– Sitter på en tikkende bombe!

En av verden største banker slår kraftig alarm om det de ser på som en «skremmende» utvikling. De frykter at verden kan ha peilet ut en kurs som leder rett mot en finanskatastrofe, med potensial til å nå absolutt alle verdenshjørner.

ADVARER: Den tyske storbanken Deutsche Bank kommer med en klar advarsel for verdensøkonomien, i en alternativ analyse. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB
ADVARER: Den tyske storbanken Deutsche Bank kommer med en klar advarsel for verdensøkonomien, i en alternativ analyse. Illustrasjonsfoto: Reuters / NTB

Nicolai EriksenPublisert onsdag 09. juni 2021 – 22:14

Verdensøkonomien holder stø kurs mot en knusende økning i inflasjonen de neste få åra, som har potensial til å treffe alle verdenshjørner, ifølge en dyster advarsel fra Deutsche Bank.

Den tyske banken, som er en av verdens største, mener verdensøkonomien står overfor den største retningsendringen på 40 år. Den store frykten er at denne retningsendringen vil lede til inflasjonsnivåer som kan få en katastrofal effekt.

«Verdensøkonomien sitter på en tikkende bombe», lyder oppsummeringen.

Hva er inflasjon?

  • Inflasjon er et annet ord for prisvekst, og det er da oftest snakk om konsumprisvekst, altså økende priser på varene og tjenestene som vi kjøper.
  • Inflasjonen måles via konsumprisindekser (KPI), som regner ut en slags gjennomsnittlig prisutvikling for varer og tjenester.

De siste månedene har land etter land meldt om inflasjonsnivåer som er på vei oppover. De ferskeste tallene fra USA viste en inflasjon i april på 4,2 prosent på årsbasis. Det er den største konsumprisveksten siden den globale finanskrisen i 2008.

– Like dødelig som en leiemorder

USAs 40. president, Ronald Reagan, gjorde karriere på å gå til krig mot inflasjon. Da han skulle beskrive inflasjonen på slutten av 70-tallet, valgte han å gi fenomenet menneskelige egenskaper:

– Inflasjonen er like voldelig som en overfallsmann, like skremmende som en væpnet raner og like dødelig som en leiemorder.Volume 90% KRISE: President Joe Biden talte til nasjonen om USAs økonomi og coronakrisepakken: – Det er åpenbart at vår økonomi fortsatt er i trøbbel. Video: AP

Siden har verdens økonomier jobbet hardt for å holde inflasjonen nede. Deutsche Bank mener også at en lav og stabil inflasjon, kombinert med historisk lave renter, har vært limet som har holdt makropolitikken sammen de siste tre tiåra.

I deres alternative analyse, som går bort fra konsensus på feltet, skriver banken at de frykter det hele er i ferd med å snu. I verste fall kan verden snart stå overfor en global finanskrise med katastrofalt utfall.

«Hvis dette, slik vi forventer, begynner å rakne i løpet av de neste to åra, vil beslutningstakere stå overfor de mest utfordrende åra siden Reagan-perioden på 1980-tallet», heter det i den ferske rapporten.

Deutsche Bank-rapporten:

Rapporten skiller seg vesentlig fra konsensus blant økonomer og politikere flest. Banken selv er åpne om at dette ikke er deres rådende teori om hva som vil skje de nærmeste årene, men anser risikoen som betydelig.

Rapporten er del av en serie, med tittelen «What’s in the tails?», hvor banken tar for seg det de beskriver som «sannsynlige alternativer til de rådende prognosene og scenarioene» for verdensøkonomien.

Banken peker på at finansinstitusjoner verden over, med USA i spissen, har tatt et fundamentalt retningsvalg i hvordan de forholder seg til inflasjonen.

I den amerikanske sentralbankens nye rammeverk heter det at de skal akseptere en høyere inflasjon, for å oppnå en total og inkluderende innhenting av økonomien. De har derfor signalisert at de ikke vil stramme til pengepolitikken før inflasjonen eventuelt har vist en vedvarende økning.

Deutsche Bank frykter at en slik tilnærming kan få alvorlige konsekvenser.

Banken peker på at en rekke lands statsgjeld allerede har økt til nivåer som var utenkelige for bare et tiår siden, og viser til store industriland som har en gjeld som overgår «rødlinje-nivåer» på 100 prosent av BNP.

– Likevel er det lite seriøs bekymring over bærekraften i denne gjelden fra investorer, regjeringer og internasjonale institusjoner.Raser mot luksusbasseng

– Blir ignorert

«De mest grunnleggende økonomiske lovene, som har vært gjeldende gjennom et årtusen, har ikke plutselig opphørt. En eksplosiv vekst i gjeld, som i stor grad finansieres av sentralbanker, vil trolig føre til høyere inflasjon», heter det i rapporten.

Bekymringen er at sentralbanker og politikere har glemt den vonde lærdommen fra tidligere inflasjoner.

