Marburg-virussykdom – Ekvatorial-Guinea

22. mars 2023

Situasjonen på et øyeblikk

Siden den første nyheten om sykdomsutbruddet om denne hendelsen ble publisert 25. februar 2023, er det rapportert om åtte laboratoriebekreftede tilfeller av Marburg-virussykdom (MVD) i Ekvatorial-Guinea. Dette bringer totalt ni laboratoriebekreftede tilfeller og 20 sannsynlige tilfeller siden erklæringen om utbruddet i februar 2023. Det er syv dødsfall blant de bekreftede laboratoriet, og alle sannsynlige tilfeller er døde. Av de åtte nye bekreftede tilfellene ble to rapportert fra provinsen Kié-Ntem, fire fra Litoral og to fra Centre-Sur-provinsene. Områdene som rapporterer tilfeller er omtrent 150 kilometer fra hverandre, noe som tyder på bredere overføring av viruset.

WHO har utplassert eksperter for å støtte nasjonal responsinnsats og styrke samfunnsengasjementet i responsen.

MVD er en svært virulent sykdom som forårsaker blødningsfeber, og er blant de virale blødningsfeberene som krever vurdering i henhold til internasjonale helseforskrifter.

WHO vurderer risikoen ved utbruddet som svært høy på nasjonalt nivå, moderat på regionalt nivå og lav på globalt nivå.

Beskrivelse av situasjonen

7. februar 2023 rapporterte departementet for helse og sosial velferd i Ekvatorial-Guinea om minst åtte mistenkte MVD-dødsfall som skjedde mellom 7. januar og 7. februar 2023, i to landsbyer i distriktet Nsok Nsomo, i den østlige provinsen Kié- Ntem, Río Muni-regionen.

12. februar 2023 ble åtte blodprøver tatt fra kontakter og sendt til Institute Pasteur i Dakar, Senegal, hvor en av disse prøvene ble bekreftet positiv for Marburg-virus ved sanntids polymerasekjedereaksjon (RT-PCR). Denne saken presenterte feber, oppkast, blodfarget diaré, kramper og døde 10. februar 2023 på sykehus. Saken hadde også epidemiologiske koblinger til fire avdøde mistenkte tilfeller fra en av landsbyene i Nsok-Nsomo-distriktet.

13. mars 2023 testet prøver fra ytterligere to individer fra Kié-Ntem-provinsen positive for MVD ved RT-PCR utført ved et mobilt laboratorium ved Regional Hospital of Ebibeyin. En annen prøve, hentet fra en bosatt i Litoral-provinsen i den vestlige delen av landet, epidemiologisk knyttet til et bekreftet tilfelle i Kié-Ntem, testet positivt for MVD 15. mars 2023 etter RT-PCR utført av samme laboratorium. De to provinsene (Kié-Ntem og Litoral) ligger i forskjellige deler av landet, omtrent 150 kilometer fra hverandre. Den 18. og 20. mars ble det rapportert om ytterligere tre laboratoriebekreftede positive tilfeller fra Litoral-provinsen. 20. mars ble ytterligere to laboratoriebekreftede tilfeller rapportert fra Centre Sur-provinsen. Den brede geografiske fordelingen av tilfeller og usikre epidemiologiske koblinger i Centre Sur-provinsen antyder potensialet for uoppdaget samfunnsspredning av viruset.

Totalt sett, siden begynnelsen av utbruddet og per 21. mars, er det registrert et kumulativt antall på ni bekreftede og 20 sannsynlige tilfeller i Ekvatorial-Guinea.

Epidemiologi av Marburg-virussykdom

Marburg-viruset og det nært beslektede Ravn-viruset er årsakene til Marburg-virussykdommen, som har et dødsfall på opptil 88 %. Marburg-virussykdom ble opprinnelig oppdaget i 1967 etter samtidige utbrudd i Marburg og Frankfurt i Tyskland, og i Beograd, Serbia. Rousettus aegyptiacus fruktflaggermus regnes som naturlige verter for Marburg-virus, hvorfra viruset deretter overføres til mennesker.

Marburg sprer seg mellom mennesker via direkte kontakt gjennom ødelagt hud eller slimhinner med blod, sekreter, organer eller andre kroppsvæsker fra infiserte mennesker, og med overflater og materialer som sengetøy, klær forurenset med disse væskene. Helsepersonell har tidligere blitt smittet under behandling av pasienter med mistenkt eller bekreftet MVD. Gravseremonier som involverer direkte kontakt med den avdødes kropp kan også bidra til overføring av Marburg.

Inkubasjonstiden varierer fra to til 21 dager. Sykdom forårsaket av Marburg-virus begynner brått, med høy feber, sterk hodepine og alvorlig ubehag. Alvorlig vannaktig diaré, magesmerter og kramper, kvalme og oppkast kan begynne på den tredje dagen. Alvorlige blødningsmanifestasjoner kan oppstå mellom fem og syv dager etter symptomdebut, og dødelige tilfeller har vanligvis en form for blødning, ofte fra flere områder. I dødelige tilfeller inntreffer døden oftest mellom åtte og ni dager etter symptomdebut, vanligvis etterfulgt av alvorlig blodtap og sjokk.

I det tidlige sykdomsforløpet er den kliniske diagnosen MVD vanskelig å skille fra mange andre tropiske febersykdommer på grunn av likhetene i de kliniske symptomene. Andre virale blødningsfeber må utelukkes, inkludert ebolavirussykdom, samt malaria, tyfoidfeber, leptospirose, rickettsiale infeksjoner og pest.

