OSLO-KANALEN OG ARAFAT – FORTALT PÅ ET NY MÅTE

Dette handler om en bok som slippes i disse dager. Jeg startet ut i russiske arkiv i 1993 – 1997, deretter i Mitrokhin-arkivet ved Cambridge (Storbritannia) fra 2001, i amerikanske arkiver (National Archives, MAryland University, CIA) i 2002. Dette som en del av en plattform som jeg også har brukt i min hovedfagsoppgave i historie om palestinske opprør.

Nesten 100 sider i boken går på den besværlige Arafat-epoken i norsk utenrikspolitikk, som en del av Arbeiderparti-staten. Fra møter i AUF i 1970 og 1971, til og med Børge Brendes besøk i Israel i sommer.

Jeg har i boken, som er utgitt på et kraftig internasjonalt forlag, brukt sosiologen Stein Bråtens definisjon av modellmakt (og definisjonsmakt) opp mot marxistiske doktriner der terrorisme automatisk blir legitimert som en historisk nødvendighet og – følgelig – legititimt uttrykk.

Det ideologiske slektskapet mellom Arbeiderpartiet og Moskva blir til et forklaringsbilde i det som i arkivene ofte fremstår som en noe naiv og alt for tett omgang med russisk etterretningspersonell. Dette, helt siden KGB-offiserer satt barnevakt hjemme hos daværende statsminister Einar Gerhardsen, til heftig spion-rotasjon i stuer, kjøkken og på hytter med senere Arbeiderparti-topper. I Utenriksdepartementet ble det bygd en spionring fra russisk side. Frekvensen av aktivitet var så høy i det Oslo-prosess, at det blir til et spørsmål om integritet i det de hemmelige bakkanalene analyseres opp mot det klientellet som nokså åpenbart har tittet inn i kanalene fra begge ender.

Jeg dokumenterer at de kontakter i staben til Yassir Arafat som betjente Arbeiderpartiets utsendinger fra og med 1979 per definisjon arbeidet for KGB i like stor grad som de arbeidet for PLO. Da jeg oppsøkte utenriksdepartementet for noen år siden, for å se i “Oslo-arkivet”, ble det hele fysisk fjernet fra departementet den påfølgende natten.

Både arabiske, israelske og russiske historikere utgjør en del av kildematerialet. Dette er en debattbok der artikkelforfatteren står inne for hvert eneste ord, og som nå blant annet distribueres gjennom Norges kjappeste netthandel. (Se lenke under).

Med dette vil jeg ønske mine venner god jul og godt nyttår!

Ingen bildebeskrivelse er tilgjengelig.

Liker

Kommenter

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.