Flåtebesøket: − Svært dårlig forhold mellom Norge og Russland….takket være en puppet av en nordmann(RED).

Norsk sikkerhetsekspert avviser russisk reaksjon på det amerikanske flåtebesøket. – Jeg tror ingenting kan skade forholdet mellom Russland og Norge mer enn krigen i Ukraina, sier forsker.

OG for å tilføye: Det norske folk har siden 1814 blitt så til de grader rævkjørt av norske politikere opp gjennom årene. DET ser man resultater av i dag. Les avtalen som pippippen skrev under ang USA tropper på norsk jord. Får vi se prov på denne avtalen i løpet av sommeren? Vel…det gjenstår å se. JEG er IKKE i tvil!!

RED

Publisert:

Oppdatert for mindre enn 3 timer siden

Kortversjonen

 • Den amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford ankommer Oslo onsdag.
 • Russland reagerer negativt og kaller det «en skadelig maktdemonstrasjon».
 • Sikkerhetsekspert Ingerid M. Opdahl avviser dette og mener krigen i Ukraina er mer skadelig for Norge-Russland-forholdet.
 • USA har allerede oppnådd sitt mål ved å sende et tydelig signal om deres militære kapasiteter, mener forsker Tor Ivar Strømmen.

Vis mindre

Onsdag kommer verdens største krigsskip, det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, til Oslo.

Det gikk ikke lang tid før reaksjonen kom fra den russiske ambassaden.

– Tatt i betraktning at det innrømmes i Oslo at Russland utgjør ingen direkte militær trussel for Norge, ser slike maktdemonstrasjoner ut som ulogiske og skadelige, skriver Timur Tsjekanov ved Russlands ambassade i en epost til NTB onsdag.

– Dette er ikke en overraskende uttalelse, sier førsteamanuensis Ingerid M. Opdahl ved Institutt for forsvarsstudier (IFS)/Forsvarets høgskole til VG.

IKKE OVERRASKET: Ingerid M. Opdahl, førsteamanuensis, ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) /Forsvarets høgskole til VG. Foto: Forsvarets Høgskole

– Men er dette flåtebesøket en skadelig maktdemonstrasjon?

– Jeg tror ingenting kan skade forholdet mellom Russland og Norge mer enn krigen i Ukraina, sier hun.

Les også: Slik skjerpes sikkerheten

– Russisk retorikk

Opdahl sier uttalelsen må sees i sammenheng med Russlands ønske om å ha mest mulig handlefrihet i Nord-Atlanteren, og at det er et mål for NATO å vise tilstedeværelse her oppe.

https://www.finn.no/distribution-front/703027/external?channel=vg.no&pos=netboard_article&rec=false&limit=100&distribution=JOB,REALESTATE,REALESTATE_LEISURE,CAR&requireImage=true&theme=light&userCId=vg.no-qzmx8hocwb-1644310678022&pageloadEventId=a5bdb373-b21f-4fb2-82a1-35807aa64f0c

– Ambassadens uttalelser er et uttrykk for Moskvas politikk. Så dette er Russlands offisielle linje, sier hun.

Opdahl mener det ligger mer bak uttalelsene fra den russiske ambassaden.

– Denne retorikken har som siktemål å føre oppmerksomheten over på NATO og amerikansk tilstedeværelse og derved fremme en fortelling om vestlig aggresjon i Europa.

1 / 5

forrigenestePÅ DEKKET: Verdens største krigsskip, det amerikanske hangarskipet USS Gerald R. Ford, i Nordsjøen utenfor Danmark mandag.Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– En definitiv trussel

– I uttalelsen fra ambassaden sies det at Russland ikke utgjør noen direkte militær trussel for Norge. Stemmer det?

– I og med at Russland i fjor gikk til en fullskalainvasjon av Ukraina, så foreligger det definitivt en trussel i europeisk sikkerhetspolitikk som også angår Norge, sier Opdahl.

HANGARSKIP: USS Gerard R. Ford i Canada på sin første tur oktober 2022. Foto: Andrew Vaughan / AP

Hun mener Russland understreker det bilaterale forholdet mellom Norge og Russland, men at Norge må forholde seg til den generelle sikkerhetssituasjonen i Europa nå.

– Hvordan vil du beskrive forholdet mellom Norge og Russland nå?

– Det er svært dårlig fordi så å si alle sider berøres av at Russland invaderte Ukraina. Den bilaterale kontakten er svært begrenset, både når det gjelder offisielle og uformelle forbindelser, sier hun.

FORSKER: Tor Ivar Strømmen er forsker ved Sjøkrigsskolen. Foto: Forsvaret

– USA har sendt tydelig signal

Tor Ivar Strømmen, som forsker på maritim strategi og sjømaktsteori ved Sjøkrigsskolen, mener USA allerede har oppnådd mye av det de ønsket med flåtebesøket.

– USA har sendt et tydelig signal om at de har store kapasiteter og er villige til å vise dem frem, og gjøre dem relevante i våre nærområder, sier Strømmen, som mener USA, med sitt nærvær utgjør en reell potensiell trussel mot Russland.

https://www.finn.no/distribution-front/703027/external?channel=vg.no&pos=netboard_article&rec=false&limit=100&distribution=JOB,REALESTATE,REALESTATE_LEISURE,CAR&requireImage=true&theme=light&userCId=vg.no-qzmx8hocwb-1644310678022&pageloadEventId=a5bdb373-b21f-4fb2-82a1-35807aa64f0c

Han sier Russland ikke utgjør en direkte trussel mot Norge nå, men han advarer om at det kan endre seg ved en eskalering av krigen i Ukraina.

– Hvis situasjonen i Ukraina utvikler seg til en konfrontasjon mellom USA og Russland, så vil områdene rundt Norge være de strategisk viktigste i hele verden, sier Strømmen.

Publisert:

Publisert: 23.05.23 kl. 18:53

Oppdatert: 23.05.23 kl. 21:31

 • Kopier lenke
 • Del på Facebook
 • Del med e-post

Mer om

 1. NATO
 2. Russland
 3. Sikkerhetspolitikk

Flere artikler

 1. Russland om hangarskipsbesøk i Oslo: – Ulogisk og skadelig
 2. Hangarskipet USS «Gerald R. Ford» kommer til Oslo
 3. https://www.finn.no/distribution-front/703027/external?channel=vg.no&pos=netboard_article&rec=false&limit=100&distribution=JOB,REALESTATE,REALESTATE_LEISURE,CAR&requireImage=true&theme=light&userCId=vg.no-qzmx8hocwb-1644310678022&pageloadEventId=a5bdb373-b21f-4fb2-82a1-35807aa64f0c
 4. Ukrainas spionsjef: – Vil drepe russere over hele verden
 5. Norge kaster ut historisk mange russiske diplomater
 6. Putin vil plassere atomvåpen i Belarus

Legg igjen en kommentar