NYHETER OM SYKDOMSUTBRUK

Myokarditt – Storbritannia av Storbritannia og Nord-Irland

16. mai 2023

Situasjonen på et øyeblikk

5. april 2023 informerte National IHR Focal Point for Storbritannia WHO om en økning i alvorlig myokarditt hos nyfødte og spedbarn assosiert med enterovirusinfeksjon i Wales sammenlignet med 2021. Mellom juni 2022 og mars 2023 ble 15 nyfødte og små spedbarn presentert med et bilde som samsvarer med neonatal sepsis i Wales og Sørvest-England. Enterovirus Polymerase Chain Reaction (PCR)-testing av ni tilfeller bekreftet tilstedeværelsen av enten coxsackie B3 eller coxsackie B4. Per 20. april 2023 var tre pasienter innlagt på sykehus, fire pasienter ble behandlet poliklinisk og to var .

Selv om enterovirusinfeksjoner er vanlige hos nyfødte og små spedbarn, er den rapporterte økningen i myokarditt med alvorlige utfall hos nyfødte og spedbarn assosiert med enterovirusinfeksjon uvanlig.

Link: https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2023-DON465

Beskrivelse av situasjonen

5. april 2023 informerte National IHR Focal Point for Storbritannia WHO om en økning i alvorlig myokarditt hos nyfødte og spedbarn assosiert med enterovirusinfeksjon i Wales sammenlignet med 2021.

Mellom juni 2022 og mars 2023 presenterte totalt 15 nyfødte og små spedbarn, i alderen opptil 28 dager, et bilde som samsvarer med neonatal sepsis fra to regioner i Storbritannia: Sør-Wales (10 tilfeller) og Sørvest-England (fem tilfeller ). Åtte tilfeller ble behandlet på intensivavdelingen, og ett tilfelle døde før overføring til tertiær omsorg. Ytterligere detaljer om de resterende seks sakene som ble identifisert gjennom retrospektiv og prospektiv saksfunn, er under behandling. I alle tilfeller i live ved presentasjonen, var myokarditt et presenterende trekk. Høyeste forekomst av tilfeller var i november 2022 (fem tilfeller), med sporadiske tilfeller i andre måneder.

Enterovirus PCR-testing av de ni tilfellene som ble presentert på sykehuset (med enten halsprøver, neseprøver, nasofarynxaspirat eller cerebrospinalvæskeprøver) bekreftet tilstedeværelsen av et enterovirus, subtyping til enten coxsackie B3 eller coxsackie B4. Kritisk omsorgsstøtte inkludert intubasjon, ventilasjon og sirkulasjonsstøtte ble gitt til de åtte pasientene som gikk til intensivbehandling.

Per 20. april 2023 var tre pasienter innlagt på sykehus, fire pasienter ble behandlet poliklinisk og to var døde.

Rapportert økning i alvorlig myokarditt hos nyfødte og spedbarn assosiert med enterovirusinfeksjon er uvanlig. På det samme sykehuset (som dekker Sør-Wales-regionen) i løpet av de siste seks årene, har bare ett annet lignende tilfelle blitt identifisert.

Epidemiologi av myokarditt (akutt infeksjon)

Myokarditt er en betennelse i hjertemuskelen (myokard). Den vanligste årsaken til myokarditt er en virusinfeksjon (f.eks. enterovirus), men den kan også være forårsaket av en bakteriell infeksjon, en reaksjon på et medikament eller en autoimmun sykdom. Myokardittsymptomer inkluderer akutte og vedvarende brystsmerter, kortpustethet og hjertebank (rasende eller bankende hjerterytme).

Enterovirus kan forårsake en rekke smittsomme sykdommer og er ansvarlige for årlige epidemier. Disse er vanligvis milde, men har vist seg å påvirke nyfødte annerledes, og ofte mer alvorlig, enn eldre barn. Det er flere overføringsveier, spesielt i nyfødtperioden. Den rapporterte hendelsen representerer en økning i både antall og alvorlighetsgrad av enterovirusinfeksjoner (coxsackievirus) hos spedbarn under en måned. Det er økt sykelighet og knyttet til den aktuelle hendelsen.

