Kina og Russland går sammen om kontroversielle oppvarmingseksperimenter for å endre atmosfæren

Landene tester en teknologi for mulig militær anvendelse, sier kinesiske forskere som er involvert i prosjektetMilitærer har vært i et løp for å kontrollere ionosfæren, som gjør at radiosignaler kan sprette lange avstander for kommunikasjon, i flere tiår

Stephen Chen

Stephen Chen

Publisert: 3. desember, 17. desember 2018Hvorfor du kan stole på SCMP10,4k32

Zhangheng-1, en kinesisk elektromagnetisk overvåkningssatellitt, samler inn data fra bane med banebrytende sensorer.  Foto: Utdeling
Zhangheng-1, en kinesisk elektromagnetisk overvåkningssatellitt, samler inn data fra bane med banebrytende sensorer.  Foto: Utdeling

Zhangheng-1, en kinesisk elektromagnetisk overvåkningssatellitt, samler inn data fra bane med banebrytende sensorer. Foto: Utdeling

og har modifisert et viktig lag av atmosfæren over for å teste en kontroversiell for mulig militær anvendelse, ifølge kinesiske forskere som er involvert i prosjektet.

Totalt ble det gjennomført fem eksperimenter i juni. Den ene den 7. juni forårsaket fysisk forstyrrelse over et område så stort som 126 000 kvadratkilometer, eller omtrent halvparten av størrelsen på Storbritannia.

Den modifiserte sonen, truende mer enn 500 km (310 miles) høy over Vasilsursk, en liten russisk by i Øst-Europa, opplevde en elektrisk topp med 10 ganger mer negativt ladede subatomære partikler enn omkringliggende regioner.

Operasjon Z-maskin: Kinas neste våpen i det kjernefysiske ‘våpenkappløpet'10. jan 2019

I et annet eksperiment 12. juni økte temperaturen på tynn, ionisert gass i stor høyde mer enn 100 grader Celsius (212 grader Fahrenheit) på grunn av partikkelstrømmen.

Partiklene, eller elektronene, ble pumpet opp i himmelen av Sura, et atmosfærisk oppvarmingsanlegg i Vasilsursk bygget av det tidligere Sovjetunionens militær under den kalde krigen.

Høykraftige antenner ved det atmosfæriske varmeanlegget i Sura i Vasilsursk, Russland, som ble bygget av det tidligere Sovjetunionens militær under den kalde krigen.  Foto: Utdeling

Høykraftige antenner ved det atmosfæriske varmeanlegget i Sura i Vasilsursk, Russland, som ble bygget av det tidligere Sovjetunionens militær under den kalde krigen. Foto: Utdeling

Sura-basen fyrte opp en rekke høykraftige antenner og injiserte en stor mengde mikrobølger i den høye atmosfæren. Toppeffekten til høyfrekvente radiobølger kunne nå 260 megawatt, nok til å lyse opp en liten by.

Zhangheng-1, en kinesisk elektromagnetisk overvåkningssatellitt, samlet dataene fra bane med banebrytende sensorer. Pumping og fly-by krevde presis koordinering for å oppnå effektiv måling.SCMP I DAG: INTL EDITION NYHETSBREVFå oppdateringer direkte til innboksen dinMELDE DEG PÅVed å registrere deg godtar du vår T&C og Personvernregler

Når Zhangheng nærmet seg for eksempel målesonen, byttet sensorene til burst-modus for å analysere prøver hvert halv sekund, mye raskere enn vanlig, for å øke dataoppløsningen.

Stormskyer fortsetter å brygge over Sky River regnprosjekt13. des 2018

Resultatene var “tilfredsstillende”, rapporterte forskerteamet i en artikkel publisert i den siste utgaven av det kinesiske tidsskriftet Earth and Planetary Physics .

“Oppdagelsen av plasmaforstyrrelser … gir bevis for sannsynlig suksess for fremtidige relaterte eksperimenter,” sa forskerne.https://widgets.scmp.com/video/video_iframe.php?id=6j1f7b&poster=https%3A//cdn3.i-scmp.com/sites/default/files/video/images/2018/09/27/thumbnail_sp_sino_russian.jpg

Professor Guo Lixin, dekan ved fysikkskolen og optoelektronisk ingeniørfag ved Xidian University i Xian og en ledende forsker om ionosfæremanipuleringsteknologi i Kina, sa at den felles eksperimenteringen var ekstremt uvanlig.

“Slike internasjonale samarbeid er veldig sjeldne for Kina,” sa Guo, som ikke var involvert i eksperimentet. “Teknologien som er involvert er for sensitiv.”

Den elektromagnetiske overvåkningssatellitten Zhangheng-1 lanseres.  Foto: Utdeling

Den elektromagnetiske overvåkningssatellitten Zhangheng-1 lanseres. Foto: Utdeling

Solen og de kosmiske strålene produserer en stor mengde frittflygende, positivt ladede atomer kjent som ioner i høyder fra 75 km til 1000 km i jordens øvre atmosfære. Laget, eller ionosfæren, reflekterer radiobølger som et speil. Ionosfæren lar radiosignaler sprette lange avstander for kommunikasjon.

