

Et forståelsesbrev hadde blitt signert i april 2020 mellom Saskatchewan Health Authority og helseforeninger, men det utløp etter at provinsregjeringen kortvarig fjernet unntakstilstanden i juli. Ordren gjeninnførte den.

Omtalen av forståelsesbrevet finner du på side 2 i ordren:Skjermbilde av et dokument tatt på sun-nurses.sk.ca 5. oktober 2021

AFP Fact Check har debunked mer enn 1100 falske eller villedende påstander knyttet til Covid-19 her .

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.