– Siv Jensen inn i hemmelig maktelite WEF 2006

Siv Jensen er inne i varmen til verdens industriherrer, tidligere amerikanske utenriksministere og toppsjefer i verdens industriforetak.Åpne deleknapper for artikkelenÅpne deleknapper for artikkelen

18.06.06 09:26 19.06.06 13:47

Even LandreTips meg

Ottawa, Canada 11. juni: De forlot Brookstreet Hotel like diskret som de ankom.

Vestens rikeste og mektigste mennesker. I år var fire norske samfunnstopper invitert til det årlige møtet i Bilderberg.

Mens det stormet rundt Fremskrittspartiet forrige helg, var Siv Jensen for første gang på det topphemmelige møtet Bilderberg Gruppen avholdt i Ottawa, Canada.

I maktsfæren av verdens eminenser var fire nordmenn; en kvinnelig partileder, en tidligere idrettstopp og to industribyggere. Frp-leder Siv Jensen, styreformann i SAS Egil Myklebust, tidligere Statoil-sjef Harald Norvik og Johann Olav Koss, OL- vinner og leder av den humanitære barneidrettsorganisasjonen Right to Play, har alle en ting til felles: de tilhører en av verdens mest myteomspunne maktsentra, Bilderberg Meetings.

Mektige
Industriherren David Rockefeller, tidligere utenriksminister i USA Henry Kissinger, toppsjefene i en rekke av verdens største industriforetak, Franco Bernabe i Rotschild Europe, Jacob Wallenberg i det svenske maktdynastiet Wallenberg, den italienske økonomen Mario Monti, Nellie Kroes, Carl Bildt og den irakiske toppolitikeren Ahmed Chalabi.

– Overdrevet
Noen har vært faste gjester en årrekke, mens andre, som Siv Jensen, var gjest for første gang.

Foto: Berit Almendingen

Jensen mener den mystiske auraen rundt konferansen er betydelig overdrevet. Men hun tar det som en stor ære å bli invitert.

– Jeg har ingen formening om hvorfor jeg ble invitert. Det får du heller spørre de som har invitert meg, sier Jensen til NA24.

Hva foregikk der?

– Det var en rekke interessante foredrag av toppolitikere, som jeg synes var givende, sier Jensen.

Hvorfor er det så mye hemmelighold rundt Bilderberg?

– Den mystiske auraen rundt dette er litt overdrevet. Men disse møtene gir kanskje rom for å snakke friere, tror Jensen.

Ifølge en presseuttalelse sendt ut i forbindelse med Bilderberg møtet i Canada, heter det at deltakerne blir invitert for sin erfaring, sin kunnskap og sin posisjon. De deltar på konferansen som privatpersoner og ikke som representant for sitt embete.

Dette er Bilderberg:Første gang avholdt på Hotel Bilderberg i Nederland i 1954.Samler en nøye utvalgt maktelite.Forumet møtes årlig, og drøfter globale spørsmål.Ingen resolusjoner bli fremsatt, ingen avsteminger blir foretatt og det kommer ingen kunngjøringer.Tema i år var Europeisk-Amerikanske relasjoner, energispørsmål, Russland, Iran, Midt-Østen, Asia, Terrorisme og immigrasjon på dagsorden.

130 deltakere
Cirka 130 deltakere var invitert til Canada i år. To tredeler fra Europa, resten er nord-amerikanere. En tredel statsmenn og toppolitikere. Resten er ledende økonomer, toppsjefer i industrien, strateger, utdanning og media.

Gruppen, som ledes av Etienne Davignon, ble dannet under den kalde krigen Den kritiseres for å ha en konspiratorisk karakter og for forsøk på hemmelig styring av verden.

Svenske Jacob Wallenberg forsøkte i 2004 overfor den svenske avisen Dagens Nyheter å dempe gruppens betydning.

– Dette er bare ett av mange møter over hele verden der beslutningstakere kommer sammen, sier Wallenberg.

Maktens tinder
Blant internasjonale ledere som har en fortid i Bilderberg-gruppen er Bill Clinton, Tony Blair, Italias statsminister Romano Prodi, NATOs tidligere generalsekretær George Robertson og sjefen for den europeiske sentralbanken Wim Duisenberg.

Tidligere har samfunnstoppene Eivind Reiten i Hydro, Svein Gjedrem i Norges Bank, kringkastingssjef John G. Bernander, Tinius Nagell-Erichsen, Thorvald og Jens Stoltenberg, Gro Harlem Brundtland, Kristin Clemet og Kåre Willoch deltatt.

Diskresjon, ikke hemmelighold
Det som skiller Bilderberg fra andre elite-konferanser, som for eksempel World Economic Forum, som hvert år avholdes i Davos i Sveits, er mystikken rundt møtet.

– Diskresjon, fremfor hemmelighold, er nøkkelen til et et slikt møte, sa Financial Times journalist Martin Wolf. Han har vært invitert flere ganger i en ikke-reporterende rolle.

Legg igjen en kommentar