Norge øker støtten til akutte kriser

Pressemelding | Dato: 09.12.2022

– Flere mennesker lever i nød enn noensinne. Norge øker nå støtten til FNs nødhjelpsfond og Røde Kors-bevegelsens nødhjelpsfond. Det vil bidra til mer effektiv og koordinert humanitær innsats, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

FNs nødhjelpsfond og Røde Kors-bevegelsens nødhjelpsfond er viktige for raskt å bidra med støtte i akutte og underfinansierte kriser. Norge øker derfor bidraget til FNs nødhjelpsfond (Cerf) med 30 millioner kroner i år. Norge øker også støtten til Røde Kors-bevegelsens nødhjelpsfond (DREF) med 20 millioner kroner.

Norge lover også 450 millioner kroner til FNs nødhjelpsfond for neste år. FNs nødhjelpsfond er en viktig del av den raske, internasjonale førstelinjeresponsen i humanitære kriser. Norges samlede bidrag til FNs nødhjelpsfond er totalt 480 millioner kroner for 2022. 

– De mange krisene krever at FN har et solid nødhjelpsfond. Den norske støtten er en del av Norges humanitære strategi for å bidra til koordinert og effektiv innsats ute i hvert enkelt land. Pengene går til umiddelbar humanitær innsats i akutte kriser, i tillegg til underfinansierte kriser, sier Huitfeldt.

Støtten går til FN-organisasjoner som gjennomfører humanitær innsats selv, og som støtter andre humanitære partnere som allerede er på plass der krisen treffer.

– Koordinert innsats gjennom FN bidrar til å redde liv hver dag. Penger fra FNs nødhjelpsfond har bidratt til humanitær assistanse og beskyttelse i 34 land. Fondet var raskt ute da tyfonen Rai rammet Filippinene på begynnelsen av året og har gjentatte ganger bidratt med livreddende innsats mot tørken i Somalia, sier Huitfeldt.

De største mottakerlandene av penger fra FNs nødhjelpsfond i 2022 var Ukraina, Sudan, Somalia, Sør-Sudan og DR Kongo. 

– I tillegg vil vi øke støtten til det humanitære landfondet i Jemen med 10 millioner kroner og til FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (Ocha) med sju millioner kroner. Effektiv koordinering av nødhjelp er helt avgjørende for å nå så mange som mulig med livreddende innsats, sier Huitfeldt.

Fakta

  • FN anslår at 339 millioner mennesker i 69 land vil ha behov for humanitær assistanse og beskyttelse som følge av politiske kriser, konflikter, covid-19 og konsekvenser av klimaendringer.
  • FN ber om 51,5 milliarder dollar til humanitær innsats i 2023.
  • Norge gir 6,3 milliarder kroner neste år. Humanitær bistand til Ukraina og naboland kommer i tillegg.
  • Norge har bidratt med 8,6 milliarder kroner i humanitær bistand i 2022. Av disse er 2,7 milliarder humanitær bistand til Ukraina og nabolandene.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.