Kraftig fall på Oslo Børs etter oljeprisfall og mer bankdrama

Oljeprisfallet tiltar og Hovedindeksen faller tungt. Frykten strømmer samtidig tilbake i den europeiske banksektoren, og barberer markedsverdien til Deutsche Bank.

Publisert:

Oppdatert nå nettopp

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Saken oppdateres…

Børs endte dagen med forsiktig nedgang etter rentehevingen fra Norges Bank torsdag, og nedturen fortsetter på ukens siste handelsdag.

Hovedindeksen er ned 3,04 prosent klokken 12.10.

66 av 68 aksjer på Hovedindeksen faller på samme tid.

De to som så langt holder seg på plussiden er Orkla (opp 0,65 prosent) og Tomra Systems (opp 1,24 prosent).

– Dette er resesjonssignal

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum, er rask med å fastslå at dette skjer som en konsekvens av de siste ukers bankuro. Han mener stadig flere begynner å stille spørsmål ved bankenes struktur. Dermed oppstår kaos.

– Det har vært et økende fokus på dette. Når man setter opp renten så fort og så mye, vil det svi et sted. Da begynner man å lete etter strukturelle problemer i systemet. Nå er det Deutsche Bank som er utsatt. Vi advarte mot dette i forrige uke. Uroen er langt fra over. Dette er dramatisk, sier Jullum til E24.

– Dette er resesjonssignal, følger han opp.

Sjeføkonom i Danske Bank, Frank Jullum. Foto: Danske Bank

– Lik i skapet

Jullum mener skepsisen vil vedvare og at problemet vil dukke opp igjen, og igjen fremover. Han mistenker at bankkollapsen i USA bare er de første sprekkene i isen.

– Når renten er så høy, blir mange nervøse. Hever man den så fort, får det for hele systemet. Europeiske myndigheter har forsikret at banksektoren er solid. Det samme sies i og også i USA etter de siste ukers . Men det er nok lik i skapet etter så kraftig opplåning over lang tid, slår han fast.Les ogsåUro rundt ny europeisk storbank

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Fornyet bankdrama

For nå knaker det på ny i den europeiske banksektoren.

Den tyske storbanken Deutsche Bank faller over 13 prosent på Frankfurt-børsen like etter klokken 12. Aksjen faller for tredje dag på rad og en femtedel av markedsverdien er barbert bort så langt denne måneden, ifølge CNBC.

Aksjefallet skjer etter at prisen på kredittapsforsikringer (credit default swaps, CDS) knyttet til banken skyter i været.

En høy pris på disse forsikringene kan indikere at sannsynligheten for at banken ikke kan betale tilbake gjelden sin med renter, øker.

Før den sveitsiske storbanken UBS kjøpte den kriserammede rivalen Credit Suisse steg prisen på nettopp disse forsikringene til rekordhøye nivåer.

– Renten har vært opp veldig mye på kort tid. «Business-ideen» med å låne opp kort og låne ut langt kommer under press, og det medfører tapsrisiko, sier sjeføkonom Jullum.Les ogsåBankkrisen oppsummert: Dette har skjedd hittil

Over 400 mrd. forduftet fra Equinor siden toppen

Fra midnatt og frem til klokken 08.12 klatret oljeprisen, og et fat nordsjøolje ble på den tid handlet for like over 76 dollar.

Men så snudde det. Noen minutter over klokken 12 handles nordsjøolje for over tre dollar mindre til en pris på 72,4 dollar per fat.

De mest omsatte aksjene på Oslo Børs like etter klokken 11.30 er disse:

  • Equinor er ned 3,50 prosent
  • Aker BP er ned 3,85 prosent
  • PGS faller 9,32 prosent
  • Yara faller 3,98 prosent
  • DNB er ned 2,80 prosent
  • Vår Energi er ned 3,40 prosent
  • Frontline faller 4,14 prosent
  • Norsk Hydro faller 2,30 prosent
  • Golden Ocean faller 1,30 prosent. Utviklingen skjer blant annet etter at Arctic Securities oppgraderte tørrbulksektoren til kjøp. Golden Oceans kursmål oppjusterer de til 12,5 dollar, fra 10 dollar.

De største oljeaksjene på Oslo Børs fortsetter en fallende trend.

Equinor-aksjen har siden toppen i august i fjor, falt med over 30 prosent – tilsvarende en fall i markedsverdien på over 400 milliarder kroner fra toppen.

Equinor-aksjen handles til like under 280 kroner rundt klokken 11, som er det laveste siden starten av 2022.

https://e24-chart-snapshots.omni.news/webview/SHjB6Q?showMoreOption=e24-desktop

Publisert:

Publisert: 24. mars 2023 09:01

Oppdatert: 24. mars 2023 12:18

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.