Folkehelserespons

Den 28. februar 2023 ble barneleger i Sør-Wales-regionen varslet om de nylige tilfellene, med råd om å vurdere myokarditt hos spedbarn og nyfødte med sjokk.

Et landsomfattende Incident Management Team (IMT) ble opprettet og gjennomgår bevisene fra alle engelske regioner og land i Storbritannia for å bestemme de neste trinnene for responsen. Epidemiologiske undersøkelser pågår.

Etter IMT-møtet 28. april 2023 har myndighetene i Storbritannia økt bevisstheten om enterovirusklyngen blant helsepersonell og for å teste for enterovirus i mistenkte tilfeller. Sykehuslaboratorier har blitt påminnet om å sende positive enterovirusprøver til det nasjonale referanselaboratoriet for viral karakterisering og typing. Klinikere og sykehuslaboratorier har blitt bedt om å rapportere mistenkte tilfeller av neonatal enterovirus myokarditt identifisert siden 1. juni 2022 til United Kingdom Health Security Agency.

Public Health Wales publiserte en skriftlig uttalelse 3. mai 2023 angående denne hendelsen for å varsle offentligheten og helsepersonell ytterligere.

WHO risikovurdering

I følge det britiske helsesikkerhetsbyrået har en gjennomgang av tidligere data fra de foregående seks årene fra det samme tertiære omsorgssenteret i Wales identifisert bare ett lignende tilfelle i 2021 (som kanskje eller ikke kan være knyttet til den aktuelle hendelsen) og ingen ytterligere tilfeller som samsvarer med dette kliniske bildet.

Foreløpige undersøkelser fra det nasjonale Storbritannia IMT har ikke identifisert noen andre klynger i noen annen region utover de i Sør-Wales og Sørvest-England i Storbritannia de siste 12 månedene.

Basert på den begrensede informasjonen som er tilgjengelig på dette tidspunktet, vurderer WHO folkehelserisikoen som lav. Imidlertid er asymptomatisk transport og utskillelse av infeksiøst et trekk ved enterovirusinfeksjon, og det var lite bevis i denne saksserien av maternell infeksjon før eller under fødselen. Siden enterovirusinfeksjon ofte ikke er blant de meldepliktige sykdommene i medlemsstatene, kan ytterligere tilfeller av alvorlige, neonatale enterovirusinfeksjoner ha blitt udiagnostisert og/eller urapportert andre steder.

WHO råd

Ikke-polio enterovirus er vanlige og distribueres over hele verden. Selv om infeksjoner ofte er asymptomatiske, har andre milde til moderate luftveisinfeksjoner. inkluderer feber, rennende nese og kroppssvakhet. Disse virusene er også assosiert med sporadiske utbrudd der en uvanlig høy andel av pasientene utvikler klinisk sykdom, noen ganger med alvorlige og dødelige – i dette tilfellet myokarditt. Klinikere som ser spedbarn og nyfødte med sjokk kan vurdere en diagnose av myokarditt og vurdere å teste for enterovirus.

Ingen spesifikk antiviral behandling er tilgjengelig, og behandlingen fokuserer på forebygging av komplikasjoner. Siden det ikke finnes noen mot dette viruset, er kontrolltiltak under utbrudd fokusert på klassiske hygienetiltak inkludert hyppig håndvask og desinfeksjon av skitne klær og overflater. I visse situasjoner kan det være tilrådelig å stenge barnehager og skoler for å redusere intensiteten av smitte.

WHO anbefaler ingen reise- og/eller handelsrestriksjoner til Storbritannia basert på informasjonen som er tilgjengelig for denne begivenheten.

Mer informasjon

Sitabel referanse: Verdens helseorganisasjon (16. mai 2023). Nyheter om sykdomsutbrudd; Myokarditt (akutt infeksjon) – Storbritannia. Tilgjengelig på https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2023-DON465

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.