Hva er ekkelt og bedre å se på tom mage? Dette museet i TokyoVelkommen til de bisarre, skumle og uendelig fascinerende utstillingene på verdens fremste parasittmuseum.Av 

Bill Gates

| 31. oktober 2022

3 minutters lesing

Det kan være lurt å hoppe over lunsj – og sannsynligvis unngå sushi til middag – når du besøker verdens fremste museum for parasitter i Tokyo.

På det sære og uendelig fascinerende Meguro Parasitological Museum , som jeg besøkte under min reise til Japan i august, finner du hundrevis av magevendende utstillinger med skumle parasitteksemplarer.

Noen av de merkeligste har oppholdt seg inne i kroppene til fisk, skilpadder, griser og andre dyr. Men de desidert mest grufulle eksemplene er parasittene som har valgt mennesker som verter.

Det som stjeler showet er verdens lengste bendelorm. I 1986 ble denne hageslangeparasitten oppdaget som lever i tynntarmen til en japansk mann. Han hadde spist på et stykke rå laks som var infisert med et bendelorm-egg som var mindre enn et riskorn. I løpet av de neste tre månedene vokste den og vokste til den ble 29 fot lang! (Hvis du følger på Instagram-kontoen min, har du kanskje fått et glimt av dette imponerende eksemplaret .)

Mannen som fant bendelormen fra denne uheldige pasienten var Dr. Satoru Kamegai, grunnleggeren av Meguro Parasitological Museum. En lege, Dr. Kamegai begynte å praktisere medisin etter andre verdenskrig. På den tiden var landets vann- og sanitærsystemer i ruiner, og mange mennesker i hele Japan led av parasittiske sykdommer. Dr. Kamegai ble fascinert av parasittenes merkelige verden og begynte å samle dem fra pasientene sine. I 1953 åpnet han et lite museum for å vise funnene sine og øke bevisstheten om disse skapningene. Dr. Kamegai døde i 2002, men museet har fortsatt å fungere som et privat forsknings- og utdanningsanlegg.

I dag har museet en samling på 60 000 forskjellige parasitter, hvorav rundt 300 er utstilt i den to-etasjes samlingen. Inngangen til museet er gratis, og det trekker en jevn strøm av besøkende. Den har til og med en gavebutikk med t-skjorter, penner og smykker med parasitttema. (Jeg plukket opp en t-skjorte med den berømte bendelormen på.)

Mens jeg hadde en travel tur til Japan, tok jeg meg tid til å stoppe ved dette museet på grunn av stiftelsens innsats for å redusere byrden av såkalte neglisjerte tropiske sykdommer , mange av dem forårsaket av parasitter. Mer enn 1 milliard mennesker lider av disse oversett sykdommene med ofte vanskelig å uttale navn , inkludert dracunculiasis (guineaormsykdom), human afrikansk trypanosomiasis (sovesyke), visceral leishmaniasis (svartfeber), onchocerciasis (elveblindhet) og schistosomiasis (snegl) feber).

Disse sykdommene kan forårsake anemi og blindhet, hemme barns vekst, føre til kognitive svekkelser, komplisere graviditeter og resultere i tusenvis av dødsfall hvert år. Og det er ikke uvanlig at mennesker som lever i ekstrem fattigdom lider av mer enn én av disse sykdommene på samme tid, noe som påvirker deres evne til å gå på skole eller tjene til livets opphold.

Vår stiftelse samarbeider med partnere om behandling og kontroll av disse sykdommene. En av de mest vellykkede innsatsene har vært massemedisinsk administrering, som søker å behandle alle mot en sykdom – selv om de faktisk ikke er infisert eller viser noen symptomer. Jeg observerte dette utrolige arbeidet i Tanzania , hvor jeg ble med en gruppe helsearbeidere som gikk fra hus til hus for å distribuere medisin for å utslette lymfatisk filariasis, en av verdens mest smertefulle og ødeleggende sykdommer. 

Den gode nyheten er at det har vært mye fremgang i å redusere parasittsykdommer rundt om i verden. Men det er fortsatt mer arbeid å gjøre. Det gjør dette museet til et flott sted for folk å lære om hvor disse sykdommene fortsatt eksisterer og det utrolige arbeidet som pågår for å utslette dem.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.