Bill Gates

Corona: – Veldig enkelt

Sammenlikner klimaendringer og corona-pandemien.

KLAR TALE:  med nye uttalelser om . Foto: Ludovic MARIN / AFPSondre Andreas Wedøe NodlandPublisert mandag 15. februar 2021 – 10:47
Sist oppdatert mandag 15. februar 2021 – 11:10CORONA INorgeVerdenpåvist smittet66 500+109mutantsmittet611døde592SE MER

Forretningsmagnaten og mangemilliardæren Bill Gates (65) har nylig uttalt seg om hvor enkelt det vil bli å ende corona-pandemien, som herjer rundt i verden for øyeblikket, sammenliknet med å stoppe klimaendringene.

Det er BBC som har intervjuet Gates natt til mandag norsk tid.

– Å løse klimaendringene vil være det mest utrolige menneskeheten noensinne har gjort, sier Bill Gates til BBC, før han sammenlikner problemet med å ende coronaviruset.

– Det er veldig, veldig enkelt, sier 65-åringen.

Foto: Bill Gates utgir ny bok denne uka. REUTERS/Arnd Wiegmann
Foto: Bill Gates utgir ny bok denne uka. REUTERS/Arnd Wiegmann

Gates med ny bok om klimautfordringer

Han prøver å tydeliggjøre hvor vanskelig klimautfordringene mennesket har foran seg er, og at det er viktig av man ikke undervurderer utfordringen alle har foran seg.

– Vi har aldri opplevd et slik skifte som vi snakker om å gjøre de neste 30 åra. Det er ingen presedens for dette, sier Gates.

Gates har nylig adressert hvordan man kan hindre klimaendringe i sin nye bok «How to avoid a climata disaster.» Boka er ventet å bli utgitt 16. februar.Oppsiktsvekkende vaksinefunn

I boka skriver han blant annet at det er 51 milliarder tonn med klimagasser som blir tilfører atmosfæren hvert år. Han mener tallene må reduseres til null.

Ifølge BBC fokuserer boka til Gates på hvordan ny og fornybar energi kan hjelpe til med å hindre klimautslipp i framtida.

Vil ha høyere priser

Han er klar på at det er statlige ledere som må starte en prosess i nær framtid om klimaendringene skal stoppes. Microsoft-grunnleggeren mener at alle må forstå den sanne prisen for bruken av fossilt brennstoff.

– Akkurat nå ser dere ikke smerten dere forårsaker når dere slipper ut karbondioksid. Vi må få signalisert at vi ønsker grønne produkter ved hjelp av høyere priser, mener Gates.

Han forteller at alle må være bevisste på hvordan man kan endre klimautslippene som et enkeltindivid.Helsebyråden i Oslo: Test deg før du drar på vinterferie

– Århundrets virus

Da coronaviruset brøt ut for alvor i fjor, ba Gates rike land om å hjelpe fattige land for å bekjempe viruset.

Han mener at det å hjelpe fattige land i og Sør-Asia vil gagne alle fordi det vil bremse pandemi-smitten.

Stiftelsen han driver sammen med kona Melinda, varslet for over ett år siden at de vil gi 100 millioner dollar (om lag 945 millioner kroner) til bekjempelsen av coronaviruset.

– Covid-19 har i stor grad opptrådt som århundrets vi har vært bekymret for. Jeg håper ikke det blir så ille, men vi må anta at det vil bli det inntil vi vet noe annet, skrev Gates den gang i det medisinske tidsskriftet The New England Journal of Medicin.

Han mener det er to grunner til at coronaviruset utgjør en så stor trussel.

– For det første kan det ta livet av friske voksne i tillegg til eldre med helseproblemer. Viruset er langt mer alvorlig enn sesongbetinget influensa og vi kan plassere det mellom influensapandemien i 1957 og influensapandemien i 1918, skriver Gates.

Asiasyken i 1957 hadde en på 0,6 prosent og tok, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) livet av to millioner mennesker.

Det anslås at en tredel av verdens befolkning ble smittet av spanskesyken, som herjet fra 1918 til 1920. Den hadde en dødelighet på 2 prosent og mer enn 50 millioner mennesker skal ha mistet livet.TAR FARVEL: Over 12 000 har dødd av coronaviruset i . Alan Wihede (92) er en av dem og dette var hans siste døgn. Video: Falkehed / Hammarstrøm / Anderberg / Expressen

STATUS VAKSINASJONFULL OVERSIKT

231 862 (4.3%)i har fått dose nr 170 339 (1.31%)i Norge er fullvaksinertKilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).https://www.facebook.com/plugins/page.php?href=https://www.facebook.com/dagbladet/&tabs&small_header=false&width=285&height=130&adapt_container_width=false&hide_cover=false&lazy=true&show_facepile=false&appId=158904810801320DEL PÅ FACEBOOK

Mer om

NYHETERUTENRIKSCORONABILL GATESKLIMAENDRINGERVarsler bykspå 30 grader– Kan likevelvære smittet

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.