Milliarder av virus regner ned over deg fra den øvre atmosfæren hver dag

  Virus kan reise verden rundt når de blir feid opp høyt opp i atmosfæren

  CBC Radio ·

   Skrevet: 28. desember 2018 15:00 ET | Sist oppdatert: 28. desember 2018

  Forskere fant at milliarder av virus per kvadratmeter sirkulerer i vind over det planetariske grenselaget, rundt 3000 meter høyt i atmosfæren, hver dag. (Ina Fassbender/Reuters)

  39

  kommentarer

  Quirks og Quarks8:24Milliarder av virus regner ned over deg fra den øvre atmosfæren hver dag

  Neste gang du går ut og ser opp, tenk på dette: mens du stirrer opp i himmelen, regner milliarder av små usynlige virus ned over deg.

  Tidligere i år avslørte forskere ved University of British Columbia, med kolleger i USA og Spania, arbeid som viste at milliarder av virus, og mindre antall bakterier, rutinemessig blir feid opp høyt opp i atmosfæren av støvstormer og havspray.

  De er i stand til å reise store avstander i høyder over 3000 meter, krysse kontinenter og hav, og deretter regne ned på jorden i en mikrobiell syndflod, stort sett usett og ubemerket av mennesker.

  “Vi fant de samme virusene stort sett overalt på planeten,” fortalte Curtis Suttle, medforfatter av studien og en mikrobisk økolog ved UBC, til Quirks & Quarks – vert Bob McDonald.

  “Vi ville finne de samme virusene i en smeltevannsdam i Polhavet, eller i Mexicogolfen, eller i en innsjø i Tyskland. [Det] var gåtefullt å bruke fordi vi ikke forventet at de samme vertsorganismene skulle eksistere i alle de forskjellige miljøene.”

  Støvstormer og havsprayer feier regelmessig virus inn i det planetariske grenselaget til atmosfæren, hvor de deretter kan reise over hele kloden. (Patrick Pleul/AFP/Getty Images)

  Suttles forskningspartnere samplet virus som sirkulerer i den høye atmosfæren fra fjelltoppstasjoner høyt oppe i Sierra Nevada-fjellene i Spania. Der kunne de nå inn i det planetariske grenselaget, hvor luften sirkulerer friere enn den kan nærmere bakken.

  De fant at mer enn 800 millioner virus per kvadratmeter blir avsatt i atmosfæren hver dag.

  “Det er et område som vi tror er relativt uberørt. Så hvis det er milliarder som blir avsatt hver dag over den planetariske grensen senere, så er det sikkert mye mer når vi er nærmere jordens overflate,” sa Suttle.

  Han forsikret McDonald om at de aller fleste av disse virusene ikke utgjør noen trussel mot helsen til mennesker eller andre dyr: de fleste av dem infiserer bakterier, som også reiser i luften i antall omtrent en tidel av virusene.

  Faktisk samhandler vi med milliarder av virus på daglig basis uten noen negative effekter på helsen vår.

  UBC mikrobiell økolog Curtis Suttle sier at det er omtrent 1 til 5 milliarder virus i hver milliliter vann – og at de er avgjørende for resirkulering og resirkulering av næringsstoffer i havene. (John Schults/Reuters)

  “Den gjennomsnittlige konsentrasjonen av virus i sjøvann er for eksempel i størrelsesorden en milliard til fem milliarder virus i hver milliliter vann,” sa han.

  “Så for hver gang du svømmer, bare for vannet du tar inn i munnen, svelger du flere virus enn det er mennesker i Nord-Amerika.”

  Suttle anslår at virus dreper omtrent 20 prosent av livet (igjen, mest bakterier) i havet hver dag. Det kan virke grusomt, men det betyr faktisk at de er ansvarlige for en massiv resirkulering og resirkulering av næringsstoffer som er avgjørende for biologisk produktivitet.

  “Den naturlige syklusen til planeten er for å ha liv, vi må også ha døden. Og så virusene er ansvarlige for en stor del av den omsetningen,” sa han.

  “De er våre venner, ikke våre fiender.”

  Du vil kanskje også like

  Mer fra forfatter

  + There are no comments

  Add yours

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.