Kina, USA og Europa lover støtte til den globale utslippspakten for luftfart

Av Reuters-ansatte

5 MIN LESING

HANGZHOU, Kina (Reuters) – Kina, USA og Europa lovet alle støtte på lørdag for en ny avtale for å dempe karbondioksidutslipp fra flyselskaper som skal sluttføres på et møte i FNs internasjonale sivile luftfartsorganisasjon (ICAO) i september og forventes å tre i kraft fra 2021.En medhjelper til FNs generalsekretær Ban Ki Moon har instrumentene til en avtale fra Kinas president Xi Jinping og USAs president Barack Obama om å slutte seg til Paris-avtalen under en klimaendringer i forkant av G20-toppmøtet, ved Westlake Statehouse i Hangzhou, Kina, september 3, 2016. REUTERS/Jonathan Ernst

Luftfart ble ekskludert fra forrige desembers klimaavtale i Paris da landene ble enige om å begrense den globale gjennomsnittlige temperaturøkningen til «godt under» 2 grader Celsius (3,6 grader).

Fahrenheit) over førindustrielt nivå.

Den foreslåtte nye avtalen om luftfart, som tar sikte på å begrense karbonforurensningen til alle internasjonale flyvninger innen 2020

nivåene vil være frivillige mellom 2021 og 2026 og deretter obligatoriske fra 2027 for verdens største utslippskilder.

Flyselskaper i deltakende land vil måtte begrense sine utslipp eller kompensere dem ved å kjøpe karbonkreditter fra utpekte miljøprosjekter rundt om i verden.

ICAO har anslått at karbonkompensasjon vil koste operatører 0,2-0,6 prosent av de totale inntektene fra internasjonal luftfart fra og med 2025, og 0,5-1,4 prosent fra 2035.

“I dag uttrykker USA og Kina sin støtte til at ICAO-forsamlingen oppnår konsensus om et slikt tiltak,” sa de to landene i en felles uttalelse tidligere på lørdag.

Uttalelsen, utgitt i forkant av et G20-toppmøte i den kinesiske kystbyen Hangzhou, sa at begge landene “forventer å være tidlige deltakere i tiltaket og melder seg frivillig til å bli med”.

I en egen uttalelse sa European Civil Aviation Conference (ECAC), en gruppe av EU og 16 andre land, at de vil slutte seg til den markedsbaserte planen fra begynnelsen og oppfordret alle andre store flyselskaper som opererer stater til å gjøre det.

Deltakelse fra Kina, som som utviklingsland tradisjonelt har vært imot ethvert bindende utslippsregime for sine industrier, anses som avgjørende for enhver avtale, og eksperter sier de forventer at den vil favorisere kinesiske flyselskaper i det minste i startfasen.

“Det er ikke et problem for Kina å registrere seg for ICAO-avtalen, siden avbøtende tiltak er frivillige frem til 2026,” sa Chai Qimin, en forsker ved Kinas nasjonale senter for klimaendringer og internasjonalt samarbeid (NCSC).

Chai sa at avtalen også kan favorisere Kina ved å gi det en lavere andel av alle utslipp som må begrenses fra 2020, men dets deltakelse vil fortsatt avhenge av om andre land kan bli enige om vilkår.

Kina har vært bekymret for at forsøk på å tvinge flyene deres til å kjøpe karbonkreditter vil representere et brudd på prinsippet om “felles, men differensiert ansvar” som sier at utviklede land bør ta ledelsen i å kutte utslipp.

Forhandlinger er ventet frem til ICAO møtes 27. september.

“Det er mange detaljer som vil bestemme ambisjonsnivået,” sa Li Shuo, klimarådgiver i Greenpeace.

Mens Kina hadde vært mer “progressivt” når det kom til Montreal-protokollen og utfasingen av CFC, viste det færre tegn til bevegelse i luftfarten, sa han.

Annie Petsonk, internasjonal rådgiver ved det Washington DC-baserte Environmental Defense Fund, sa at 80–90 prosent av utslippene over 2020-nivåene må dekkes av avtalen for at sivil luftfart skal nå et langsiktig mål om karbonnøytral vekst .

Som et kraftsenter for luftfart vil Kinas deltakelse i avtalens innledende frivillige faser fra 2021 til 2026 sannsynligvis være nødvendig for å nå dette målet på 80 prosent, ifølge beregninger fra det non-profit International Council on Clean Transportation.

Rådets Dan Rutherford har sagt at Kinas fravær fra de første fasene “definitivt ville være et stort hull i dekningen”.

Torsdag oppfordret EU-kommisjonens generaldirektør for transport land til å slutte seg til avtalen.

“Vårt mål må også være å prøve å maksimere dekningen og prøve å få alle de viktigste luftfartsnasjonene til å melde seg på,” sa Henrik Hololei under en høring i miljøkomiteen.

Kina nektet å samarbeide med EUs innsats for å tvinge internasjonale flyselskaper til å kjøpe karbonkreditter fra deres kvotehandelsordning for å dekke flyreiser til europeiske flyplasser, noe som tvang EU til å suspendere planen.

Europeiske lovgivere er også fortsatt skeptiske til utkastet til ICAO-resolusjon, og hevder at det ikke oppfyller EUs ambisjoner.

Noen medlemmer av EU-parlamentet sier at utkastet ikke går langt nok til å rettferdiggjøre å utvide unntaket for internasjonale flyvninger fra EUs egen ordning for handel med kvoter for luftfart utover 2016.

EU må avgjøre om det skal fortsette å unnta internasjonale flyvninger innen utgangen av året.

Civil Aviation Administration of China vil ikke kommentere Kinas posisjon, men Chai Haibo, visegeneralsekretær i China Air Transport Industry Association, sa at industrien ville støtte uansett hvilken beslutning regjeringen tok.

“Multinasjonale forhandlinger under et statlig rammeverk er mer gunstige, og vi håper det vil resultere i en akseptabel avtale for alle parter,” sa han.

Rapportering av David Stanway i Shanghai, Kathy Chen i Beijing, Allison Lampert i Montreal, Julia Fioretti i Brussel, Valerie Volcovici i Washington og Victoria Bryan i Frankfurt; Redigering av Robert Birsel, Greg Mahlich

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.