Fugleinflensa-alarm i hele landet – rammer vadefugler og rovfugler

David Stenerud

16. juni 2022 19:42 – Oppdatert 16. juni 2022 19:42

I mai ble denne havørnen funnet død på Skagen i Vardø. Det ble påvist fugleinfluensa HPAI H5N5 hos fuglekadaveret. Ytterligere en havørn ble funnet død med viruset i kommunen samme måned.

I mai ble denne havørnen funnet død på Skagen i . Det ble påvist fugleinfluensa HPAI H5N5 hos fuglekadaveret. Ytterligere en havørn ble funnet død med viruset i kommunen samme måned. Foto: Odd Børre Evensen

Mattilsynet ber folk melde fra om døde fugler. Ikke nok, mener eksperter.

530

Fagpersoner roper nå varsko om det pågående fugleinfluensa-utbruddet langs norskekysten.

Det var i februar at de første tilfellene av den meget smittsomme og dødlige høypatogene fugleinfluensaviruset HPAI først ble funnet i havørn i .

I mai hadde den nådd aller lengst nordøst i landet, i Vardø i Finnmark, da to havørn ble testet og funnet positive for HPAI-virusvarianten H5N5.

Det forrige utbruddet med høypatogen fugleinfluensa i 2020/2021-sesongen ble karakterisert som den største HPAI-epidemien som noensinne hadde rammet , heter det i en artikkel fra april på Veterinærinstituttets sider.

Disse fuglene vil Mattilsynet vite om

Det er bekymring for massedød hos en rekke fuglearter, deriblant flere sjøfugler, som havsule, lomvi og den sårbare lundefuglen.

Forskere frykter fugleinfluensa hos utsatt sjøfugl i FinnmarkLES SAKEN

For å få en god oversikt over hvor utbredt influensaen er, ønsker Mattilsynet at man melder inn om funn av døde fugler.

Det er imidlertid ikke alle typer fugler man trenger å melde inn, skriver NRK.

– Det er noen arter vi er spesielt interessert i. Det er andefugler, måkefugler, vadere, rovfugler og åtselspisere, sier avdelingsleder hos Mattilsynet i Finnmark, Siv June Hansen til rikskanalen.

Ber Mattilsynet gjenåpne beredskapsgruppen for fugleinfluensa

Konservator ved Museum Stavanger, Alf Tore Mjøs, er svært bekymret over situasjonen.

Han mener det ikke er utenkelig at vi kan få et nytt utbrudd i en fjørfebesetning igjen, slik tilfellet var på Jæren i november i fjor og året før, og at Mattilsynet har sviktet i sitt ansvar med å informere publikum om situasjonen.

– Det syns jeg er rart, sier han til NRK.

Europa kjemper mot fugleinfluensa – vurderer tabubelagt vaksineprogramLES SAKEN

– Innspill fra Mjøs og andre om hvordan vi sammen kan jobbe for å forhindre fremtidige smitteutbrudd er veldig nyttige for oss, og vi tar med oss synspunktene videre i jobben for å bevare den gode dyrehelsen i Norge, svarer seksjonssjef for dyrehelse i Mattilsynet, Anne Marie Jahr.

Mjøs mener Mattilsynet nå må gjenåpne den nasjonale beredskapsgruppen for fugleinfluensa, og får fra ornitolog Rune Aae.

– Jeg skal være forsiktig med å overdramatisere, men får du dette inn i en tett populasjon av gjess trenger det ikke gå bra, sier han til NRK.

Du vil kanskje også like

Mer fra forfatter

+ There are no comments

Add yours

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.