Den europeiske sentralbanken trosser bankuroen – ny dobbelheving

Den europeiske sentralbanksjefen Christine Lagarde kunngjør sin rentebeslutning og hever som ventet renten med 0,5 prosentpoeng.

Saken oppdateres.

Den europeiske sentralbanken (ESB) er i likhet med en rekke andre sentralbanker godt i gang med å heve renten i et forsøk på å kjøle kjøle ned økonomien og med det få bukt med den skyhøye prisveksten (inflasjonen).

Det har vært usikkerhet knyttet til hvilket nivå ESB ville legge seg på etter urolighetene som har rammet børsene og banksektoren forut for møtet.

Torsdag kunngjør ESB-sjef Christine Lagarde nok en renteheving for eurosonen og styringsrenten heves med 0,5 prosentpoeng, en såkalt dobbel renteheving, til 3,0 prosent.

I går ventet markedet at Lagarde ville heve renten med 0,25 prosentpoeng. En undersøkelse gjort av Bloomberg blant økonomer viste derimot en forventning om en heving på 0,5 prosentpoeng.

Signaliserer ikke nye hevinger

– Inflasjonen har holdt seg for høy for lenge, skriver ESB i en pressemelding.

Det står ingen ting om hvilket rentenivå sentralbanken vil legge seg på fremover, ifølge Bloomberg.

Bankkollapser og milliardras før rentemøte

På forhånd var det knyttet stor spenning til rentemøtet i ESB.Les ogsåCredit Suisse skyter opp på børsen i Zürich 

– Det er en som har satt seg i markedet nå. Hvis det vedvarer, vil man se seg rundt etter neste mulige bank som kan få problemer. Om ikke i dag, så kan det bli aktuelt for ESB på sikt å komme på banen med en lignende fasilitet som Fedsier Magnus Vie Sundal til E24.

Bankkollapser i USA og milliardras i Credit Suisse treffer Europa med full styrke inn mot rentemøtet i ESB.

– Hvis situasjonen forverrer seg og kursen på flere banker fortsetter å falle, kan det gjøre vondt verre å heve renten i eurosonen for raskt, sa seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken til E24 i går.Les ogsåSpenning før rentemøte i EU: – Det siste alle vil ha er en ny finanskrise

Hun understreker at usikkerheten nå er stor, og at det er snakk om en hårfin balanse.

– Det siste alle vil ha er en ny finanskrise. Enn så lenge er ikke sannsynligheten for det så stor, men samtidig må sentralbankene unngå å trigge en større finansiell krise ved at bankene holder tilbake utlån.

Mens det for bare noen dager siden ikke hersket tvil om at (ESB) skulle øke renten med et halvt prosentpoeng til 3,0 prosent, lente markedet seg bare mot en kvarting i går kveld.

Økonomen viser til risikoen for at investorer trekker ut pengene sine og blir redde for å investere i banker igjen, noe som kan føre til at bankene blir nødt til å stramme inn på utlån både til bedrifter, privatpersoner og bankene seg imellom.

– Den innstrammingen som ESB ønsker kan dermed være i ferd med å skje allerede, og få en enda mer kraftfull effekt, sa hun.

Publisert:

Publisert: 16. mars 2023 14:15

  • Kopier lenke
  • Del på Facebook
  • Del med e-post

Her kan du lese mer om

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.