Forklarer: Hva vet vi om COVID-variant XBB.1.5?

Av 

Gabrielle Tétrault-Farberog 

Jennifer Rigby

En 3D-printet koronavirusmodell er sett foran ordene koronavirussykdom (Covid-19) utstilt i denne illustrasjonen
En 3D-printet koronavirusmodell er sett foran ordene coronavirus disease (Covid-19) utstilt i denne illustrasjonen tatt 25. mars 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustrasjon

GENEVE, 5. januar (Reuters) – Omicron-subvarianten, XBB.1.5, skaper bekymring blant forskere etter den raske spredningen i USA i desember.

Her er det vi vet så langt:

HVA ER XBB.1.5 SUBVARIANT OG HVORDAN OPPDRER DEN?

Verdens helseorganisasjons seniorepidemiolog Maria Van Kerkhove sa at XBB.1.5 er den mest overførbare Omicron-undervarianten som har blitt oppdaget så langt. Det sprer seg raskt på grunn av mutasjonene det inneholder, slik at det kan feste seg til celler og enkelt replikere.

artikkel-prompt-enheter
Registrer deg gratis til Reuters og kjenn hele historien

Registrer deg nå

Annonse · Rull for å fortsette

“Vår bekymring er hvor overførbart det er,” sa Van Kerkhove i en nyhetsbriefing onsdag.

XBB og XBB.1.5 ble estimert til å stå for 44,1 % av COVID-19-tilfellene i USA i uken 31. desember, opp fra 25,9 % i forrige uke, ifølge data fra US Centers for Disease Control and Prevention . Det har også blitt oppdaget i 28 andre land over hele verden, sa WHO.

XBB.1.5 er nok en etterkommer av Omicron, den mest smittsomme varianten av viruset som forårsaker COVID-19 som nå er globalt dominerende. Det er en avlegger av XBB, først oppdaget i oktober, som i seg selv er en rekombinant av to andre Omicron-undervarianter.

Siste oppdateringer

HVOR FARLIG ER XBB.1.5?

WHO sa at den ikke har noen data om alvorlighetsgrad ennå, eller et klinisk bilde av virkningen. Den sa at den ikke så noen indikasjon på at alvorlighetsgraden hadde endret seg, men at økt overføringsevne alltid er en bekymring.

“Vi forventer ytterligere smittebølger rundt om i verden, men det trenger ikke å oversettes til ytterligere dødsbølger fordi mottiltakene våre fortsetter å virke,” sa Van Kerkhove, med henvisning til vaksiner og behandlinger.

Annonse · Rull for å fortsette

Hun sa at WHO for øyeblikket ikke var i stand til å tilskrive økningen i sykehusinnleggelser i det nordøstlige USA til varianten, gitt at mange andre luftveisvirus også var i sirkulasjon.

Virologer er enige om at fremveksten av den nye subvarianten ikke betyr at det er en ny krise i pandemien. Nye varianter er å forvente ettersom viruset fortsetter å spre seg.

XBB.1.5 vil sannsynligvis spre seg globalt, men det er fortsatt uklart om det vil forårsake sin egen bølge av infeksjoner rundt om i verden. Nåværende vaksiner fortsetter å beskytte mot alvorlige symptomer, sykehusinnleggelse og død, sier ekspertene.

“Det er ingen grunn til å tro at XBB.1.5 er mer bekymringsfullt enn andre varianter som kommer og går i det stadig skiftende landskapet av COVID-19-mutanter,” sa professor Andrew Pollard, direktør for Oxford Vaccine Group.

HVA GJØR DEN HVEM MED DET?

WHOs tekniske rådgivende gruppe for virusutvikling gjør en risikovurdering på subvarianten. Van Kerkhove sa onsdag at de håpet å publisere det i løpet av de neste dagene.

Professor Tulio de Oliveira, en sørafrikansk vitenskapsmann som sitter i komiteen, sa at situasjonen var “kompleks”, spesielt gitt den globale konteksten til økningen av tilfeller i Kina etter at den droppet sin null-COVID-politikk i desember.

WHO sa at den overvåker tett eventuelle endringer i alvorlighetsgraden av subvarianten ved hjelp av laboratoriestudier og data fra den virkelige verden.

artikkel-prompt-enheter
Registrer deg gratis til Reuters og kjenn hele historien

Registrer deg nå

Rapportering av Gabrielle Tétrault-Farber og Jennifer Rigby; Redigering av Hugh Lawson og Bernadette Baum

Våre standarder: Thomson Reuters Trust Principles.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.