ALLE FUGLER SMÅ DE ER!

Hva har skjedd på denne takterrassen midt i ? Kjell Isaksen i Bymiljøetaten har tre mulige svar på den mystiske fugledøden.

Publisert:

Oppdatert for mindre enn 30 minutter siden

Mystisk massedød på takterrasse: − Aldri hørt om noe i denne skalaen

Kortversjonen

  • Opp mot 200 fugler av typen sidensvans ble på en takterrasse i Bjørvika i Oslo
  • Biolog Kjell Isaksen i Bymiljøetaten har tre teorier om hva som kan ha skjedd: Kollisjon med glass, giftige bær eller fugleinfluensa.
  • Forsker Bård Stokke ved NINA mener gjærede bær kan ha gjort fuglene «beruset» og påvirket deres flygeevne og økt kollisjonsfare med vinduer

Vis mindre

– Det var så mange fugler. Jeg har aldri sett lignende, sier Runar Nordli-Olsen.

Tirsdag kveld fikk han melding fra en nabo om at det lå døde fugler av typen sidensvans på de nye takhagene til bygget han bor i, i Bjørvika i Oslo. Det de først trodde var et sted mellom 15 og 20 døde fugler viste seg å være langt flere.

– Jeg tror det var et sted mellom 180 og 200 stykker, sier han.

Runar Nordli- Olsen syntes det var ille å se så mange døde fugler.
Runar Nordli- Olsen syntes det var ille å se så mange døde fugler. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Gravplass på terrassen

Nordli-Olsen beskriver det hele som et blodbad. Fuglene som fortsatt levde, lå og kavet etter pusten med blod ut av munnen.

– Jeg skulle plukke opp en jeg trodde var død. Så bare fløy den ut av hendene mine. Etter å ha flydd litt opp bare datt den ned igjen, forteller Nordli- Olsen.

– Det var som en stor gravplass.

En liten fugl kunne sees hoppende rundt blant de døde sidensvansene.

– For den fuglen er det som at vi skulle gått i Karl Johan og alle rundt oss lå døde, sier Nordli-Olsen mens han følger med på den ene overlevde fuglen.

1 / 3

forrigenesteSKAL UNDERSØKES: Flere av fuglene er sendt til i Ås, som skal obdusere fuglene.Foto: Janne Møller-Hansen / Vg

– Veldig merkelig

Biolog Kjell Isaksen i Bymiljøetaten gjorde onsdag undersøkelser på «åstedet». Han talte opp rundt 90 døde fugler, men understreker at noen var kastet da han kom. Totalt anslår han at det dreide seg om 150–200 døde sidensvanser, fordelt på fire ulike takterrasser i det samme kvartalet.

– Jeg har aldri hørt om noe i denne skalaen når det gjelder sidensvans, sier Isaksen til VG.

Han har tre teorier om hva som kan være løsningen på fuglemysteriet i Bjørvika:

AT DET GÅR AN…BIOLOG OG KOMME MED SLIK SPRØYT!

  • Kollisjon med vinduer og glassflater
    Dette er det mest sannsynlige, ifølge Isaksen. – Flere av fuglene hadde blod i nebbet og jeg mistenker at nakken var brukket. Samtidig virker det rart at så mange fugler skal ha kollidert med de glassflatene, for de er ikke veldig store, sier han.
  • Giftige bær
    – Det er jo selvfølgelig en mulighet. Sidensvanser trekker ofte inn mot bebyggelse om høsten for å spise bær på blant annet rogn, så det kan hende de har oppsøkt trærne på takterrassen og ikke tålt dem.
  • Fugleinfluensa
    – Vi har jo dette i bakhodet, ved en slik massedød. Men det virker veldig rart at den arten er rammet og at det skulle være så massivt på kort tid. Jeg har liten tro på at det er det.

Han legger til at Veterinærinstituttet vil undersøke om de døde sidensvansene var smittet med fugleinfluensa.

