Det hemmelige værmanipulasjonsprogrammet fra Vietnamkrigen

Av

Matt Novak

3/05/15 16:50

Kommentarer ( 50 )

“Det er synd at postkontoret ikke er like effektivt som Weather Service,” sier Doc Brown i 1989-filmen Back to the Future: Part II, med henvisning til det faktum at været kan bli manipulert av regjeringen. Men var denne fremtidsvisjonen virkelig så futuristisk?

Å kontrollere været høres ut som det burde være det eksklusive domenet til science fiction. Men manipulasjon av skyene har en noe overraskende historie i den virkelige verden. Faktisk kjørte det amerikanske et hemmelig, lite husket værkontrollprogram under .

Relaterte historier

Biden sier han vil støtte Filibuster-endringer for å kodifisere abortrettigheter

Se nåSommerens hotteste paraply

Flyselskaper og flyplasser vil virkelig ikke at du skal fly på uavhengighetsdagen

Du kan lytte til meg diskutere historien til værkontroll på Marketplace Tech .

Fra mars 1967 til juli 1972 brukte det amerikanske militæret over 3 millioner dollar per år på å gjennomføre en topphemmelig operasjon i Sørøst-Asia. Målet var å forlenge monsunsesongen og oversvømme Ho Chi Minh-stien, systemet med forsyningsruter som brukes av fiendtlige jagerfly i Vietnam. Amerikanerne håpet å forårsake jordskred, vaske ut elveoverganger og bare generelt forstyrre bevegelsen til nordvietnamesiske tropper. Det var den første storstilte innsatsen for å manipulere været til militære formål. Og det er fortsatt uklart hvor godt det faktisk fungerte.

Programmet gikk under mange navn. Det ble til forskjellige tider kalt Operation Popeye, Operation Motorpool og Operation Intermediary-Compatriot. Etter sigende måtte navnet endres så mange ganger på grunn av at folk uten de riktige sikkerhetsklareringene lærte navnet .

Uansett hva du vil kalle det, var målene ambisiøse. En makt som en gang trodde å være i hendene på din valgte guddom, var nå et våpen som skulle brukes av mennesket. Og på en merkelig måte så noen amerikanske styrker det som en mer velsmakende måte å kjempe på ved å forstyrre bevegelse i stedet for å bombe. “Lag gjørme, ikke krig,” var den uoffisielle betegnelsen til luftforsvarets piloter som utførte oppdragene.

Prosjektet fungerte ved å så skyer over land som Laos og Vietnam med sølvjodid. Omtrent 2000 løp ble gjennomført i løpet av de fem årene programmet varte.

Skysåing var langt fra nytt på slutten av 1960-tallet. Det var omfattende eksperimenter av GE og det amerikanske militæret etter andre verdenskrig . Og ARPA jobbet med avanserte datamaskiner på begynnelsen av 60-tallet for å se hvordan været kan brukes i kamp. Men Operasjon Popeye var den første kjente vellykkede bruken av værkontrollteknologi i kamp.

enhet montert på siden av en WC-130A Hercules via Historic Wings

James Rodger Fleming, forfatter av boken Fixing the Sky: The Checkered History of Weather and Climate Control forklarer at det er uklart hvor “vellykket” programmet var, fra et taktisk perspektiv. Fleming kommer ned på siden av “veldig lite” sammenlignet med mindre konservative historikere. Men hvis det er noe alle kan være enige om, så er det at programmet gjorde det vanskelig for militæret å eksperimentere med slike taktikker i fremtiden:

Selv om noen hevdet at [Operasjon Popeye] induserte fra 1 til 7 tommer ekstra nedbør årlig langs Ho Chi Minh-stien, ble det ikke samlet inn vitenskapelige data for å bekrefte påstanden. General Westmoreland mente det var “ingen nevneverdig økning” i regn fra prosjektet. Selv om skyfrøen hadde gitt en taktisk seier eller to i Vietnam (det gjorde det ikke), resulterte det ekstreme hemmeligholdet rundt operasjonen og de påfølgende fornektelsene og steinmuringen av Kongressen av militæret i et stort strategisk nederlag for militær værmodifikasjon.

Hele operasjonen ble naturlig nok møtt med bekymring av publikum når ordet om Operasjon Popeye begynte å lekke ut. Noen går nå så langt som å kalle operasjonen «Værkrigføringens vannport». Nixons administrasjonstjenestemenn benektet først eksistensen av programmet da det først ble lekket i 1971. Spaltist Jack Anderson ved  Post hadde brutt historien i mars 1971 .

Fornektelser fra Nixon-administrasjonen var urokkelige og utvetydige . Nixons forsvarsminister, Melvin Laird, vitnet under en høring i Senatet 18. april 1972 at “vi har aldri engasjert oss i den typen aktivitet over Nord-Vietnam.” Det var en skallet løgn.

I juli 1972 hadde New York Times publisert sin egen historie om programmet med nye detaljer som skremte ut publikum. Operasjon Popeye hadde til og med en kort cameo-opptreden i Pentagon Papers. Nyhetsorganisasjoner begynte å tegne et bedre bilde av hva det amerikanske militæret holdt på med. Bare noen få dager etter at New York Times – historien sprakk, ble Operasjon Popeye stengt.

Under offentlig press fra folk som var nervøse for at det amerikanske militæret skulle spille Gud, skyndte begge kongresshusene seg med å vedta lovgivning i 1974 for å forby værkontroll for kampformål. I 1974 var en FN-traktat i arbeid, men når den først ble undertegnet i 1978 var den ganske ubrukelig. Den forbød land å bruke miljømodifikasjon i krig, men hadde så mange smutthull at de like gjerne ikke har prøvd.

Verden kan ha vært enig i at kontroll over været og klimaet var et farlig krigsvåpen. Men værmanipulasjon er fortsatt svært opptatt av amerikanske etterretningsbyråer. Bare forrige måned rapporterte en klimaforsker at CIA ringte ham for å se hvordan kan brukes av en fremmed makt for å forstyrre været vårt. Det er nok trygt å si at menneskeheten ikke har sett det siste av værmodifikasjoner i krig.

https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/194397356&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&visual=true

Toppbilde tatt under et Operasjon Popeye-oppdrag 31. juli 1968 via Air Weather Reconnaissance Association

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.