Russlands neste våpen mot Europa: Øker antall flyvninger til Kaliningrad

Silje Robertsen

20. jan. 2023 19:28 – Oppdatert 20. jan. 2023 20:48

En polsk soldat patruljerer langs grensen mellom Polen og Kaliningrad.

En polsk soldat patruljerer langs grensen mellom Polen og Kaliningrad. Foto: Wojtek Radwanski / AFP/NTB

International Centre for Migration Policy Development (ICMPD) frykter at mennesker skal bli Russlands nye hybridkrigvåpen i kampen mot europeiske land. Nå ser de tegn til det.

ABC blekka fornekter seg IKKE!

338

https://78bc20fc2c04ff3d764dd4d036df072b.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

I oktober kunngjorde Russland at de åpner for flytrafikk til Kaliningrad fra andre land som en del av Open Sky-initiativet, skriver den flerspråklige kringkasteren Euronews. De ønsker blant annet å øke antall flyvninger fra Midtøsten og Nord-Afrika til eksklaven.

Et «Lille Russland» i Natos hule: – Ja, vi har atomvåpen på KaliningradLES SAKEN

Dette bekymrer ICMPD, som frykter at Kreml har som plan å bruke migranter som våpen i sin hybridkrigføring mot europeiske land.

Den lille russiske enklaven Kaliningrad ligger langs Østersjøen midt i både EU og Natos nabolag, mellom Litauen og Polen. Ifølge ICMPD er det langt fra å være et populært turistmål, og organisasjonen frykter at migranter vil bli lurt til å tro at Kaliningrad er en gylden vei inn i EU-land.

Forskjellen på enklaver og eksklaver

Igangsatte tiltak i november

Polen igangsatte tiltak allerede i november, og har siden arbeidet med å stenge grensen til Kaliningrad. Ikke ulikt det landet måtte gjøre i møte med migrantkatastrofen fra Belarus i 2021, som kostet flere mennesker livet.

https://78bc20fc2c04ff3d764dd4d036df072b.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Ordinær grensekontroll ble erstattet av milevis med piggtråd, og nå er det samme arbeidet i gang langs den langt kortere grensen til Kaliningrad.

– Dette er et preventivt tiltak fra polsk side. Russland har dårlig tid når det gjelder krigen i Ukraina, så de tar alle mulige grep for å sende Europa ut i ustabilitet, også bruk av mennesker, sa Agnieszka Legucka ved Polens institutt for internasjonale relasjoner i november.

Russiske krigsskip avbildet utenfor Kaliningrad i juli 2022. Foto: Vitaly Nevar / Reuters/NTB

Russiske krigsskip avbildet utenfor Kaliningrad i juli 2022. Foto: Vitaly Nevar / Reuters/NTB

Frykter at systemet knekker

Det er ikke første gang europeiske land mistenker at Russland driver hybridkrigføring mot Europa, og det er ikke første gang Russland anklages for å bruke mennesker som våpen. Under migrantkrisen fra Belarus skal myndigheter i Moskva angivelig ha oppfordret flyktninger til å ta fly til Belarus, et land de anså som en ideell mellomstasjon for folk som hadde behov for å flykte fra krig og usikkerhet.

Belarus, som er en nær alliert av Russland, ble anklaget for å igangsette en livsfarlig flyktningbølge, hvor formålet var å skape splid i EU, skriver Euronews.

Europa står fra før av midt i en flyktningbølge fra Ukraina, og de samme landene som grenser til Kaliningrad, er første stoppested for flyktninger fra Ukraina. Deriblant Polen, som også fikk flyktningbølgen fra Belarus i fanget året før krigen i Ukraina brøt ut. Siden februar i fjor har åtte millioner mennesker flyktet fra Ukraina og inn i Vest-Europa, og ICMPD frykter at nok en flyktningbølge vil være kritisk for et system som allerede er på bristepunktet.

Russland utplasserer hypersoniske raketter i KaliningradLES SAKEN

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.