Slukningsarbeidet ved gjenvinningsanlegg fortsetter: − Fare for ytterligere kollaps

Brannvesenet har kontroll på ved gjenvinningsanlegget på Forus, men etterslukningsarbeidet vil ta tid. – Det er et stort og komplekst bygg.

Da blir mitt spørsmål: Hvor gjør de av brannrestene??? DET får vi IKKE vite!!!

Publisert:

Oppdatert i dag 09:24

Siden fredag har det brent i et gjenvinningsanlegg på Forus, mellom Sandnes og Stavanger.

15 ansatte og eksterne personer har blitt fra stedet. Det er ikke meldt om noen skadede personer.Tips oss

– Taket har rast sammen, så de pøser på med vann fra lufta. Vi håper det vil ha en god effekt, opplyste operasjonsleder Toralv Skårland fredag.

Lørdag morgen opplyser brannvesenet at de har kontroll på brannen, og at det ikke er noen ytterligere spredningsfare.

– Situasjonen akkurat nå er at det er rolig. Det er lite røykutvikling, så for naboer er det uproblematisk, sier Innsatsleder i Rogaland brann og redning, Rune Tønnesen.

Fare for kollaps

Natt til lørdag har det foregått etterslukningsarbeid jevnt og trutt. Det vil imidlertid ta lengre tid enn normalt å få slukket brannen helt, da brannvesenet ikke kan komme seg inn i selve bygget.

– Det er stort og komplekst bygg. På grunn av faren for ytterlige takkollaps må vi gjøre alt fra utsiden. Utfordringen blir da å komme til alle de småbrannene som blusser opp, sier innsatsleder.

Han sier videre at det er taket som står i fare for full – men at veggene står.

Brannvesenet fikk hjelp fra sivilforsvaret i slukningsarbeidet, opplyser innsatsleder i politiet, Kim Flakstad, til Stavanger Aftenblad. De skal hjelpe med vannforsyningen så mannskapene ikke går tom for vann.

De skal også avlaste slitne brannmannskaper. Sivilforsvaret har ankommet ifølge avisen. Brannvesenet har også rekvirert skogbrannhelikopter.

Det er per nå ikke stadfestet noen brannårsak.

Foto: Bjørn Ove Bergseteren

Ifølge NRK er anlegget på Forus et av verdens mest moderne ettersorteringsanlegg for restavfall. Rundt 650 millioner kroner har gått med på å bygge anlegget på 11.000 kvadratmeter.

Kraftig røykutvikling

Røykutviklingen fra stedet har vært kraftig i flere timer, men skal ifølge operasjonslederen ha avtatt noe.

– Røyken er langt mindre enn det den var. Vi vet at erfaring at brann i disse anleggene kan være komplisert, og at de kan blusse opp igjen.

Bygget anses som totalskadet og at det er en fare for at det kan kollapse. Det pågår fortsatt en stor innsats på stedet for å begrense brannen.

– Vindretningen gjør at røyklukt kan merkes over store deler av Sandnes kommune. Opplever man ubehag med røyklukten utendørs, bør man forlate området eller gå innendørs, skriver politiet på .

Foto: Heidi Karin Gilje Skog

Like over klokken 12.30 opplyste Steinar Knudsen, operasjonsleder i politiet, at brannvesenet har gitt opp å slukke brannen fra innsiden.

– Det ble for varmt for røykdykkerne å jobbe inne, og det var ikke forsvarlig lengre. Vi måtte trekke de ut, derfor begynner vi å slukke utenfra, sa han til VG.

Det er mindre effektivt å slukke brannen utenfra.

– Det betyr også at det er fare for at det blusser opp ytterligere, og at slukningsarbeidet vil ta litt lengre tid, sa Knudsen.

Når klokken nærmer seg 21 har brannvesenet fortsatt ikke har vært inne i bygget.

– Det er såpens mange usikkerhetsmomenter at det går ikke folk inn der på dette tidspunktet, sier Skårland rundt 20.30.

Full fyr

Klokken 12.45 fredag meldte politiet at de stenger for trafikk på Löwenstrasse i strekningen Svanholmen til Forusbreen grunnet røykutviklingen.

– Det er flere gode alternativer for omkjøringer i området, disse blir ikke skiltet, skrev politiet på Twitter.

Politiet meldte først om brannen klokken 09.42. Brannmannskap fikk etter hvert kontroll på brannen før den blusset opp igjen.

– Vi trodde det var slukket, så blusset det opp igjen en annen plass, så vi har ikke peiling nå, sa Knudsen til VG klokken 11.50.

– Kraftig svart røyk og full fyr, tvitret politiet klokken 10.55.

Politiet har utstedt et varsel om fare for røykpåvirkning til 800 personer, opplyser Knudsen til VG. Meldingen lyder slik:

«Varsel om fare for røykpåvirkning. Din mobil er registrert i nærheten av en pågående brann med potensielt farlig røyk. Lukk vinduer og ventilasjon, følg med på nyhetene for oppdateringer.»

Knudsen sier røyken kan inneholde giftstoffer:

– All røyk er farlig i utgangspunktet. Svart røyk kan inneholde en del giftstoffer fra avfallshåndteringen.

Operasjonsleder Skårland sier rundt 20.30 at varselet om røykpåvirkning fortsatt står.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.