FN RAPPORT: OZONLAGET TILBAKE TIL NORMALEN OM FIRE TIÅR.

Hullet i ozonlaget over Antarktis blir stadig mindre, og ozonlaget reparerer seg selv sakte og gradvis. Foto: NASA via AP/NTB
Hullet i ozonlaget over blir stadig mindre, og ozonlaget reparerer seg selv sakte og gradvis. Foto: via AP/NTB

DE KLARER IKKE Å FORTELLE RIKTIG VÆRE FRA DAG TIL DAG…MEN Å SE 40 ÅR FREM I TID…DET KLARER DE. MAKAN TIL JUGAFANTER!

Ozonlaget, som beskytter oss mot ultrafiolette stråler, er nesten tilbake til normalen. Men en plan for å bekjempe klimaendringene kan skape problemer.

I løpet av de kommende fire tiårene, innen 2066, ventes ozonlaget øverst i atmosfæren å være tilbake til normalen dersom tiltakene som er iverksatt, fortsetter. Det viser en ny rapport fra flere FN-organisasjoner.

På 1980-tallet var ozonlaget i ferd med å bli ødelagt som følge av store utslipp av skadelige gasser. I 1987 ble derfor FNs medlemsland enige om en protokoll for å begrense utslipp av disse gassene.

Det regnes som en av tidenes mest vellykkede, internasjonale avtaler, og førte til at de skadelige utslippene nærmest stoppet opp.

Rapporten kommer med en viktig advarsel. Kontroversielle planer om å begrense klimaendringene ved å injisere svovelpartikler inn i atmosfærens øvre lag har blitt mer populære de siste årene. Dette kan i sin tur skape problemer for ozonlaget, advarer forskerne.

Det er en avveining som forskere og vil måtte ta i de kommende årene. Naturlige eksempler fra store vulkanutbrudd har nemlig vist at svovelinjeksjoner er svært effektivt: da Pinatubo-vulkanen i Filippinene hadde utbrudd i 1991, senket det globale temperaturer i et drøyt år.

FNs klimapanel IPCC har også advart om andre av slike tiltak, et ledd i det som kalles : blant annet kan det ødelegge rytmen i monsunregnet i og Asia, som en stor del av verdens matproduksjon er avhengig av.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.