MAKTELITEN OG GUTTEKLUBBEN GREI…HVEM ER DE? 05.05 2021

Hvorfor må de holdes under oppsyn? «Our lives begin to end the day we become silent about things that matter» Martin Luther King (1929-1968) Astrid Lindgren sa en gang: «När människor med makt slutar att lyssna på folk; då är det dags att byta ut dom”. Erik Bye sa i et filmopptak til Protestfestivalen like før sin død: «Maktmennesker skal hele tiden være der under observasjon». Hvorfor blendes vi av mennesker med makt og penger? Hvem er makteliten? Ifølge Knut Olav Åmås bok «Makteliten» er makten knyttet til formelle og uformelle posisjoner, basert på nettverk du bruker og utnytter, de formelle og uformelle sammenhenger du inngår i; som fester, middager, foreninger og andre steder og fora der mennesker møtes. Kriteriene for makt er formelle posisjoner, stillinger, beslutningsmyndighet, økonomisk kapital, profesjonelt nettverk, personlig nettverk, ressurser til disposisjon, styreposisjoner, andre verv, kulturell og symbolsk makt og kapital, gjennomslag i media, dagsordensettende makt, samt personlige egenskaper og vilje til maktutøving. «Vi har å gjøre med en livsholdning med lange tradisjoner og av tidløs karakter,» sa prest og forfatter Knut Grønvik for ti år siden om temaet penger & makt. Disse menn har som regel et eget nettverk av advokater og medhjelpere som støtter hverandre i politikk og privat næringsliv. Mange av dem er respektable og omgjengelige personer. Er vi nødt til å finne oss i en slik kultur og urettferdighet? Ønsker vi å ha en verden, et land og lokalsamfunn som kontrolleres på denne måten? Skal de rike fortsatt bli rikere? Skal de som har makt, få enda mer makt?

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.