– Enten fordi de virkelig tror at det er annerledes denne gangen, fordi de har kjøpt ideen om at lave renter er kommet for å bli, eller fordi de beskytter sine egne institusjoner ved å ikke forsøke å stoppe en politisk dampveivals.Renteheving og boligpriser: «Nå snur det»

I rapporten konkluderer de med at en voldsom økning kan la vente på seg til 2023, men de er sikre på at inflasjonen vil komme opp igjen. Derfor mener de også det er farlig å ikke ta grep allerede nå.

– Forsømmelsen av inflasjonsnivåene sørger for at verdensøkonomien sitter på en tikkende bombe.

– Det er en skummel tanke. Samtidig som inflasjonen nå ikke prioriteres like høyt, så blir finans- og pengepolitikk verden over koordinert på måter man aldri før har sett.

Konsekvensene kan bli knusende for mennesker over hele verden, spesielt de mest sårbare gruppene som den nye økonomiske politikken er ment å beskytte, heter det i rapporen.

– Stigende priser vil berøre alle. Effektene kan bli grufulle, spesielt for de mest sårbare i samfunnet, advarer banken.

Sjeføkonom: Frank Jullum i Danske Bank Norge. Foto: Danske Bank / Sturlason
Sjeføkonom: Frank Jullum i Danske Bank Norge. Foto: Danske Bank / Sturlason

– Store konsekvenser

– Dette er ikke hovedsynet til verken Deutsche Bank eller økonomer flest. Men det er langt fra usannsynlig at det kan skje, og dersom det slår til vil det få store konsekvenser, sier Frank Jullum til Børsen.

Som sjeføkonom for Danske Bank i Norge er tankene som løftes fram i den ferske rapporten på ingen måte nye for ham. Han er imidlertid ikke enig med rapporten i at risikoen for betydelig inflasjon blir ignorert.

– Dette har vært tema hele det siste året. Men det Deutsche Bank konkret viser til, er den amerikanske sentralbankens reaksjon på det betydelige inflasjonspresset, fortsetter Jullum.Total snuoperasjon: Ikke sett siden 2013

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, ofte bare omtalt som Fed, har vært tydelige på at de ikke ønsker å innføre tiltak nå. Sentralbanksjef Jerome Powell mener oppgangen i inflasjon er midlertidig, og prognosene antyder at rentene ikke vil heves før i 2023 eller 2024.

Økonomene i Deutsche Bank mener nettopp denne holdningen er farlig for verdensøkonomien. De er også dypt bekymret over hva som vil skje i løpet av de neste få åra, dersom inflasjonen fortsetter å øke.

Tror ikke på det

Hovedsynet i Danske Bank er imidlertid på linje med konsensus. Nemlig at effektene er midlertidige og at inflasjonen vil avta etter hvert.

– Den vil holde seg høyere enn gjennom coronakrisa, og kanskje litt høyere enn før krisa, men den vil ikke utvikle seg til et styringsproblem. Man vil få kontroll på inflasjonen, gjennom at rentene stiger.Økonomien stuper – bygger luksusboliger

Grunnen til bankens konklusjon er at de, i likhet med et stort antall banker og økonomer, ikke tror på signalene fra den amerikanske sentralbanken.

– Innvendingen som har kommet mot Fed er at de sier de ikke engang har tenkt på å nedjustere obligasjonskjøpene, og at renta ikke skal økes før i 2023 eller 2024. Vi tror ikke på dem når de sier at de vil vente til 2024.

Hvis de mot formodning gjør det, er risikoen for at Deutsche Banks skrekkscenario skal slå til økende, mener Jullum.

Selv om han ikke har noen tro på at det vil skje, tegner Jullum likevel opp et bilde av hva som kan bli konsekvensene dersom USAs sentralbank ikke rører renta eller demper obligasjonskjøpene før i 2024.

– Da kan inflasjonsnivået komme ut av kontroll. Det vil ha ekstremt stor betydning for alle aktivene i verden, fra eiendomspriser til verdien av dollar, norske kroner, bitcoin og mye mer. Det som er klart er at risikoen øker, jo lenger de venter med å ta grep.Finanstilsynet med kraftig advarsel: – Betydelig risikohttps://www.facebook.com/plugins/page.php?href=https://www.facebook.com/borsen.no/&tabs&small_header=false&width=286&height=130&adapt_container_width=false&hide_cover=false&lazy=true&show_facepile=false&appId=DEL PÅ FACEBOOK

Mer om

ØKONOMIFINANSKRISECORONAINFLASJONNYHETER0- Vær forberedtpå å tape alt0Frokostregningsjokkerer0Rema-sjefenslutter på dagen0Sjokkbeskjed:Vilt fremmedfår bli boende0Reparatør publisertekvinnes nakenbilder0Millionærsultet i hjel0- Forstårikke pandemien0Går mot nyskrekksommer:- Dramatisk0Kryptosmellfor Røkke0Reagerer: – Åpenbartseksuell underholdning0Tordner: – Dypt,dypt kriminelt0Kroken på døra:- Ganske vondt0Rystendetrend i Kina0Et år på luksushotell:- Ikke glamorøstAnnonsørinnhold

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.