Virusbølge herjer: – Det er mange med luftveisinfeksjon nå

VIRUSBØLGE: Kommuneoverlege Sonni Schumacher sier at det er mange som er syke i Hammerfest for tiden.
VIRUSBØLGE: Kommuneoverlege Sonni Schumacher sier at det er mange som er syke i Hammerfest for tiden. Foto: Trond Ivar Lunga

Se det. Nå kommer luftveisinfeksjonene som et resultat av sprayingen over N Norge og som jeg har advart mot ville komme.

Åpne deleknapper for artikkelen

 19.12.22 17:27

 Trond Ivar Lunga

Kommuneoverlege Sonni Schumacher i Hammerfest bekrefter at det er mange som er syke for tiden.

 For abonnenter

– Nå er vi tilbake til normalen, sier Sonni Schumacher som selv er rammet av en luftveisinfeksjon.

– Jeg ble syk lørdag for ni dager siden. Jeg var hjemme i fem dager, før jeg følte meg frisk nok til å gå ut, sier Schumacher på telefon til iFinnmarks reporter.

– Midt i en bølge

Ifølge kommuneoverlegen er vi midt inni en virusbølge av luftveissmitte.

– Det merkes både på legevakt og legesentrene. Jeg har sjekket med smittevernlegen vår som forteller at det er mye luftveisinfeksjoner i byen. Det er mange med luftveisinfeksjon i byen nå, sier hun.

Ifølge Schumacher er det litt vanskelig å si om årets luftveisinfeksjon er verre enn det som var normalen før koronapandemien kom:

– Det vet vi ikke noe om. Det som er spesielt i år er at den store bølgen kommer nå, og ikke etter jul. Årets bølge er litt tidligere enn vanlig. Vi har hatt to år med restriksjoner hvor vi ikke har møtt noen virus. Nå møter vi alle på en gang, og det er det som er litt spesielt denne gangen.

– Immunforsvaret fikk trent seg

Kommuneoverlegen forteller at før pandemien møtte man på virus hele tiden. Det gjorde at immunforsvaret fikk trent seg.

– Når vinterbølgene kom var det en del som ble syke, men ikke så mange. Vi må huske at det var to år vi nesten ikke møtte på virus. Dermed ble immunforsvaret dårligere hos alle. Når vi nå møter alle virusene igjen, har vi litt dårligere immunforsvar. Det er nok årsaken til at veldig mange blir syke på en gang. Inntrykket er at det er nok flere som er syke, men det er som sagt bare et inntrykk vi har, sier Schumacher.

iFinnmark vet at flere har vært syke over lang tid. Blant annet har vi møtt på folk som har hatt hoste i seks uker.

– Når vi møter på virus med litt dårligere immunforsvar enn tidligere, får viruset bedre feste. Det gjør at man får mer symptomer, noe de fleste tåler godt. Det er få som blir veldig syke, men folk er lengre syke. Dette skjer fordi immunforsvaret må bygge seg opp igjen, sier Schumacher.

– Hva betyr det for neste års virusbølge?

– Det kan bety at det ikke er så mange som blir syke neste år, sier Schumacher.

Institusjoner

– Hvordan er det med de eldre i byen, og spesielt de som bor på kommunens institusjoner?

– Vi har gått ut med sterke anbefalinger om vaksinering til alle over 65 år, og alle i risikogruppen. Det gjelder både påfyll av covid-vaksiner og influensavaksiner. De eldre i vår kommune er godt vaksinert, spesielt på våre institusjoner.

– Er det mange som blir rammet av Covid i vår kommune?

– Det vet vi ikke. Før testet vi på Covid og hadde full oversikt. Nå er det bare legekontorene som tester. De tester bare de aller sykeste, folk for alvorlig sykdom og der det er usikkerhet rundt diagnose og forløp. Derfor har vi ikke oversikt over de forskjellige virusene, men vi kan si at det er en totalpakke av virus som er ganske stor. Vårt inntrykk er at det er mer influensa enn Covid i byen nå, men det kan vi ikke si sikkert.

– Hvilket råd vil du gi til folk som blir syke?

– Man må holde seg hjemme når man blir syk. Det er viktig. Man er mest smittsom når man får symptomer og så lenge man har feber. Når man føler seg bedre, og har bare litt hoste, så kan man gå ut igjen. Da er man ikke så smittsom lenger, sier Schumacher.

– Hvordan er formen din i dag?

– Jeg blir nok frisk nok til jul, svarer kommuneoverlegen.

Les mer om:

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.