Militærene har vært i et løp for å kontrollere ionosfæren i flere tiår.

Sura-basen i Vasilsursk antas å være verdens første store anlegg bygget for formålet. I gang i 1981 gjorde det sovjetiske forskere i stand til å manipulere himmelen som et instrument for militære operasjoner, for eksempel ubåtkommunikasjon.

Mikrobølger med høy energi kan plukke det elektromagnetiske feltet i ionosfæren som fingre som spiller en harpe. Dette kan produsere svært lavfrekvente radiosignaler som kan trenge gjennom bakken eller vannet – noen ganger til dybder på mer enn 100 meter (328 fot) i havet, noe som gjorde det til en mulig kommunikasjonsmetode for ubåter.

Endring av ionosfæren over fiendens territorium kan også forstyrre eller avbryte kommunikasjonen med satellitter.

Vi spiller ikke Gud. Vi er ikke det eneste landet som slår oss sammen med russerneKinesisk forsker involvert i eksperimentet

Det amerikanske lærte av det russiske eksperimentet og bygde et mye større anlegg for å gjennomføre lignende tester.

High Frequency Active Auroral Research Program, eller , ble etablert i Gakona, Alaska, på 1990-tallet med finansiering fra det amerikanske militæret og Defense Advanced Research Projects Agency.

HAARP-anlegget kan generere maksimalt 1 gigawatt kraft, nesten fire ganger så mye som Sura.

Kina bygger nå et enda større og mer avansert anlegg i Sanya, Hainan, med mulighet til å manipulere ionosfæren over hele Sør-Kinahavet, ifølge en tidligere rapport fra South China Morning Post .

Det har vært bekymring for at slike anlegg kan brukes til å endre vær og til og med skape naturkatastrofer, inkludert , sykloner og .

Ultralavfrekvente bølger generert av disse kraftige innretningene kan til og med påvirke driften av menneskelige hjerner, har noen kritikere sagt.

Beijing og Taipei går sammen i verdensrommet for å spore jordskjelv20. juli 2018

Men dr Wang Yalu, en assosiert forsker med China Earthquake Administration som deltok i studien i juni, avviste slike teorier.

“Vi gjør bare ren vitenskapelig forskning. Hvis det er noe annet involvert, blir jeg ikke informert om dette, ”sa hun i et intervju.

Jordskjelvadministrasjonen var involvert fordi Zhangheng-1, som ble lansert i februar, var den første kinesiske satellitten som var i stand til å plukke opp forløpssignaler knyttet til jordskjelv. Den drives av det kinesiske militæret og har tjent både sivil og forsvarlig bruk.https://multimedia.scmp.com/2018/graphics/launchers/20181214.html

I det kinesisk-russiske eksperimentet fant forskerne at selv med en liten effekt på 30 MW kunne radiostrålen skape en stor unormal sone. Men de fant også at effektene falt kraftig etter soloppgang, ettersom den menneskeskapte forstyrrelsen lett gikk tapt i støyen som ble skapt av sollys.

“Vi spiller ikke Gud. Vi er ikke det eneste landet som slår oss sammen med russerne. Andre land har gjort lignende ting, ”sa en annen forsker som var involvert i prosjektet og ba om ikke å bli navngitt på grunn av følsomheten i saken.

Chang'e 4 lanserer Kinas bud om å være først på den mørke siden av månen8. des 2018

Sura-anlegget har også gjennomført felles forskning med Frankrike og USA, ifølge papirer publisert i akademiske tidsskrifter.

Nasjonalt senter for romstudier, et fransk myndighetsorgan under tilsyn av forsvars- og forskningsdepartementene, har satt inn mikrosatellitten Demeter for å overvåke Suras radioutslipp.

Defense Meteorological Satellite Program drevet av det amerikanske bidro også med fly-by-data i flere oppvarmingseksperimenter utført på det russiske stedet før 2012.

Landene var delvis villige til å samarbeide fordi mange vitenskapelige og tekniske problemer gjenstår å løse, sa den kinesiske forskeren.

Slike internasjonale samarbeid er svært sjeldne for Kina. Teknologien som er involvert er for sensitivProfessor Guo Lixin

For eksempel, selv om det er generell enighet om at menneskelige forstyrrelser kan forårsake uregelmessigheter, hvordan de skjedde og hvorfor fortsatt er gjenstand for debatt, med forskjellige forskerteam som gir varierte forklaringer.

Professor Gong Shuhong, en militærforsker ved kommunikasjonsteknologi ved Xidian University, tidligere Radio School of the Central Military Committee, sa at han hadde fulgt nøye med på oppvarmingseksperimentet Russland-Kina.

“Den utstrålte energien var for lav til å utløse en global miljøhendelse,” sa han. “Menneskelig innflytelse er fortsatt veldig liten sammenlignet med naturens kraft. Men innvirkningen på en liten region er mulig. ”

I teorien kan en sommerfugl som klaffer vingene forsterkes i et sofistikert værsystem og forårsake storm på et fjernt sted flere uker senere.

“Slike studier må strengt følge etiske retningslinjer,” sa Gong. “Uansett hva de gjør, må det ikke skade folket som bor på denne planeten.”

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.