Bildet som forsvant

Har noen begynt å føle varmen under baken og begynt å rydde unna tilgang til dokumentasjon om hvem som egentlig sto bak terroren i Regjeringskvartalet? Getty Images har fjernet muligheten til å kjøpe ei full bildefil her i Norge iløpet av de seks dagene etter at jeg kom med oppdateringen om den andre bombemannen beskrevet under. Et av bildene jeg benyttet virker å være upopulært.

For seks dager siden la jeg ut artikkelen En kort oppdatering om den andre bombemannen i Regjeringskvartalet, og viser den mørkkledde mannen jeg i tidligere artikler har kalt for bombemann nummer to enda bedre etter at jeg redigerte en video av hendelsen da han blir skremt unna treet han forsøker skjule seg bak.

Videoavspiller

00:00

00:28

I kommentarfeltet under har det i dagene etterpå dukket opp flere bilder og opplysninger. Her er et bilde som høst sannsynlig viser den andre bombemannen og kompanjongen hans, en lavere kar med ganske mørkt hår og i en type mørk uniform også han. Han passer jo godt med beskrivelsen vaktførstebetjenten i DSS ga til politiet, her fra Sønderland-rapporten:

Sett en fører forlate bilen. ”(…) en liten kar med mørkt hår, iført en slags vekteruniform

Det ble også lagt ut andre bilder der jeg har forsøkt å illustrere hva det er vi ser på disse bildene. Et av hovedbildene jeg har lagt til grunn er et bilde som Getty Images Norge har rettighetene til. Det bildet jeg har benyttet er bare en liten versjon benyttet av noen få utenlandske aviser, og har altfor lav oppløsning til noen sikker identifikasjon av de mennene og hjelperen deres i lys skjorte, lys dongeribukse og hvite sko. Her er to bilder som er fra det samme Getty-bildet, men legg merke til at det tredje bildet, det som kommer først, er et jeg har tatt ut av en video som finnes på Internet:

Sist søndag, altså for seks dager siden, la jeg ut denne artikkelen, og så har kommentarene de siste bildene er fra kommet etter dette. Samme søndag klarte jeg å spore opp hvor den fulle bildefila var å få kjøpt, hos Getty Images.no. Den ble solgt i flere størrelser, den største på 5616 x 3744 px. Til sammenligning er det avlange bildet over noe jeg redigerte fra en av de mindre versjonene på det jeg mener å huske er 800 px bredde. Jeg antar at den største bildefila, den som var til salgs for seks dager siden, ville kunne gitt oss mulighet til å identifisere disse personene. De siste dagene har jeg snakket med flere om dette, og jeg har luftet tanken om å åpne en donasjonsmulighet. Årsaken er at det kostet 4.000,- NOK. Det var det som sto. Oppe til høyre for bildet. Tidligere i dag da jeg snakket med noen om dette, skulle vi sammen ta en titt slik at denne personen kunne vurdere om det var verdt det. Da var muligheten for å kjøpe bildet til bruk for mennesker i Norge fjernet. Her er hvordan dette ser ut nå, og jeg gjentar at dette har skjedd en eller annen gang etter sist søndag. Enkel og dobbel understreking i svart er gjort av meg:

http://www.gettyimages.no/license/119582883

Nøyaktig hva som har skjedd vet jeg ikke. Kanskje har noen kjøpt opp alle rettigheter for bruk av bildet her i Norge, eller så har noen bare fått beskjed om å fjerne muligheten for oss til å kjøpe det. Jeg vet ikke om det er mulig å kjøpe bildet via utlandet, altså de nasjonene som står listet opp, men det kan altså ikke lenger benyttes eller kjøpes her i Norge. Den 22. juli nå i sommer er det seks år siden bomba smalt i , og iløpet av disse snaue seks årene som har gått har det vært mulig å kjøpe rettighetene til den største utgaven av dette bildet. Iløpet av noen få dager etter min artikkel med disse bildene forsvant rettigheten. Med mer enn seks ganger så høy oppløselighet på det originale bildet i forhold til det jeg har brukt når jeg har laget illustrasjonsbildene, tyder mye på at personene ville vært enkle å gjenkjenne/identifisere.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.