FOR NOE SPRØYT. AT OVER 100 FUGLER DØR PÅ EN GANG OG SÅ KOMMER DE MED 3 LØSNINGER? DERE…HAR DERE IKKE KUNNSKAP…HVORFOR FORTSETTER DE MED DISSE LØGNENE OM 200 FUGLER SOM DØR SAMTIDIG?

DRITAFUGL?: En av teoriene bak fuglemysteriet er at fuglene er beruset på bær.
DRITAFUGL?: En av teoriene bak fuglemysteriet er at fuglene er beruset på bær. Foto: Privat

Ingen av teoriene forklarer likevel det store omfanget av døde sidensvanser på takterrassen i Rostocks gate. Selv for biologene er det noe som skurrer.

– Jeg klarer ikke å forstå hvordan det kan ha havnet SÅ mange døde fugler der, spør VG-journalist.

– Ikke jeg heller. Jeg synes hele historien er veldig merkelig, svarer biologen.Info

Kort om sidensvansen:

  • Sidensvansen er kjent for sin rødbeige fjærdrakt og store fjærtopp på hodet. Med sine 18–21 centimeter er sidensvansen på størrelse med en trost
  • Sidensvansene opptrer ofte i store flokke
  • I finnes den i hovedsak fra den nordlige delen av Trøndelag og nordover
  • Sidensvansen har et nomadisk levevis og kan opptre nærmest invasjonsartet høst og vinter for så å forsvinne igjen på våren
  • Om sommeren består kosten hovedsakelig av insekter og andre smådyr. I løpet av augustseptember endres den gradvis til planteføde. Da spises bær av mange slag, hvor særlig rognebær foretrekkes

Kilde: Store Norske LeksikonVis mer

BÆRKOST: Om vinteren er det plantebasert kost på menyen for Sidensvansen, som om våren og sommeren lever på insekter.
BÆRKOST: Om vinteren er det plantebasert kost på menyen for Sidensvansen, som om våren og sommeren lever på insekter. Foto: Lisa Hupp/USFWS / Wikimedia

Kanskje beruset av bær

Bård Stokke, Seniorforsker ved NINA har sin teori om hva som kan ha skjedd.

– Det er velkjent at fugler kolliderer med vinduer. Sidensvansen ankommer om høsten i store flokker fra sine hekkeområder nordpå.

Selv om dette alene er et ganske stort problem, legger han til en faktor som kan ha hatt innvirkning her.

– De har spist bær, og noen av bærene kan ha gjæret.

Trærne på takterrassen hadde flere bær på seg, som også lå strødd rundt. Noe som tyder på at fuglene har fått i seg en del av disse bærene.

GIFTIGE? Flere av de døde fuglene ble funnet med disse bærene i nebbet.
GIFTIGE? Flere av de døde fuglene ble funnet med disse bærene i nebbet. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

Han understreker at fuglene kan bli dårligere flygere etter å ha fått i seg gjæret bær, på samme måte som mennesker bak rattet etter å ha drukket alkohol. WHAT? FOR EN SAMMENLIGNING!

– Men uansett om de er beruset eller ikke kan de kollidere med vinduer, sier Stokke.

Overraskende mange

Sidensvansen, på samme måte som mange andre fuglearter, ser ikke på vinduer som et naturlig hinder. Mange kolliderer derfor i stor fart.

Selv om Stokke har vært borti lignende før, var det fortsatt sjokkerende å få vite det store antallet fugler som lå døde.

– Så mange som 200 stykker på en gang har jeg ikke hørt om. Siden sidensvansen gjerne opptrer i store flokker på flere hundre individer kan dette forekomme. Men det er ikke så ofte at man finner så mange døde på en gang, sier han.

Publisert:

Publisert: 25.10.23 kl. 21:42

Oppdatert: 25.10.23 kl. 22:29

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.