Risikofaktorer ved jetdrivstoffforbrenningsprodukter,,PubMed.

Irene Tesseraux 1Tilknytninger utvide

Abstrakt

Flytrafikken øker og flyplasser blir nybygd eller utvidet. Bekymringen øker for eksponeringen for giftige forbrenningsprodukter i befolkningen som bor i nærheten av store flyplasser. Jetdrivstoff er godt karakterisert med hensyn til deres fysiske og kjemiske egenskaper. Helseeffekter av drivstoffdamp og flytende drivstoff er beskrevet etter yrkeseksponering og i dyrestudier. Det er mindre kjent om forbrenningsprodukter fra jetdrivstoff og eksponering for disse. Utslipp fra fly varierer med motortype, motorbelastning og drivstoff. Blant jetfly er det forskjeller mellom sivile og militære jetmotorer og deres drivstoff. Forbrenning av flydrivstoff resulterer i CO2, H2O, CO, C, NOx, partikler og et stort antall organiske forbindelser. Blant utslipp av hydrokarboner (HC), ingen sammensatt (indikator) karakteristikk for jetmotorer kunne påvises så langt. Jetmotorer ser ikke ut til å være en kilde til halogenerte forbindelser eller tungmetaller. De inneholder imidlertid forskjellige toksikologisk relevante forbindelser, inkludert kreftfremkallende stoffer. En sammenligning mellom organiske forbindelser i utslippene fra jetmotorer og dieselbilmotorer viste ingen store forskjeller i sammensetningen. Risikofaktorer for drivstoffeksos fra jetmotorer kan bare nevnes i sammenheng med eksponeringsdata. Ved hjelp av tilgjengelige overvåkingsdata presenteres mulighetene og begrensningene for en risikovurderingstilnærming for befolkningen som bor rundt store flyplasser. Analysen av slike data viser at det er en påvirkning på luftkvaliteten i tilstøtende samfunn, men denne påvirkningen gir ikke høyere nivåer enn i et typisk bymiljø.

Lignende artikler

Se alle lignende artikler

Sitert av

Se alle “Sitert av”-artikler

Publikasjonstyper

 • Anmeldelse

MeSH-vilkår

 • Luft / analyse
 • Luftforurensninger, Yrkes/analyse
 • Luftforurensninger, yrkesmessig/toksisitet*
 • Dyr
 • Luftfart*
 • Miljøeksponering / uønskede effekter
 • Miljøeksponering / analyse
 • Fossilt brensel / analyse
 • Fossilt brensel / toksisitet*
 • Mennesker
 • Risikofaktorer

Stoffer

 • Luftforurensninger, yrkesmessig
 • Fossilt brensel

Relatert informasjon

LinkOut – flere ressurser

Legg igjen en kommentar