World Economic Forum: En global cyberpandemi kommer – Verre enn Covid-19

Av Torbjörn Sassersson red. -1. desember 2020

https://youtube.com/watch?v=0DKRvS-C04o%3Ffeature%3Doembed

VERDEN. World Economic Forum (WEF) advarer verden om en uunngåelig covid-lignende og global cyberpandemi som sprer seg raskere enn et biologisk , men som har like eller større innvirkning på verdenssamfunnet. WEF mener at koronakrisen har gitt verdensledere viktig innsikt.

Tekst: Torbjörn Sassersson, oppdatert kl 21:24, 5. des

WEF publiserte denne advarselen på nettstedet sitt allerede den første juni 2020 i artikkelen: “Hva -pandemien lærer oss om cybersikkerhet – og hvordan vi kan forberede oss på det uunngåelige globale cyberangrepet” .

WEF bemerker at når Covid-19 var som verst våren 2020, var mer enn 2 milliarder mennesker i en eller annen form for låsing, og 91% av verdens befolkning bodde i land med grensekontroll eller reisebegrensninger.

Et cybervirus er raskere enn et biologisk virus

“Vi bør forberede oss på en COVID-lignende global cyberpandemi som vil spre seg raskere og lenger enn et biologisk virus, med en lik eller større økonomisk innvirkning.” – WEF

World Economic Forum frykter at det er stor sannsynlighet for at en forestående og uunngåelig global cyberpandemi vil bli verre, ettersom vi historisk allerede vet at cyberangrep kan påvirke både kommunikasjonssystemer som og strømdistribusjon til hele byer, landlige områder, myndigheter, fabrikker, logistikk og helsetjenester.

WEF skriver at verden er følsom overfor flere samtidige trusler som viruspandemier, nettangrep, og miljøtrusler. Vi vil snart og garantert bli rammet på et høyere katastrofalt nivå, er meldingen.

Og en cyberpandemi er sannsynligvis like uunngåelig som en fremtidig sykdomspandemi. Tiden til å begynne å tenke på responsen er – som alltid – i går. ”

Læringsprosessen for verdensledere må fortsette. Vi må lære de harde leksjonene fra Covid-19-krisen for å forberede oss på et fremtidig globalt nettangrep, sier WEF.

  1. “En cyberangrep med egenskaper som ligner på koronavirus ville spredd seg raskere og lenger enn noe biologisk virus.”
  2. “Den økonomiske virkningen av en utbredt digital nedleggelse vil være av samme størrelse – eller større – enn det vi ser for øyeblikket.”
  3. “Gjenoppretting fra den omfattende ødeleggelsen av digitale systemer ville være ekstremt utfordrende.”

Les mer: Verden utvikler seg slik skurken Blofeld vil ha det

WEF anslår at et cyberangrep vil spre seg ekstremt raskt i samfunnet. Det er omtrent 10 ganger raskere eller mer enn et biologisk virus. Som et eksempel er WannaCry-angrepet 2017 nevnt der et cybervirus utnyttet en sårbarhet i Windows som lammet mer enn 200 000 datamaskiner i 150 land. Dagens cyberangrep er mye raskere og mer sofistikerte. Stuxnet eller “bug” er en datamaskin som brukes til å sabotere urananrikningssentrifuger i . Ormen ble oppdaget i juli 2010 etter å ha blitt lekket på internett. Masken ble designet av USA og Israel. Før angrepet hadde Stuxnet vært skjult i datasystemer i 18 måneder.

WEF skriver at et nettvirus i dag har muligheten til å spre seg til 1 milliard datastyrte enheter på bare fem dager.

Hvis cyber-covid speilet patologien til det nye , ville 30% av de infiserte systemene være asymptomatiske og spre viruset, mens halvparten ville fortsette å fungere med ytelse som var sterkt forringet – den digitale ekvivalenten for å være i sengen i en uke. I mellomtiden vil 15% “tørkes” med totalt datatap, og krever en komplett installasjon av systemet. “

“Millioner av enheter vil bli tatt offline i løpet av noen dager.” – WEF

Klaus Schwab advarer mot en uunngåelig covid cyberpandemi.  Foto: Remy Steinegger.
Klaus Schwab, grunnlegger og styreleder for World Economic Forum. Foto: Remy Steinegger. Lisens: CC BY-SA 2.0, Wikimedia Commons

Global nettlåsing

World Economic Forum skriver at tiltaket i tilfelle et cyberangrep er å koble alle utsatte enheter helt fra hverandre (teknisk distansering) og internett for å unngå infeksjon.

“Hele verden ville oppleve en cyberlockdown til en digital ble utviklet. All forretningskommunikasjon og dataoverføring vil bli blokkert. Sosial kontakt ville bli redusert til mennesker som kan kontaktes gjennom personlige besøk, fast telefoni i kobbernettverk, sneglepost eller kortbølgeradio. ” – WEF

En enkelt dag uten internett vil koste verden mer enn 50 milliarder dollar. En 21-dagers global cyberlockdown kan koste over 1 billion dollar, anslår WEF. Mange spørsmål hoper seg opp.

  • Hvordan skal radiostasjoner kunne overføre sosialt viktig informasjon hvis utstyr og radiomaster ikke fungerer?
  • Hvis bare 5% av verdens kommunikasjonsutstyr er skadet og må byttes ut, hvordan vil produksjonsindustrien raskt kunne produsere nytt utstyr som også må distribueres, installeres og konfigureres?

“Å erstatte 5% av verdens tilkoblede enheter vil kreve rundt 71 millioner nye enheter .”

World Economic Forum peker på som en mulig nettkriminell i et tenkt drama fordi Kina, ifølge data fra 2018, produserer 90% av alle mobiltelefoner, 90% av alle datamaskiner og 70% av alle TV-er. Organisasjonen avslutter med å si at kritisk informasjon må lagres i fysisk form.

Les hele WEF-artikkelen for mer informasjon.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.