Laboratoriebekreftelse gjøres først og fremst ved RT-PCR. Andre tester kan brukes som antistofffangst enzym-koblet immunosorbentanalyse (ELISA), antigenfangstdeteksjonstester, serumnøytraliseringstest, elektronmikroskopi og virusisolering ved cellekultur.

Selv om ingen vaksiner eller antivirale behandlinger er godkjent for å behandle viruset, forbedrer støttebehandling – rehydrering med orale eller intravenøse væsker – og behandling av spesifikke symptomer overlevelsen. En rekke potensielle behandlinger blir evaluert, inkludert blodprodukter, immunterapier og medikamentelle terapier.

Dette er første gang Ekvatorial-Guinea har rapportert et utbrudd av MVD. Det sist rapporterte utbruddet av MVD var i Ghana i 2022 (hvor det var tre bekreftede tilfeller). Andre MVD-utbrudd er tidligere rapportert i Guinea (2021), Uganda (2017, 2014, 2012, 2007), Angola (2004-2005), Den demokratiske republikken Kongo (1998 og 2000), Kenya (1990, 19807, 1980, 1980). ) og Sør-Afrika (1975).

Folkehelserespons

  • Det pågår grundige epidemiologiske undersøkelser for å fastslå kilden til utbruddet.
  • Nasjonale team har blitt utplassert til de berørte distriktene for aktiv saksoppdagelse, kontaktsporing og klinisk håndtering av mistenkte tilfeller.
  • WHO har utplassert eksperter innen epidemiologi, saksbehandling, infeksjonsforebygging og kontroll (IPC), laboratorie- og risikokommunikasjon for å støtte nasjonal responsinnsats og sikre samfunnsengasjement.
  • WHO har sendt materialer for prøveinnsamling og -analyse, og virale hemorragiske febersett inkludert personlig verneutstyr for 500 helsearbeidere.
  • WHO støtter opplæring av nasjonale respondere i overvåking, saksbehandling, IPC, sikker og verdig begravelse (SDB) og risikokommunikasjon og samfunnsengasjement (RCCE).
  • Regjeringen har aktivert nødoperasjonssenteret for folkehelse (PHEOC) i Ebibeyin og nå i Bata under ledelse av helseministeren og distriktets overlege.
  • WHO støtter pågående samfunnsengasjementaktiviteter for å skape bevissthet, dele forebyggingsinformasjon og oppmuntre til rapportering av varsler.
  • Det er etablert varslingssystemer med tilgjengelighet av en hotline.

WHO risikovurdering

Ekvatorial-Guinea står overfor et utbrudd av MVD for første gang mens landets kapasitet til å håndtere utbruddet må styrkes.

I tillegg til det ene bekreftede tilfellet rapportert i Disease Outbreak News av 25. februar, har åtte flere individer testet positivt for MVD, noe som indikerer at eksponering for viruset kan være mer utbredt.

Alle de tre berørte provinsene har internasjonale grenser til Kamerun og Gabon. Grenseoverskridende befolkningsbevegelser er hyppige, og grensene er svært porøse. Selv om det ikke er rapportert om MVD-tilfeller utenfor Ekvatorial-Guinea, kan ikke risikoen for internasjonal spredning utelukkes.

Tatt i betraktning den ovenfor beskrevne situasjonen, og basert på nylig tilgjengelig informasjon siden siste oppdatering, den geografiske spredningen av utbruddet i Ekvatorial-Guinea og de usikre epidemiologiske koblingene for noen av de bekreftede tilfellene, vurderes risikovurderingen for tiden. vurderes som svært høy på nasjonalt nivå, høy på subregionalt nivå, moderat på regionalt nivå og lav på globalt nivå.

WHO råd

Kontroll av utbrudd av Marburg-virussykdom er avhengig av bruk av en rekke intervensjoner, for eksempel rask isolasjon og saksbehandling; overvåking inkludert aktivt sakssøk, saksundersøkelse og kontaktsporing; en optimal laboratorietjeneste; infeksjonsforebygging og kontroll, inkludert rask og verdig begravelse; og sosial mobilisering – samfunnsengasjement er nøkkelen til vellykket kontroll av MVD-utbrudd. Å øke bevisstheten om risikofaktorer for Marburg-infeksjon og beskyttende tiltak som enkeltpersoner kan ta er en effektiv måte å redusere menneskelig overføring.

Helsepersonell som tar seg av pasienter med bekreftet eller mistenkt MVD bør iverksette ytterligere IPC-tiltak utover standard forholdsregler for å unngå kontakt med pasienters blod og kroppsvæsker og med kontaminerte overflater og gjenstander.

WHO anbefaler at mannlige overlevende av MVD praktiserer sikrere sex og hygiene i 12 måneder fra symptomene debuterer, eller til sæden deres to ganger tester negativt for Marburg-viruset. Kontakt med kroppsvæsker bør unngås og vask med såpe og vann anbefales. WHO anbefaler ikke isolering av mannlige eller kvinnelige rekonvalesentpasienter hvis blod har testet negativt for Marburg-viruset.

Basert på tilgjengelig informasjon og gjeldende risikovurdering fraråder WHO alle reise- og handelsrestriksjoner i Ekvatorial-Guinea.

Mer informasjon

Sitabel referanse: Verdens helseorganisasjon (22. mars 2023). Nyheter om sykdomsutbrudd; Marburg-virussykdom – Ekvatorial-Guinea. Tilgjengelig på https://www.who.int/emergencies/disease-outbreak-news/item/2023-DON449

Legg igjen en kommentar