Velkommen til EISCAT Scientific Association

EISCAT er en internasjonal vitenskapelig forening med medlemsinstitutter i flere land. Vi utfører ionosfæriske og atmosfæriske målinger med radarer. Som et eksempel kan vi observere effekter av nordlys eller nordlys. Vi opererer i tre land: Finland, Norge og Sverige, og alle våre anlegg ligger nord for polarsirkelen. Vi er tilknyttet våre radarantenner, som er plassert i Kiruna, Sverige; Sodankylä, Finland; Tromsø, Norge og i Longyearbyen, Svalbard. I Tromsø har vi også et kombinert ionosfærisk varme- og kortbølgeradaranlegg.

EISCAT-antenne utenfor Kiruna.
EISCAT-antenne utenfor Kiruna. Foto: Lars-Göran Vanhainen

EISCAT Scientific Association er en non-profit vitenskapelig organisasjon som driver fire radarantenneplasser for å muliggjøre forskning på ionosfæren og den øvre atmosfæren. Våre radarer er alle plassert over polarsirkelen og alle radarsteder jobber sammen, noe som gir forskere en unik forskningsmulighet. EISCAT-radarer har blitt brukt til ulike typer studier og ulike fenomener, for eksempel  Space Weather ,  Space Debris  og Aurora . Du finner mer informasjon i publikasjonene .

For å få tilgang til våre fasiliteter, les mer her .

EISCAT ble etablert i 1975. Vi er en vitenskapelig organisasjon som forsker på den nedre, midtre og øvre atmosfæren og ionosfæren ved hjelp av den usammenhengende scatter-radarteknikken. Denne teknikken er det kraftigste bakkebaserte verktøyet for disse forskningsapplikasjonene. Det første EISCAT-systemet, UHF incoherent scatter-radaren, ble operativt i 1981. Siden den gang har fasilitetene til EISCAT Scientific Association blitt kontinuerlig utviklet og utvidet og omfatter i dag radarer i verdensklasse og et kraftig ionosfærisk oppvarmingsanlegg.

Tegning av ionosfæren
Tegning av ionosfæren

EISCAT brukes også som en sammenhengende spredningsradar for å studere ustabiliteter i ionosfæren, samt for å undersøke strukturen og dynamikken til mellomatmosfæren og som et diagnostisk instrument i ionosfæriske modifikasjonseksperimenter med  varmeanlegget .

Det er ti usammenhengende scatter-radarer i verden, og vi her i EISCAT driver tre av de høyeste standardanleggene. Disse lokalitetene ligger i skandinavisk sektor, nord for polarsirkelen. De består av to uavhengige radarsystemer under nordlysovalen på fastlandet, sammen med en annen radar i den nordlige polarhetten på øya Spitzbergen i Svalbardskjærgården.

EISCAT-radarene kan kun brukes til sivil forskning.

Første rådsmøte

EISCAT styres av EISCAT Council, som har et overordnet ansvar for foreningens aktiviteter. EISCAT-rådet møtes vanligvis to ganger i året. Les mer her: EISCAT Council .

Det første EISCAT-rådsmøtet ble holdt ved Kiruna Geophysical Observatory (KGO), Sverige, 20. januar 1976.

Det første rådsmøtet holdt i Kiruna i 1976
Det første rådsmøtet holdt i Kiruna i 1976
Det første rådsmøtet holdt i Kiruna i 1976

Deltakere fra Associates: Dr. HH Atkinson, Storbritannia, Prof. WI Axford, Tyskland, Prof. WJG Beynon, Storbritannia, Mr. P. Creyssel, Frankrike (formann), Dr. J. Delhaye, Frankrike, Prof. KB Dysthe, Norge , Mr. J. Gustavsson, Sverige, Dr. G. Haerendel, Tyskland, Dr. F. Horner, Storbritannia, Prof. B. Hultqvist, Sverige (nestleder), Dr. G. Preiss, Tyskland, Dr. O. Ranta, Finland, Mr. A. Sandbo, Norge og Prof. A. Siivola, Finland. Fraværende: Mr. F. du Castel, Frankrike. EISCAT-ansatte: Prof. T. Hagfors (direktør) og dr. K. Folkestad (assistentdirektør). Andre deltakere: Mr. A. Jubier, Frankrike, Mme. J. Mirabel, Frankrike. Dr. H. Rishbeth (SAC-formann) og Mr. A. Schwerer (medlem av Contract Review Commission (SRC)). Da Frankrike var medlem, ble både engelsk og fransk brukt i møtet (du ser tolkeboden på det andre bildet)


Ansvarsfraskrivelser, etc

Denne tjenesten oppdateres og endres ofte for å gi best mulig service både for brukerfellesskapet vårt og for den interesserte nettsurferen. Som et resultat er det alltid “under utvikling” og kan godt hende ikke fungerer som forventet.

Ingen garanti gis av EISCAT. Det aksepteres ikke noe ansvar for tap eller skade av noe slag som følge av feil eller unøyaktighet i denne informasjonen eller koden. Spesielt påtar EISCAT intet ansvar for konsekvensene av bruken av data innhentet gjennom denne tjenesten.

I likhet med de fleste HTTP-servere opprettholder vi logger over tilganger, inkludert navnet eller IP-nummeret til maskinen som stammer fra forespørselen, den forespurte URL-en og tidspunktet. Denne informasjonen brukes kun for å hjelpe oss med å administrere serveren bedre, men hvis du protesterer, vennligst ikke bruk denne serveren!

Alle rettigheter reservert  © EISCAT Scientific Association

Legg igjen en kommentar