Amatørmessig kuppforsøk mot partileder Jonas Gahr Støre

OPP SOM EN LØVE: Tana-ordfører Helga Pedersen ble lansert som ny partisekretær, men kuppforsøket landet med et brak. Foto: Iris Egilsdatter, NTB

Forsøket på å kuppe inn Helga Pedersen som partisekretær var en håndgranat mot partileder og statsminister Jonas Gahr Støre.

02.05.23 08:46 02.05.23 13:05

Gunnar Stavrum

Nett på sak Dette er kommentarer skrevet av Nettavisens sjefredaktør.

Tana-ordfører Helga Pedersen ønsket å stille til valg som partisekretær, men trakk seg brått etter en telefonsamtale med partileder Jonas Gahr Støre.

Kuppforsøket endte med å svekke statsminister Jonas Gahr Støre og skaper inntrykk av at det er amatørene som rår i et Arbeiderparti i krise.

Se Støre svare på kritikken her:

Støre: – Har ikke lagt press på noen01:46

Nyhet! Nå kan du motta kommentarene mine på e-post!

LO-leder Peggy Hessen Følsvik klarte å få en enstemmig valgkomité med på å foreslå en delvis fornyet partiledelse med Jonas Gahr Støre, partisekretær Kjersti Stenseng og de to nye nestlederne Tonje Brenna og Jan Christian Vestre.

Dagens nestleder Bjørnar Skjæran tok tegningen og trakk seg frivillig for å slippe til yngre krefter, og det la dermed an til et udramatisk personvalg på et landsmøte som kunne bli en slags samling i bånn.

Nå blir fokuset fram mot landsmøtet personstriden og ikke hvilke politiske løsninger Arbeiderpartiet har for vanlige folk, og deres problemer med økte renter, dyrere mat, økte skatter og avgifter og elektrisitetspriser uten kontroll.

Klikk her for å abonnere på nyhetsbrev fra Norsk debatt

Hemmelig avstemming for Helga Pedersen

Å lansere Helga Pedersen som utfordrer, var i realiteten et kuppforsøk mot både partileder Jonas Gahr Støre og den viktigste støttespilleren, LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Det amatørmessige ligger i at kandidaturet ble lansert så sent at fylkeslagene ble tatt på sengen, og selv Pedersens eget lag i Finnmark måtte ha et ekstraordinært møte for å støtte forslaget.

Siden alle andre partilag pekte på Kjersti Stenseng, ville det blitt umulig å få gjennomført kuppet uten hemmelig avstemming der delegatene kunne opptre «illojalt» i forhold til sine partilag. Pedersen mener selv at hun hadde en fair sjanse til å bli valgt.

AVSTEMNING

Hvem ville du stemt på som partisekretær i Arbeiderpartiet?

Både Helga Pedersen og Kjersti Stenseng er gode kandidater

Jeg ville stemt på Helga Pedersen

Jeg ville stemt på Kjersti Stenseng

Jeg ville stemt blankt og ikke støtte noen av demStem

Svekket partileder Jonas Gahr Støre

For Arbeiderpartiets politiske motstandere er det bare å gni seg i hendene over at tidligere partiveteraner som Bjørn Tore Godal og Grete Faremo nå kaster seg inn og refser partilederen for at han grep inn.

Det er vanskelig å følge de tidligere statsrådenes logikk. For en partileder er det selvsagt helt nødvendig å kunne arbeide tett og tillitsfullt med en partisekretær, og vise versa. Derfor er det lett å forstå at Helga Pedersen trakk seg etter telefonsamtalen fordi hun ikke følte at hun kunne arbeide tett og tillitsfullt med den sentrale ledelsen.

For å si det rett ut: Partileder Jonas Gahr Støre ønsket ikke Helga Pedersen som partisekretær.

Sentrum mot periferi

Helga Pedersen ble lansert av Vadsø-ordføreren dagen før valgkomiteen la fram sin enstemmige innstilling. På det tidspunktet var Helga Pedersen riktignok en tidligere nestleder, men forvist til glemselen som Tana-ordfører.

Å lansere henne i siste øyeblikk og mens valgkomiteen la siste hånd på et møysommelig, samlende arbeid var lite konstruktivt. Likevel ble forslaget omfavnet fra mange hold, særlig anonyme kilder, og det ble skapt inntrykk av stor støtte rundt om i landet.

I dag vet ingen hva som ville blitt utfallet, men alternativene er dårlige for Arbeiderpartiet:

  • Hvis Helga Pedersen ble valgt etter hemmelig valg, ville det vært en finger i øyet på de tre mektigste i Arbeiderpartiet – Jonas Gahr Støre, Kjersti Stenseng og Peggy Hessen Følsvik.
  • Hvis hun ikke ble valgt, ville kampvoteringen uansett demonstrert hvor splittet Arbeiderpartiet er og hvor svekket stilling Jonas Gahr Støre egentlig er i.

Dommen må bli at lanseringen og støtten til Helga Pedersen som ny partisekretær var et amatørmessig gjennomført kuppforsøk som svekker både Arbeiderpartiet og partiledelsen.

Legg igjen en kommentar