Norges Bank setter opp renten…som forventet..og det stopper ikke der!

Sentralbanken hever renten med 0,25 prosentpoeng til det høyeste nivået siden 2008. Det norske folk er på vei til destruksjon og DET takket være at landet har globalister styrt av globalister utenfra som bla vil til livs oljen. gassen. fisken og vannkraften! 169 individer med den/de som har makten iflg Grunnloven jobber opp mot EN VERDENSREGJERING. med Erna..Støre og HAN som har ALL MAKT i førersetet.

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

Gi meg kortversjonen

Norges Bank setter styringsrenten opp til 3,25 prosent, fra tidligere tre prosent.

På forhånd var økonomene samstemte i sine forventninger om at sentralbanken ville heve renten med et kvart prosentpoeng til 3,25 prosent, i tråd med signalene fra rentemøtet i mars, ifølge Reuters.

Det er den høyeste styringsrenten siden 2008. For bare ett år siden lå renten på 0,75 prosent.

Renten heves for å få bukt med inflasjonen (prisveksten), som fortsatt er mye høyere enn Norges Banks mål på to prosent. I mars steg inflasjonen til 7,4 prosent hvis man ser bort fra strømstøtten.

Les på E24+

Høye lønnstillegg og svak krone plager Norges Bank

Kan få høyere rentetopp

Norges Bank varsler at renten mest sannsynlig vil settes videre opp i juni til 3,5 prosent. Tidligere har Norges Bank sagt at det trolig vil bli rentetoppen.

– Dersom kronen holder seg svakere enn lagt til grunn eller presset i økonomien vedvarer, kan det bli nødvendig med en høyere rente enn vi tidligere har sett for oss, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

logo
teaser-asset

Mange gruer seg til denne samtalen på jobb: – Det er det helt slutt på hos oss

ANNONSØRINNHOLD |

Kari Due Andreassen i Akershus Eiendom sier til E24 at hun mener Norges Bank nå ymter frempå om at det kommer mer.

– Denne gangen er det lagt inn en setning om at dersom kronen blir svakere, vil vi få flere rentehevinger enn varslet i så langt. Det skal man ta med seg, sier hun.

Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken tror også på høyere rentetopp.

– Det gir økt risiko for høyere rentetopp enn Norges Bank har i sitt hovedscenario, sier han til E24.

Sjeføkonom: – Venter rentetoppen til høsten

Nyheter · I dag 10:241:45

Lønnsvekst og kronekurs vil holde prisveksten oppe

Ida Wolden Bache sier på en pressekonferanse at kronekursen er svakere enn Norges Bank anslo i mars ved forrige rentemøte.

– Siden vi la frem prognosen i mars har den økonomiske aktiviteten vært om lag som ventet. Oppgang i lønnsvekst og svekkelse av kronen vil bidra til å holde prisveksten oppe fremover, sier hun.

Hun peker på at rentedifferansen som en årsak bak kronesvekkelsen. Ifølge sentralbanksjefen har petroleumspriser og uro i finansmarkedet også falt sammen med en svakere krone.

– Når det er sagt, er det også slik at svekkelsen vi ser i det siste er større enn det vi kan forklare med våre modeller basert på disse forklaringsfaktorene, sier Wolden Bache

Hun understreker at det er vanskelig å forklare kronesvekkelsen.

– Vil dere si direkte at Norges Bank ønsker en sterkere krone, og hvilke andre virkemidler har dere bortsett fra renten?

– Vi har ikke noe mål for kronekursen. Vårt mål er å sørge for at prisveksten over tid er rundt 2 prosent, det er styringsrenten som er vårt virkemiddel i pengepolitikken, sier sentralbanksjefen til E24.

Les også

Sjeføkonom etter renteheving: – Økt risiko for høyere rentetopp

Svekket krone

Den svake kronen gjør det vanskeligere å få ned prisveksten fordi alt vi kjøper fra utlandet blir dyrere, og kan føre til at renten må settes opp mer enn planlagt.

Legg igjen en kommentar