Amerikansk militær velger 3 selskaper til å teste kjernefysisk fremdrift i cislunært rom

Av 

Elizabeth Howell

publisert20. april 2021

DARPA benyttet Blue Origin, Lockheed Martin og General Atomics for testene.

General Atomics, Blue Origin og Lockheed Martin mottok hver kontrakt for demonstrasjonsraketten for Agile Cislunar Operations (DRACO) programmets første fase.

General Atomics, Blue Origin og Lockheed Martin mottok hver kontrakt for demonstrasjonsraketten for Agile Cislunar Operations (DRACO) programmets første fase. (Bildekreditt: DARPA)

Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) har valgt ut tre store romfartsselskaper til den første fasen av et større prosjekt for å teste kjernefysisk fremdrift over lav jordbane innen 2025.

General Atomics, Blue Origin og Lockheed Martin mottok hver kontrakt for demonstrasjonsraketten for Agile Cislunar Operations (DRACO) programmets første fase. Mens DARPA ikke avslørte kontraktsverdiene i sin kunngjøring, rapporterte Space News(åpnes i ny fane)General Atomics mottok 22 millioner dollar, Lockheed Martin 2,9 millioner dollar og Blue Origin 2,5 millioner dollar.

Lagene ble valgt på grunn av deres evne til å utvikle og distribuere avanserte systemer for reaktorer, fremdrift og romfartøy, sa DARPA-tjenestemenn i en uttalelse(åpnes i ny fane). Byrået understreket spesielt behovet for “rask manøver” for militære systemer, men sa at dette er vanskelig i verdensrommet med konvensjonelle systemer.

Relatert: Amerikansk militær ser på kjernefysisk termisk rakett for oppdrag i jorden-månerommet(åpnes i ny fane)

Click here for more Space.com videos…CLOSE

0 of 1 minute, 29 secondsVolume 0%

PLAY SOUND

“Nåværende elektriske og kjemiske romfremdriftssystemer har ulemper i skyvekraft-til-vekt og drivkrafteffektivitet,” sa byrået i samme utgivelse, og la til at kjernefysisk termisk fremdrift (NTP) forventes å løse disse vanlige problemene.

NTP-systemer bruker fisjonsreaktorer som varmer opp drivmidler (som hydrogen) til høye temperaturer, og spyr ut gassen med høy hastighet gjennom dyser for skyvekraft. Skyvekraft-til-vekt-forholdet med NTP er omtrent 10 000 ganger høyere enn elektriske fremdriftssystemer, og drivmiddeleffektiviteten (også kjent som spesifikk impuls) er alt fra to til fem ganger større enn konvensjonelle kjemiske raketter, skrev DARPA-tjenestemenn i en beskrivelse av DRACO-programmet(åpnes i ny fane).

Den første fasen av programmet har to spor, som varer i 18 måneder, hvor hvert selskap følger forskjellige veier. Spor A inkluderer den foreløpige utformingen av den nukleære termiske fremdriftsreaktoren, sammen med fremdriftsdelsystemet. Spor B vil lage et “operasjonelt romfartøykonsept” for å møte fremtidige oppdragsmål, inkludert et demonstrasjonssystem.

Spor A-reaktorutvikling vil bli utført av General Atomics, mens spor B-arbeid vil bli utført uavhengig av Blue Origin(åpnes i ny fane)og Lockheed Martin(åpnes i ny fane), la DARPA til. “DRACOs fase 1 forventes å informere om oppfølgingsfaser for detaljert design, fabrikasjon og demonstrasjon i bane. Eventuelle oppfølgingsfaser vil bli bedt om av DARPA i en fremtidig kunngjøring,” sa byrået.

Denne månedens DARPA-kunngjøring følger på en oppgaveordre på 14 millioner dollar(åpnes i ny fane)for DRACO tildelt Gryphon Technologies, et selskap i Washington, DC som leverer tekniske og tekniske løsninger til nasjonale sikkerhetsorganisasjoner, i september 2020.

Den tidligere NASA-administrasjonen uttrykte også interesse for potensialet til kjernefysisk fremdrift, spesielt for å kutte reisetiden til Mars med halvparten til omtrent tre eller fire måneder, sammenlignet med kjemisk fremdrift. Byrået har sagt at det håper å få astronauter til den røde planeten på 2030-tallet.

“Dette er absolutt en gamechanger for hva NASA prøver å oppnå,” sa tidligere NASA-administrator Jim Bridenstine under et møte i National Space Council(åpnes i ny fane)i 2019. “Det gir oss en mulighet til å virkelig beskytte liv, når vi snakker om strålingsdosen når vi reiser mellom Jorden og Mars,” la han til.

Legg igjen en kommentar