Norge kaster ut historisk mange russiske diplomater….av IMBESILE POLITIKERE.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/APX9lE/ud-kaster-ut-15-russiske-diplomater

15 russiske diplomater erklæres uønsket i . PST mener at de i realiteten er russiske etterretningsagenter.

Publisert:

Oppdatert for mindre enn 10 minutter siden

Dette har skjedd:

  • Utenriksdepartementet har erklært 15 russiske diplomater uønsket i Norge. Det er den største runden med utvisninger som Norge har iverksatt mot noensinne.
  • Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener diplomatene i realiteten er russiske etterretningsagenter, sendt til Norge under diplomatisk dekke.
  • Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener de utgjør en trussel mot norske interesser.
  • Russland har allerede varslet at de vil svare på den norske utvisningen.

Diplomater har immunitet i landet de er utsendt til. Derfor blir de ikke pågrepet i Norge, men erklært uønsket og må forlate landet.

At 15 personer nå erklæres uønsket, betyr at Russlands diplomatiske representasjon i reduseres kraftig fra dagens 40 personer.

I tillegg har Russland fem diplomater til sammen ved generalkonsulatene i Barentsburg og Kirkenes, men UD vil ikke opplyse om noen av disse nå må forlate Norge.

Norge har til sammenligning har Norge nå 19 diplomater ved ambassaden i Moskva, og tre ved generalkonsulatet i St Petersburg.

SENDES UT: 15 medarbeidere ved Russlands ambassade i Norge får beskjed om å forlate landet. De skal alle være knyttet til russisk etterretning mot Norge. Foto: Frode Hansen / VG

De 15 etterretningsoffiserene erklæres uønsket fordi de har bedrevet virksomhet som er uforenlig med deres diplomatiske status.

– Dette er ikke snakk om genuine diplomater, men etterretningsoffiserer under diplomatisk dekke. Deres virksomhet er en trussel mot norske interesser, bekrefter Huitfeldt på en pressekonferanse.

https://www.finn.no/distribution-front/703027/external?channel=vg.no&pos=netboard_article&rec=false&limit=100&distribution=JOB,REALESTATE,REALESTATE_LEISURE,CAR&requireImage=true&theme=light&userCId=vg.no-qzmx8hocwb-1644310678022&pageloadEventId=b6706ec6-033c-4a6a-b2e9-db0e198266be

Huitfeldt bekrefter at de har fulgt med på diplomatene over tid.

– Deres virksomhet er en trussel mot norske interesser, sier Huitfeldt.

Russland lover svar

Ifølge nyhetsbyrået Tass varsler Russland svar på utvisningen.

– Den russiske føderasjonen vil gi et passende svar, heter det i en uttalelse til nyhetsbyrået fra det russiske utenriksdepartementet.

Pressekontakt Timur Chekanov ved Russland ambassade bekrefter utvisningen i en tekstmelding til VG:

– Reaksjonen er sterkt negativ. Dette er et nytt, ekstremt uvennlig skritt, som følges opp med svartiltak, skriver han.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt mener det ikke er noen grunn for Russland å reagere.

– Vi har norske diplomater som er stasjonert i Russland, men ingen av dem er fordekte etterretningsoffiserer, sier Huitfeldt.

1 / 3

forrigenesteUTVISER DIPLOMATER: Utenriksminister Anniken Huitfeldt.Foto: Frode Hansen / VG

Vil ha forbindelser med Russland

Regjeringens beslutning bygger på at den nye sikkerhetspolitiske situasjonen har ført til en økt etterretningstrussel fra Russland.

– Dette er et viktig tiltak for å motvirke og redusere omfanget av russisk etterretningsvirksomhet i Norge, og dermed sikre våre nasjonale interesser, sier Huitfeldt.

https://www.finn.no/distribution-front/703027/external?channel=vg.no&pos=netboard_article&rec=false&limit=100&distribution=JOB,REALESTATE,REALESTATE_LEISURE,CAR&requireImage=true&theme=light&userCId=vg.no-qzmx8hocwb-1644310678022&pageloadEventId=b6706ec6-033c-4a6a-b2e9-db0e198266be

VG får opplyst at ambassadør Tejmuraz Ramisjivili ikke er på listen blant de som nå må forlate Norge.

Til tross for utvisningen understreker Huitfeldt at Norge ønsker diplomatiske forbindelser med Russland.

– Det er for begge land interesse av å opprettholde dialogen mellom to land vi er avhengige av, sier hun.

MISTER 15 DIPLOMATER: den diplomatiske staben til Russlands ambassadør Tejmuraz Ramisjivili, til høyre, krympes kraftig etter dagens beslutning i UD. Her er ambassadøren sammen med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Kirkenes i 2019. Foto: Gisle Oddstad / VG

Hundrevis utvist

Siden Russlands invasjon av er omkring 400 russiske diplomater blitt utvist fra vestlige land. Samtlige mistenkes å være etterretningsagenter for de russiske etterretningstjenestene.

Det fremgår ikke av pressemeldingen hvilken russisk etterretningstjeneste diplomatene knyttes til. I utlandet er både den sivile etterretningstjenesten SVR og den militære etterretningstjenesten GRU aktive.

Huitfeldt henviser til PST på VGs spørsmål om hvilken etterretningstjeneste diplomatene er tilknyttet.

https://www.finn.no/distribution-front/703027/external?channel=vg.no&pos=netboard_article&rec=false&limit=100&distribution=JOB,REALESTATE,REALESTATE_LEISURE,CAR&requireImage=true&theme=light&userCId=vg.no-qzmx8hocwb-1644310678022&pageloadEventId=b6706ec6-033c-4a6a-b2e9-db0e198266be

Den brasilianske gjesteforskeren Jose Asis Giammaria, som i fjor ble pågrepet i Tromsø, er ifølge PST i realiteten den russiske spionen Mikhail Mikusjin.

Mikusjin knyttes til GRU.

Siden Russlands invasjon av Ukraina er en rekke russiske spioner i dypt dekke blitt avslørt.

Stikk til Putin: – Du ser trøtt ut

Nyheter · 7. april0:31

Aktivitet over mange år

– Russland utgjør den største etterretningstrusselen i Norge. Det tar vi på alvor, og vi tar nå grep for å motvirke russisk etterretningsvirksomhet her i landet. Vi vil ikke tillate at russiske etterretningsoffiserer opererer under diplomatisk dekke i Norge, sier utenriksministeren.

– PST henviser til UD i denne saken i dag, sier Martin Bernsen, seniorrådgiver i Politiets sikkerhetstjeneste til VG.

Politiets sikkerhetstjeneste har i flere år beskrevet Russlands ulovlig og uønskede etterretningsaktivitet i Norge gjennom sine nasjonale trusselvurderinger.

Putin reagerer: – Fullstendig tull!

Nyheter · 15. mars0:58

Rettelse

I en tidligere versjon av denne artikkelen opplyste vi at Russland fram til nå har til sammen 40 diplomater i Norge. Det korrekte er 40 diplomater ved ambassaden i Oslo, pluss fem ved generalkonsulatene i Barentsburg og Kirkenes. Norge har til sammenligning 19 utsendte diplomater ved ambassaden i Moskva, pluss tre ved generalkonsulatet i St Petersburg. Rettet 13.04.23 klokken 14.30.

Publisert:

Publisert: 13.04.23 kl. 12:04

Oppdatert: 13.04.23 kl. 15:30

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.