Styrende Geoengineering

BAN KI-MOONBÆREKRAFTIGE UTVIKLINGSMÅL


Ban Ki-moon etterlyser klare styringsregler for geoengineering basert på inkluderende, multilateralt engasjement, og advarer mot selvtilfredshet i møte med de uforutsette og utilsiktede konsekvensene av disse nye teknologiene. Først publisert i Project Syndicate .

Klimaendringer utgjør en enestående trussel mot menneskeheten, en trussel som i økende grad ser ut til å redusere den globale levestandarden dramatisk i løpet av vår levetid, og forårsake utallige skader på lengre sikt. Og fordi det krever radikale tilnærminger for å takle en så skremmende planetarisk utfordring, har det vært omfattende diskusjoner om hva verden må gjøre snarest for å begrense økningen i den globale temperaturen til mindre enn 1,5 °C over førindustrielt nivå.

Selv om reduksjon av utslipp av klimagasser fortsatt må ha høyeste prioritet, sier FNs klimapanel (IPCC) at dette ikke er nok . Noen foreslår nå at vi også må fjerne enorme mengder karbondioksid fra luften. Andre hevder at vi kanskje også må reflektere sollys tilbake til verdensrommet , for å kjøpe verden mer tid til å redusere og fjerne utslipp.

Til sammen er disse to tilnærmingene kjent som geoengineering. Og etter hvert som virkningene av klimaendringene forverres, vurderer et økende antall beslutningstakere, forskere og gründere slike alternativer mer seriøst.

Men for øyeblikket har vi ingen anelse om hvilke uforutsette og utilsiktede konsekvenser implementering av disse nye teknologiene kan ha. Deres ukjente ukjente – spesielt med solar geoengineering – kan være like ille som de kjente utfordringene som klimaendringene gir.

Dessuten, som med global oppvarming, vil virkningen av disse teknologiene overskride nasjonale grenser. Dette setter de som har minst å si – de sårbare og de fattige – i frontlinjen. Det risikerer også å forverre bredere trusler mot internasjonal fred og sikkerhet, som ressursknapphet og tvungen klimamigrasjon.

Vi har ingen anelse om hvilke uforutsette og utilsiktede konsekvenser bruk av disse nye teknologiene kan ha.
Ban

 Ki-moon – EldsteDele denne:

Dette er grunnen til at The Elders , en gruppe uavhengige globale ledere, ber det internasjonale samfunnet om å bli enige om et strengt styringsrammeverk for geoengineering, og å sette det på plass uten forsinkelser. Et slikt beslutningssystem må være transparent, deltakende og ansvarlig. Den bør inkludere stemmene til de mest berørte og gjøre det mulig for alle regjeringer og ikke-statlige interessenter å få størst mulig forståelse av disse nye teknologiene for mer informert beslutningstaking.

Siden den industrielle revolusjonen har vi visst at teknologi ikke er et universalmiddel, og at det fremmer menneskelig velvære bare hvis alle de berørte får sjansen til å delta i utviklingen. Denne betraktningen er spesielt relevant for geoengineering, fordi vår kunnskap om disse teknologiene og deres innvirkning fortsatt er begrenset.

Heldigvis arbeides det for å løse dette. Denne uken vil FNs miljøforsamling – verdens høyeste beslutningstakende organ i miljøspørsmål – vurdere om det skal settes i gang en global læringsprosess om både vitenskap og styring av geoengineering. For dette formål vil UNEA etterlyse en verdensomspennende vurdering av disse nye teknologiene, og gi alle land en felles kunnskapsplattform.

Denne delte forståelsen er et viktig første skritt mot å sikre at beslutninger om bruk eller ikke-bruk av geoengineering er basert på prinsippene om likhet, rettferdighet og universelle rettigheter. Dette er verdiene som ligger til grunn for klimaavtalen fra Paris fra 2015 og bærekraftsmålene , som begge ble vedtatt under min periode som FNs generalsekretær.

Bare gjennom FNs multilaterale prosesser kan vi sikre at geoengineering-teknologier, og hvordan de kan brukes, ikke er forbeholdt individuelle stater.
Ban

 Ki-moon – EldsteDele denne:

FN er best egnet til å imøtekomme kravene til styringsrammeverket vi nå trenger. Bare gjennom FNs multilaterale prosesser kan vi sikre at geoengineering-teknologier, og hvordan de kan brukes, ikke er forbeholdt individuelle stater. Dette er avgjørende for miljømessig bærekraft, internasjonal sikkerhet og velferden til fremtidige generasjoner rundt om i verden.

Mange mennesker er på vakt mot denne debatten, spesielt i internasjonale fora. De frykter at det kan være en fot i døren for svært farlige ideer, og at selve det å rette oppmerksomheten mot disse teknologiene kan redusere presset for å kutte utslipp.

Jeg forstår disse bekymringene, og jeg er enig i at vår viktigste kollektive prioritet fortsatt må være å kutte utslipp, avslutte bruken av fossilt brensel og fremme en nullkarbon, klimabestandig og menneskesentrert økonomisk overgang.

Men vi må også erkjenne at geoengineering-ånden allerede er ute av flasken. Sannsynligheten for ensidig utplassering av solenergi-geoteknikk øker hvert år. Det globale samfunnet må bestemme om det skal engasjere seg nå, ved å sette klare styringsregler og autovern, eller la individuelle aktører ta ledelsen, og skape et fullført faktum for resten av oss.

Å ignorere denne debatten ville være en feil. I stedet bør verden fokusere på å lære mer, inkludert gjennom prosessen ved UNEA, for å forstå hele spekteret av alternativer og vurdere risikoene deres med den beste tilgjengelige informasjonen.

Hvordan forstå og potensielt utnytte forstyrrende nye teknologier til fordel for hele menneskeheten er et av vår tids avgjørende spørsmål. Fremtidige generasjoner vil ikke tilgi oss hvis vi ikke klarer å svare på det overbevisende.

Legg igjen en kommentar